Pazar günü Ankara'daki Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekât Merkezinde basın toplantısı düzenleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Kumluca'daki yangını söndürmüştük ama sabahleyin rüzgârın ters dönmesi neticesinde tekrar alevlendi. Ama şu anda Kumluca'daki yangını kontrol altına aldık. Hatta bazı ekipleri şu anda devam eden Adrasan'a çektik. Şu anda 700 elemanımız bu yangına müdahale ediyor" diye konuştu. Doğan Haber Ajansı, bu sabah Adrasan’daki yangının da kontrol altına alındığını duyurdu.
Yangınların çıkış sebebiyle ilgili soruya Eroğlu, "Elimizde net hiçbir veri yok. Bununla ilgili Antalya Valiliği, emniyet teşkilatı ve jandarma çok sıkı bir çalışma yapıyor. Biz şu anda sadece bütün gücümüzle yangını söndürmek için gayret ediyoruz. Adrasan'daki yangının muhtemelen o civardaki bir serada bir takım maddeleri dışarı atıp yakmak isterken çıktığı şeklinde bir ihbar geldi ama net bir şey değil" cevabını verdi.
‘Oteller büyük risk altındaydı’
Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin cansiperane şekilde yangınla mücadele ettiklerini dile getiren Eroğlu, "Otelleri korumak için orman teşkilatı kendine has ve dünyada ilk defa uyguladığı bir metotla oradaki bütün otelleri yanmaktan kurtardı. Yoksa oteller büyük risk altındaydı" dedi.
‘Şu ana kadar 757 yangın çıktı’
Eroğlu, Türkiye’de yangın mevsiminde 757 yangının çıktığını söyledi. Yanan alanları tekrar ağaçlandırdıklarını belirtti:
"Şu ana kadar, yangın mevsiminden bu yana Türkiye'de aşağı yukarı 757 yangın çıktı maalesef. En çok Muğla'da çıkmış. 121 ile Muğla birinci, 109 ile İzmir ikinci sırada, 95 ile İstanbul üçüncü sırada, 86 ile Antalya dördüncü sırada. Gerçekten orman teşkilatı ile ben gurur duyuyorum, cansiperane çalışıyorlar ve çok hızlı müdahale ediyorlar. Yaklaşık 15 dakika içerisinde müdahale ediliyor.
'Şu ana kadar ne yandı' denilirse, orman yangınlarını ikiye ayırıyoruz. Bir, 'örtü yangını', yani tabandaki örtü, o ağaçlara fazla zarar vermiyor sadece örtü yanıyor. Bir de 'tepe yangını' dediğimiz esas o ağaçları tamamen yakan yangın. Bu ikisinin toplamı 1192 hektar. Bu çok büyük bir rakam değil. Biz geçen sene aşağı yukarı 3 bin hektarla yılı kapattık. Şu anda üçte birdeyiz ama şunu ifade edeyim, bunun esas yanan kısmı 604 hektar. 604 hektar zarar gördü diğerleri örtü yangını.
Yanan alanların hiçbir şekilde başka maksatla kullanılmasına müsaade etmiyoruz. Bunları tekrar yeniden ağaçlandırıyoruz. Yanan alanlar hiçbir şekilde başka maksatla asla tahsis edilmiyor, verilmiyor ve bir yıl içinde tekrar yeniden ağaçlandırılıyor."
Eroğlu, orman yangınlarında can kaybının olmadığını da vurguladı.
Vatandaşlara 'dikkat' çağrısı
Haziran, temmuz ve ağustosun yangına karşı çok hassas aylar olduğunu belirten Eroğlu, vatandaşlardan dikkatli olmalarını istedi. Birçok yangının sebebinin dışarı atılan izmaritler olduğunu ifade eden Eroğlu, piknik ateşlerinin söndürülmesi, cam kırıklarının ve çöplerin ormana atılmaması çağrısında bulundu.
Bakan Eroğlu, vatandaşlardan, herhangi bir yangın gördüklerinde, sürekli açık olan "Alo 177" hattını aramalarını talep etti. Herkesin ortak malı olan ormanların olmaması durumunda Türkiye'nin çöle döneceğini dile getiren Eroğlu, ormanların, küresel iklim değişikliğiyle mücadele için en tabii kaynaklar olduğuna dikkat çekti.
Kaynak: AA ve DHA