Ana SayfaHaberlerGündemFestival lâzımsa onu da biz yaparız: Yasaklarla geçen yazdan sonra, sonbaharda Kültür...

Festival lâzımsa onu da biz yaparız: Yasaklarla geçen yazdan sonra, sonbaharda Kültür Bakanlığı’ndan Kültür Yolu festivalleri

Türkiye yaz ayları boyunca konser ve festival yasaklarını konuştu, sonbahara ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Kültür Yolu” festivalleri ile girdi. Türkiye’nin her yerinde 16 Eylül’de başlayan ve 23 Ekim’e kadar sürecek olan festivaller kapsamında 5 ilde 15 bine yakın sanatçının katılımıyla 3 binden fazla etkinlik düzenleniyor. Festivallerde yok yok: Dengbej, kilisede Ermeni müziği, opera, rap.

Eskişehir’deki AnadoluFest, Dersim’deki Munzur Doğa ve Kültür Festivali, Zonguldak’taki Kozlu Müzik Festivali, Ankara’daki ODTÜ Bahar Şenliği, Balıkesir’deki Kazdağları Festivali, Aynur Doğan, Niyazi Koyuncu, Mikail Aslan,  Melek Mosso, Apolas Lermi, Metin Kemal Kahraman, Mohsen Namcu ve daha birçok sanatçının konserleri, bu yaz iptal edilen, engellenen konser ve festivallerden akla ilk gelenler…

Türkiye ilk kez bir yaz mevsiminde bu kadar çok konser ve festival yasağı ile karşılaşırken, bu yasakları getiren iktidar Kültür ve Turizm Bakanlığı eli ile “Kültür Yolu” festivalleri düzenlemeye devam ediyor.

İlk olarak İstanbul’da, “Beyoğlu Kültür Yolu Festivali” adıyla düzenlenmeye başlayan festival, daha sonra “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” adıyla İstanbul’un yanı sıra Ankara, Diyarbakır, Çanakkale ve Konya’da da düzenlendi.  

16 Eylül’de başlayan ve 23 Ekim’e kadar sürecek olan festivaller kapsamında 5 ilde 15 bine yakın sanatçının katılımıyla 3 binden fazla etkinlik planlandı.  

Çanakkale’de etkinliklere 300 binden fazla kişi katıldı

16-25 Eylül tarihleri arasında Çanakkale’de gerçekleştirilen “Troya Kültür Yolu Festivali”, 40’tan fazla mekânda sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 100’den fazla etkinliğe sahne oldu.

Festival kapsamında Çanakkaleliler ve bölge halkı, Anadolu Ateşi “Troya” Gösterisi’ni, Troya efsanesi video mapping gösterisini, Devlet Opera ve Balesi konser ve müzikallerini, “Bağlılık Hasan” filmi gösterimini ve Çanakkale destanıyla ilgili pek çok film gösterimini izleme imkânını buldu.

Ankara’daki Başkent Kültür Yolu Festivali’ne 5 binden fazla sanatçı katılıyor

Ankara’da 1 Ekim’de başlayan ve 23 Ekim’e kadar sürecek olan “Başkent Kültür Yolu Festivali” kapsamında Ulus semti ve çevresindeki tarihi ve kültürel mekânları içine alan bir güzergâhta 70 farklı noktada 5 bine yakın sanatçının katılımıyla 500’den fazla etkinlik gerçekleştiriliyor.

https://twitter.com/bkulturyolu/status/1579466678748196866/video/1

Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Göbeklitepe Operası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ve Devlet Çoksesli Korosu’nun sahneye taşıyacağı Carmina Burana konseri, Birleşmiş Milletler özel konseri, İngiliz şarkıcı Yusuf İslam konseri ve ABD’li sanatçı Della Miles konseri Ankaralılarla buluşuyor.

Sur Kültür Yolu Festivali 8 Ekim’de başladı

Diyarbakır’daki Sur Kültür Yolu Festivali 8 Ekim’de başladı ve 16 Ekim’e kadar devam edecek. Festival kapsamında 2 binden fazla sanatçının katılımıyla 1500 etkinlik düzenlenecek.

Dengbejlerden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na, Türkçe, Kürtçe, Ermenice şarkılardan eyvan gecelerine farklı kültürel aktivitelere ev sahipliği yapacak olan Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında Kapadokya’nın balonları Diyarbakır’da uçacak, Keçiburnu Terası’ndan gökyüzü gözlem etkinliği düzenlenecek.

Festival kapsamında ayrıca sanatçı Maral Ayvaz’ın, geleneksel çalgılar eşliğinde, Diyarbakır ve Anadolu Ermeni müziğinden örnekler seslendireceği bir konser de İm Ankin Surp Giragos Kilisesi’nde Diyarbakırlılar ile buluşacak.

Konya’daki Mistik Müzik Festivali de Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ne dahil edildi

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ne dahil edilen 19’uncu Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali de, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 815’inci doğum yılı etkinlikleri kapsamında 22-30 Eylül’de gerçekleştirildi.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali binden fazla etkinliğe ev sahipliği yapıyor

İstanbul’da 1 Ekim’de başlayan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 23 Ekim’e kadar devam edecek. Festival kapsamında 46 mekânda 6 binden fazla sanatçı ve binden fazla etkinlik sanatseverlerle buluşuyor.

Festival kapsamında Beyoğlu’nun farklı mekânlarında Göksel, Emre Aydın, Kolpa, Yüksek Sadakat, Levent Yüksel, Jabbar, Koray Avcı, Anıl Piyancı, Motive, Ekin Uzunlar, Fettah Can, Enbe Orkestrası, Erol Evgin, Evdeki Saat, Derya Uluğ, Murat Boz, Ceza, Murat Dalkılıç, Mazhar Alonson, Cat Stevens gibi birçok sanatçı sahne alıyor.

- Advertisment -