Ana SayfaHaberlerGündem35 bin Suriyeli Türkiye yolunda

35 bin Suriyeli Türkiye yolunda

 

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Öncüpınar Sınır Kapısı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin Halep'in kuzeyinde yapmış olduğu askeri hareketlilik ve Rus savaş uçaklarının özellikle sivillerin yaşadığı yerlere düzenlediği saldırılar sonucu son 24 saat içerisinde yaklaşık 35 bin insanın Türkiye sınırına doğru geldiğini söyledi.

 

Sınır bölgesine gelen insanların her türlü temel ihtiyaçlarının valilik koordinesinde, başta AFAD olmak üzere Kızılay ve İHH gibi sivil toplum kuruluşlarının da sağladığı imkanlarla karşılandığını anlatan Tapsız, son iki yıldır tüm tedbirlerin alındığını dile getirdi:

 

"Bu kitlesel göçün durması insanlık dramının yaşanmaması için uluslararası toplumun bir konuda irade ortaya koyması gerekiyor. Bu da Rusya'nın sivillere yönelik olarak yapmış olduğu hava saldırılarını bir an önce durdurmasıdır. Bu durduğu takdirde bölgemizdeki olası kitlesel göç olmayacaktır. Bu engellenmiş olacaktır. Rusya'nın sivillere yönelik hava saldırıları devam ederse bölgemize Halep'in kuzeyinden en az 70 bin kişi olmak üzere daha fazla sayıda insanın gelme ihtimali bulunmaktadır. Bunların yaşanmaması için hem rejim güçlerinin hem Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarını bir an önce durdurması gerekir."

 

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Azez-Halep hattının rejim tarafından kesilmesinin ardından 40 bin kişinin evlerini terkettiğini açıkladı. Gözlemevi'nin Başkanı Rami Abdürrahman "Evinden olanların durumu trajik" dedi.

 

Çavuşoğlu: İnsanlara kapılar kapatılmayacak

 

Hollanda’da yayımlanan "NRC Handelsblad" gazetesine verdiği röportajda gündeme ilişkin değerlendirmelerdde bulunan Çavuşoğlu, Rusya destekli Esed güçlerinin Halep’e yönelik saldırılarından sonra insanların Türkiye’ye göç etmeye başladığı hatırlatılarak, ölümden kaçan insanlara kapıların kapatılamayacağını açıkladı.

 

Esed rejiminin Rusya ve İran’ın desteğiyle sivil halk, hastaneler ve okullara yönelik saldırılarının Cenevre görüşmeleri sırasında da sürdüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, “Bunun en kısa sürede durması lazım. Yoksa bu 50 bin ya da 70 binle sınırlı kalmaz. Halep bölgesinde yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor. Türkiye’de 2,5 milyon Suriyeli sığınmacı var. 2 milyon daha gelirse bu 4,5 milyona çıkar. Bu yükü Türkiye tek başına kaldıramaz” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’nin Suriye sınırların kapalı olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, insanların arasına teröristlerin karışmasını engellemek için birtakım kontrollerin yapıldığını kaydetti.

 

Çavuşoğlu, Türkiye’nin 70 bin sığınmacı daha alıp alamayacağına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

 

"Türkiye şimdiye kadar bu konuda 9 milyar dolar harcadı, aldığı para ise 450 milyon dolar. Bu çok komik. Herkes, 'Kamplarınız çok güzel, bravo Türkiye’ye. Takdiri hakkediyorsunuz' diyor ve bize teşekkür ediyor. Bunu alkış almak için yapmıyoruz, insanlık için yapıyoruz. AB ile yakın bir işbirliğimiz var. Ortak bir eylem planı olmalı. Türkiye’nin bu ağır yükü tek başına taşıması ona haksızlık olur."

 

AB'den destek

 

AB'den de Türkiye'nin açık kapı politikasına destek açıklaması gelirken, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn "Cenevre Sözleşmesi hala geçerli, devletler mültecileri kabul etmek zorunda" dedi.

 

Salı günü Halep’in kuzey kırsalındaki Duveyr Zeytun, Tel Cibbin ve Hardet Til kasabalarını ele geçiren Esed rejimi, Rusya’nın hava desteğiyle ilerlemesini sürdürdü. Rusya sadece Pazartesi ve Salı günü bu bölgelere toplam 270 hava saldırısı düzenledi. Ardından rejim muhaliflerin Nubbul ve Zehra beldelerindeki kuşatmasını kırdı. Bu kuşatmanın delinmesiyle Halep’in kent merkezi, Halep kuzey kırsalından kopmuş oldu. Bir yandan Halep’in merkezindeki bölgeler Türkiye’den gelen ikmâl yollarından en önemlisini kaybetmiş oldu. Şu anda muhaliflerin Türkiye'yle bağlantısı sadece 3 kilometre genişliğinde.

 

Kaynak: AA, AFP

- Advertisment -