G-7 zirvesi için Japonya'nın Ise-Shima bölgesinde bulunan AB Komisyonu Başkanı Juncker, bir gazetecinin Türkiye-AB mutabakatına dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını hatırlatması üzerine mutabakatın şimdiden olumlu etkiler yapmaya başladığını söyledi.
Türkiye'yle vize serbestisine ilişkin 72 kriteri daha önce kararlaştırdıklarını kaydeden Juncker, "Bu kriterler sadece Avrupa Birliği tarafından empoze edilmiyor, iki taraf arasındaki müzakere sonucunda belirlendi dedi:
“Özellikle terörle mücadele yasası ile ilgili olan bir kriterle ilgili biz Türkiye'nin taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz. Tehditler, kullanılabilecek en iyi diplomatik araçlar değil. Bunların kullanılmasının durması gerekiyor çünkü hiçbir etkileri yok."
Erdoğan: Burası Türkiye
Oysa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Mayıs 2016’da Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa seyahatinin yolunu açan düzenlemeler AB tarafından yapılmazsa, Türkiye üzerinden Avrupa’ya giden göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesiyle ilgili yasanın Meclis’ten geçmeyeceğini söylemişti:
"Şu anda 1 Haziran itibarıyla geri kabul anlaşmasına yönelik bir adım vardı, 30 Haziran itibarıyla da vize noktasında adım atılacaktı. Eğer şu anda bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız görüşmeleri yapacaklar, dışişleri bakanlarımız, bu noktada AB bakanlarımız, görüşmeleri yapacaklar ve bu görüşmelerde netice alındı, alındı. Alınmadığı takdirde kusura bakmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamentosundan geri kabul anlaşmasına yönelik uygulama sürecine yönelik adım atılmasına ait karar, yasa çıkmaz. Bunu da ben çok açık, dün de söyledim kendilerine, bugün de bu soru üzerine buradan söylüyorum. Çünkü bize ikide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye."
Avrupa Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için daha önce belirlenen 72 kriterden geriye kalan 5'inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti. Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunurken, Avrupa Parlamentosu, tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu'nun teklifini oylamama kararı almıştı.
Kaynak: AA