Ana SayfaHaberlerGündemAdliyede ‘etek boyu’ kriteri

Adliyede ‘etek boyu’ kriteri

 

Olay bugün İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi'nde hakim Mehmet Yoylu'nun gördüğü duruşmada yaşandı.

 

Hakim Yoylu duruşma sırasında, kadın avukata etek boyunun mevzuata uygun olmadığı yönünde müdahalede bulunmuş ve salondaki diğer avukatların da görüşünü istemiş, ardından avukatın kıyafetinin fotoğrafının çekilmesini istemişti.

 

Etek boyu tartışmasının duruşma tutanağına girmesi sonrası İstanbul Barosu hakim hakkında suç duyurusunda bulundu. HSK, hakim Yoylu hakkında soruşturma başlattı.

 

Kurul, Yoylu'yu tedbiren görevden uzaklaştırdı.

 

HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz Twitter'dan yaptığı açıklamada "(Hakim Yoylu'nun)…göreve devamının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği kanaatine varılarak 2802 sayılı yasanın 77 maddesi uyarınca, tedbiren görevden uzaklaştırılmasına karar vermiştir." dedi.

 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, HSK kararıu öncesi yaptığı açıklamada olayın takipçisi olduğunu belirtmişti.

 

Gül, "Hukuk sistemimiz, adalet dağıtırken de adalet ararken de hiç kimsenin kılık-kıyafet veya yaşam tarzı nedeniyle ayrımcılığa ve keyfi işleme maruz kalmasına izin veremez, göz yumamaz" demişti.

 

Duruşmada ne yaşandı?

 

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda 2. İş Mahkemesi'nde görülen davada Hakim Mehmet Yoylu davacı vekilin etek boyunun "diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğunu, avukatlık mevzuatına uygun olmadığını, bu şekilde duruşmaya giremeyeceğini" söyleyerek müdahalede bulundu ve duruşmadaki diğer avukatlara etek boyunun avukatlık mevzuatına yönelik olup olmadığını sordu.

 

Davalı avukatı hakime, "Özgürlük alanı ile ilgilidir. Müdahale edilmemesi gerekir" dedi.

 

Diğer avukatların da hakimin müdahalesine karşı çıkması sonrası Hakim Mehmet Yoylu, Yazı İşleri Müdürü'nü mahkeme salonuna çağırarak "etek boyunun cep telefonu ile fotoğrafının çekilerek baro başkanlığına bildirilmesini" istedi. Davacı vekili kadın avukat fotoğrafının çekilmesini kabul etmedi ve duruşmaya devam edildi.

 

Söz konusu olay duruşma tutanağına da girdi.

 

Adalet Bakanı Gül: Hiçbir şartla kabul edilemez

 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül olayla ilgili olarak Twitter üzerinden yaptığı açıklamada olayın takipçisi olduğunu belirterek hakimin davayla değil de avukatın kılık kıyafetiyle meşgul olmasının hiçbir şartla kabul edilemeyeceğini belirtti.

 

'Ciddi bir suç'

 

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ve Avukat Hakları Merkezi'nden meslektaşlarının Kartal Adliyesi'ne giderek hakimin odasında tutanak tuttuklarını söyledi.

 

Avukat Eroğlu, "Hiçbir hakimin bu şekilde müdahale etme gibi bir hakkı yok. Burada büyük bir yetki aşımı var. Ciddi bir suç. Bizim meslek kurallarımız ve kılık kıyafet genelgemiz bellidir. Orada der ki düzgün bir kıyafetle çıkacak duruşmalara. Avukatın da kılığında herhangi bir şey yok" dedi.

 

Hakimin avukatları sadece duruşma nizamını bozacak şekilde davranırsa ikaz edebileceğini belirten Avukat Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hakimin ihtar edebileceği konular belli. Sadece kastı aşan ya da ahlaki olmayan beyanlarda bulunması durumunda avukat ikaz edilebilir. Duruşma nizamını bozacak şekilde davranırsak ikaz eder. Onun kıyafetine karışmak, hele hele fotoğrafını çektirmeye çalışmak bir suç ve bu konuda da gerek baro, gerekse biz Kadın Hakları Merkezi olarak hakim hakkında gerekli bütün yasal işlemlerin yaplması için başvuruda bulunacağız."

 

Yapılanın "kadına yönelik ayrımcılık" olduğuna da dikkat çeken Avukat Eroğlu, "Bu ayrıca hakimin kadın avukata yönelik ayrımcılık yaptığını da ortaya koyuyor, erkek avukatların kıyafetine müdahale etmiyor. İlk defa böyle bir olaya tanık olduk, biz de şaşırdık. daha önce doğrudan kıyafete yönelik bir işlem, bir müdahale olmamıştı. hele hele zapta geçirilmesi hiç karşılaştığımız bir şey değildi" dedi.

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik