Jean-Frédéric Poisson, Nisan 2022’deki Cumhurbaşkanlığı birinci turu için yarışıyor. Jacline Mouraud, Antoine Martinez ve Anasse Kazib de aday olacaklarını açıkladı.
Evet, muhtemelen bu isimlerin hiçbirini duymadınız. Çünkü Fransızların büyük çoğunluğunun da bu isimlerden haberi yok. Başkanlık seçiminin ilk turuna yedi ay kala, müstakbel Cumhurbaşkanı adaylarının kalabalığı gittikçe büyüyor.
Şu anda 30’dan fazla ilan edilmiş veya ilan edilmesi muhtemel aday var. Bu adayların 10 Nisan’daki ilk tur oylaması için 500 belediye başkanının veya diğer seçilmiş yetkililerin onayına ihtiyaç duyacak.
Kamuoyu yoklamalarına göre sadece dördü 24 Nisan’da iki adaylı ikinci tura çıkma konusunda ciddi sayılabilecek bir şansa sahip.
Bunlar Başkan Emmanuel Macron (henüz açıklamadı), aşırı sağ lider Marine Le Pen ve merkez sağın önde gelen iki adayı Xavier Bertrand ve Valérie Pécresse.
Soldan sağa: Le Pen, Pecresse, Macron ve Bertrand
Henüz adaylığını açıklamayan Macron, görev onayı anketlerinde uzunca bir süredir %40 bandında seyrediyor.
Sol cenahtan biri oy pusulasına girebilecek mi?
Anketlere göre, Yeşiller de dahil olmak üzere geniş Sol, ilk turda oyların yüzde 30’unu alacak. Ancak bu oylamanın sekiz farklı adaya dağıldığı kesin görünüyor: bir Yeşil, iki Sosyalist, bir aşırı sol lider, bir Komünist ve üç rakip Troçkist ve aralarındaki en ciddi aday Jean-Luc Melenchon. Adaylığını 2020’nin sonlarında duyurdu.
Aşırı solcu milletvekili Melenchon, 2012 ve 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışmış, son seçimlerin ilk turunu yüzde 19,58 oyla dördüncü sırada bitirmişti.
Paris’in ilk kadın Belediye Başkanı Hidalgo da aday
Paris’in sosyalist Belediye Başkanı Anne Hidalgo, 2022’de cumhurbaşkanlığına aday olacağını açıkladı. 2014’te seçilen ve Fransa’nın başkentinin ilk kadın Belediye Başkanı Hidalgo, Normandiya’nın Rouen kentinde, “Anın ciddiyetinin farkında olarak ve umutlarımızı hayatımızın gerçeği haline getirmek için, Fransa cumhurbaşkanlığına aday olmaya karar verdim” açıklamasında bulundu.
2018’de belediyede üst düzey görevlere 5 erkeğe karşın orantısız şekilde 11 kadın yönetici atadığı gerekçesiyle belediyenin 90 bin euro para cezasına çarptırılmıştı
Her an resmen aday olabilir: Fransa “A Haber”inin popüler yorumcusu Eric Zemmour
Éric Zemmour, A Haber benzeri bir kanal olan CNews’deki yorumlarıyla, ırkçı nefreti körüklediği için iki kez ceza almasına rağmen Fransa’nın en ünlü televizyon simalarından biri oldu. Seçim sezonunun start aldığı bu hafta reytingleri adeta domine etti.
Çarşamba günü yayınlanan bir ankette yüzde 7 alarak Paris belediye başkanı gibi adaylığını açıklamış bazı isimleri geride bıraktığı görüldü. Zemmour’a şans verilmese de, aday olsun olmasın, uzun zamandır Emmanuel Macron ile aşırı sağ Ulusal Cephe’den Marine Le Pen arasında geçmesi beklenen düello senaryolarını değiştirmesi bekleniyor.
Zemmour’un destekçileri, Paris başta olmak üzere birçok şehrin sokaklarında onu aday olmaya ikna etmek için “Zemmour Başkan” posterleri yapıştırdı.
Gelen haberlere göre ise Zemmour belediye başkanlarından adaylığı için imza toplamaya başladı.
Trump’tan esinlenip kitap yazdı
Fransa’nın en çok satan yazarlarından biri olan 63 yaşındaki Zemmour, Perşembe günü kapağında Fransız bayrağının önünde kollarını kavuşturarak poz verdiği “Fransa Henüz Son Sözünü Söylemedi” isimli yeni bir kitap yayınladı.
Zemmour, sonradan bu kapak tasarımının, Trump’ın başkan seçilmeden bir yıl önce yayınladığı ve Amerikan Bayrağı önünde poz verdiği “Great Again” kitaptan esinlendiğini açıkladı
Zemmour aşırı sağ Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’in artık “yumuşadığına” ve asla seçilemeyeceğine inanıyor. Kendisini “Politik doğrucu, sol eğilimli gazetecilerin egemen olduğu bir medyada asıl doğruları söyleyen” olarak tasvir ediyor. Müslüman Afrikalıların göçüne, Le Pen’in bile söylemekten kaçındığı bir terim olan- “Büyük yer değiştirme” komplo teorisiyle karşı çıkan Zemmour, bu göçlerin Fransa’nın daha yerleşik beyaz ve Hıristiyan nüfusunu bunaltacağını defalarca söyledi.
Muhammed gibi Fransız olmayan isimler yasaklanmalı
Geçtiğimiz hafta bir televizyon programında başkan olursa Muhammed ve Kevin gibi isimlerin yasaklanacağını söyledi:
“Fransa; eşitlik, özgürlük, kardeşlik demek. İslam ise boyun eğme, eşitsizlik ve ümmet yani Müslümanlar arası kardeşlik demek. Ama elbette Müslümanlar’a saygılı olmalıyız. Sadece İslam ve İslamcılar değil, İslam ve Müslümanlar’ı da ayırıyorum. Tıpkı bir dönem totaliter bir ideoloji olan komünizmle mücadele ettik ama hiçbir komünist fikrinden dolayı baskı görmedi. İnanç, yasal ve politik kurallar ile ümmet ve Müslüman ulusunu birbirinden ayırmalıyız. Bunu yaptığımızda ilerleyebiliriz. Dinlerini inanç ve ibadet ile sınırlamak ve dini/politik kurallarını topluma uygulamalarını sınırlamak gerekir. Fransız Devrimi’nden sonra, Napolyon’un Yahudiler’le yaptığı gibi. Herkes birey olarak Yahudi ancak millet olarak değil. Napolyon onlara ‘Paris’i Kudüs gibi düşünmelisiniz’ dedi. Bugün bütün Müslümanlar’a ben de aynı şeyi söylüyorum.”
“Evet. 1803 yasasını yeniden getireceğim”
“Ne yapacaksınız isim yasağı mı getireceksiniz? sorusu üzerine Zemmour, “Evet. 1803 yasasını yeniden getireceğim” karşılığını verdi. Gazetecilerin, “Cumhurbaşkanı olursanız bir Fransız oğluna Muhammed adı veremeyecek mi?” diye ısrarla sorması üzerine Fransız yazar şu cevabı verdi:
“Hayır, Muhammed adını veremeyecek. İkinci isim olarak verebilir. Camilere gidebilecekler ama selefi camiler, şiddeti öven camilere göz açtırılmayacak. Mısır’da zaten yasaklandı, Müslüman Kardeşler, Selefi örgütler yasaklanacak. Tıpkı şimdiki hükümetin sağcı Generation İdentitaire adlı grubu yasakladığı gibi. Burada ilke asimilasyon olacak. Eğer hala 3. nesil çocuğuna Muhammed adını veriyorsa, bunu son derece üzücü buluyorum. Normal olarak bir önceki neslin zaten ismini değiştirmiş olması gerekiyordu” dedi.
Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için ilk turda en az yüzde 50 oy almak gerekiyor. İlk turda salt çoğunluk sağlanamazsa, en fazla oyu alan iki aday ikinci tura kalıyor. Bu turu önde tamamlayan aday cumhurbaşkanı seçiliyor.