İsveç’i 2011 yılında temsil eden Eric Saade, dün Malmö Arena’daki 68. Eurovision Şarkı Yarışması’nın ilk yarı finalinin açılışında, 13 yıl önce katıldığı ‘Popular’ adlı şarkıyı yeniden söyledi.
Babası Filistin kökenli olan Saade, bileğine kefiye sarmıştı.
Kefiye yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği’ni (EBU) kızdırdı:
“Eurovision Şarkı Yarışması canlı bir TV şovudur. Tüm sanatçılar yarışma kurallarından haberdardır ve Eric Saade’nin etkinliğin siyasi olmayan doğasını tehlikeye atmayı seçmesinden üzüntü duyuyoruz”
Her milletin kendi yerel kıyafetlerini taşıyabildiği yarışmada bir Filistin asıllı sanatçının kefiye aksesuarının eleştiri konusu olmasına sosyal medyada büyük tepki var
“Eric Saade, diğer herkesin istediği geleneksel kıyafeti giymesine izin verilirken, kelimenin tam anlamıyla KENDİ mirasının BİR PARÇASI olan bir kıyafet giydiği için sürükleniyor”
“Eric Saade Filistinli. Kefiye Filistin kültürünün bir sembolüdür. Burada siyasi bir şey söylemedi ya da yapmadı… siyasi olan nedir biliyor musunuz? Soykırımcı bir ülkenin katılımını desteklemek.”
Eurovision daha sonra diğer iki açılış sanatçısının performanslarının kliplerini sosyal medya sayfalarında yayınladı, ancak Saade’ninkini paylaşmadı ve sosyal medya kullanıcılarını sanatçıya destek vermek için performansı kişisel sayfalarında paylaşmaya çağırdı.
Kişisel Instagram hesabından EBU’ya yanıt veren pop yıldızı, puşinin babasının bir hediyesi ve köklerini hatırlamanın bir yolu olduğunu söyledi ve Eurovision’un Filistin bayrakları ve sembollerini yasaklamasını eleştirdi:
“Bir gün bunun ‘siyasi sembol’ olarak adlandırılacağını bilmiyordum. Bu, Dala atına [geleneksel bir İsveç at heykeli] siyasi sembol demek gibi bir şey. Benim gözümde bu sadece ırkçılık. Ben sadece kapsayıcı olmak ve benim için gerçek olan bir şeyi giymek istedim, ancak EBU etnik kökenimin tartışmalı olduğunu düşünüyor gibi görünüyor.
Bu benim hakkımda hiçbir şey söylemiyor ama onlar hakkında her şeyi söylüyor”
Bu yılın başlarında 1,400’den fazla Finlandiyalı sanatçı, İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediği gerekçesiyle yarışmadan çıkarılmasını talep eden bir dilekçe imzaladı.
Benzer çağrılar İsveçli ve İzlandalı müzisyenler tarafından da yapılmış ve İsrail’in yarışmadan uzaklaştırılmaması halinde yarışmanın boykot edilmesi istenmişti.
Eleştirmenler, İsrail’in yarışmadan men edilmesi taleplerinin emsalsiz olmadığını söylüyor ve Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş nedeniyle sadece iki yıl önce Eurovision tarafından yarışmaya kabul edilmediğine dikkat çekiyor:
“Eurovision, İsveçli-Filistinli şarkıcı Eric Saade’yi kefiye giydiği için azarladı ve yarışmanın ‘siyaset dışı’ olduğunu iddia etti. 2022‘de ’politik olmayan’ Eurovision, Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’yı yarışmadan men etti”
İsrail’i temsil eden şarkıcı Eden Golan, ikinci yarı finalde 9 Mayıs Perşembe günü yoğun güvenlik altında bir performans sergileyecek.
Yarı finallerin kazananları Cumartesi günü dünya çapında 150 milyon kişi tarafından izlenecek olan finale yükselecek.