Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Suriye'nin doğusundaki Deyrizor kentinde Beşşar Esed rejimine ait bir askeri üssü vurduğunu açıkladı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Igor Konaşenkov, Deyrizor Havaalanı'nın yakınlarına yapılan hava saldırısının koalisyona ait 2 F-16 ve 2 A-10 ile gerçekleştirildiğini söyledi. Suriyeli yetkililerin kendilerine 62 rejim askerinin öldüğü, 100’den fazla askerin de yaralandığı bilgisini verdiğini belirten Konaşenkov, uçakların ülkenin Irak sınırı tarafından geldiğini ifade etti.
Suriye Ordusu da Deyrizor'da bulunan havaalanı yakınlarındaki askeri üsse yapılan saldırıda 60'tan fazla askerlerinin öldürüldüğünü söyledi. Suriye Ordusu açıklamasında, hava saldırısının bölgede IŞİD'in ilerlemesine imkân verdiğini, bombardımanda IŞİD’e karşı saldırı hazırlığı yapan Esed rejimi askerlerinin hedef alındığını ve bunun, "ABD ile müttefiklerinin cihadist grupları desteklediğini kanıtladığını" savundu.
ABD Ordusu yetkilileri saldırının incelendiğini, koalisyon uçaklarının Suriye güçlerini "kasten vurmadığını" söyledi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Deyrizor yakınlarındaki tüm operasyonların geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise, en az 80 Suriye askerinin Deyrizor yakınlarındaki koalisyon güçlerinin bombardımanında öldüğünü belirtti. Aynı bölgeyi aynı anda Rus jetlerinin de vurduğu ifade edildi.
Rus haber ajansları, Esed güçlerinin, Deyrizor Havaalanı yakınlarındaki saldırı sonrası IŞİD'e karşı kaybettiği mevkileri geri aldığını yazdı.
BM'ye çağrı
Moskova yönetimi, saldırıyla ilgili ABD'den detaylı açıklama bekliyor. Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni saldırıyı tartışmak üzere acil toplantıya çağırdı.
Esed yönetiminden de BM'ye kınama çağrısı geldi. Suriye Dışişleri Bakanlığı, BMGK'dan "ABD'nin saldırganlığını kınamasını ve Suriye'nin egemenliğine saygı gösterilmesini" istedi.
"Ateşkes ortak hedefimiz"
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’de devam eden fakat sıkça ihlâl edilen ateşkesin akıbeti konusunda, ‘olumsuzdan ziyade olumlu’ düşündüğünü söylemişti. Cumartesi günü Kırgızistan’da konuşan Putin, kendilerine açık olma çağrısı yapan ABD’nin bu ilkeden “saptığını” ve ılımlı muhalifler ile “suçlu olanları” ayırmayı hâlen başaramadığını belirtmişti.
Rusya’nın sözünü tutmaya devam edeceğini söyleyen Putin, Suriye’de ateşkesin korunmasının hem Moskova’nın hem de Washington’un ortak hedefi olduğuna inandığını ifade etmişti.
ABD’yi muhalifler arasında ayrım yapmaya çağıran Putin, Nusra Cephesi olarak bilinen ve Temmuz ayında El Kaide ile bağını kopararak Şam Fethi Cephesi ismini alan grubu kastediyordu.
Rusya ihlâllerle ilgili mektup gönderdi
Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise ateşkesin muhalifler tarafından 199 kez ihlâl edildiği ifade edilmişti. Rusya'nın ABD'den muhalif ihlâllerine dâir bilgi istediği ancak ABD'den yanıt gelmediği açıklanmıştı.
Halep ve Hama vilayetlerinde insani durumun kötüleştiğine dikkat çeken bakanlık, ateşkes bozulursa bunun sorumlusunun ABD olacağını savunmuştu.
Son olarak Rusya Savunma Bakanlığı, ABD’ye, muhaliflerin ateşkesi ihlâllerinin detaylarıyla ilgili bir mektup gönderdiklerini de duyurdu. Bakanlık ayrıca son 24 saatte ateşkesin 55 kez ihlâl edildiğini de belirtti.
Hava saldırıları sürüyor
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, muhalif kontrolündeki bölgelerde hava saldırılarının sürdüğü bilgisini paylaşmıştı. Maaret Numan, İdlib ve Humus’un kuzeyi ile Hama’nın doğusunda kalan yerleşim yerleri bombalanmıştı.
Ayrıca muhaliflerle rejim arasında Doğu Guta ve Humus’un doğusu ile Halep’in güneyi çevresinde yer yer çatışmalar yaşandığı bilgisi verilmişti.
Şam’ın Cuba Mahallesi’nde de çatışmalar ve patlamalar yaşandığı bilgisi gözlemevine ulaşmıştı.
ABD ile Rusya arasında 9 Eylül Cuma günü İsviçre'nin Cenevre kentinde varılan anlaşma gereği, 12 Eylül Pazartesi günü Suriye yerel saatiyle 18.45'te bir haftalık ateşkes yürürlüğe girmişti. Ateşkesin dördüncü gününde, 48 saatlik uzatma kararı alınmıştı.
Kaynak: Reuters, AFP