Alman Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Köln kentinde düzenlenen 'Darbeye karşı demokrasi mitingi'ne videokonferansla bağlanmasına izin vermmemesine Türkiye'nin tepkisi sürüyor.
Konuyla ilgili olarak Almanya maslahatgüzarı, Türk Dışişleri'ne çağrıldı.
Köln'de pazar günü düzenlenen mitinge binlerce kişi katılırken, Erdoğan'ın kalabalığa videokonferansla bağlanıp bir konuşma yapması planlanmıştı. Ancak Almanya Anayasa Mahkemesi 'yabancı devlet adamlarının Almanya'da düzenlenen bir mitingde videokonferans yoluyla konuşmasının yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle' buna izin vermedi.
"Bu çifte standarttır"
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası, Alman hükümetine eleştiriler yöneltti. Kurtulmuş, "Alman hükümetinin çifte standartını da belirtmeden geçemeyeceğiz. Burada 4500 teröristle ilgili dava var. NSU davası senelerdir devam eder durur. Bu mahkemeler uzatıldıkça uzatılır, karar alınmaz. Belli bir noktaya, belli bir sonuca gelmez hâlâ devam eder. Bu kadar çok bu mahkemeler karar almakta zorarlanır. Bunları senelere yayarken, ne hikmetse Alman Anayasa Mahkemesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın mitinge telekonferansla katılmasını 24 saatten az bir süre içinde mahkeme kararıyla yasakladı. Maşallah Alman adaletine. Bu kadar hızlı çalışabilen Alman adaletinin diğer dosyalarda niye bu kadar yavaş çalıştığını da anlamamız mümkün değildir. Bu açık bir çifte standarttır" dedi.
Kurtulmuş, "Büyük bir olgunlukla devam eden mitinge nasıl olur da Sayın Cumhurbaşkanımızın telekonferansla katılarak ifade özgürlüğünün kullanılmasını engellerler? Daha önce Almanya’daki mitinglere katılmıştı. Madem şimdi böyle bir karar verdiniz, daha önce neden katılımına izin vermiştiniz?" diye sordu.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Pazar günü konuyla ilgili bir yazlı açıklama yaparak, "Köln'de farklı siyasi parti temsilcilerinin, onlarca sivil toplum kuruluşu ve binlerce Türk ve Alman vatandaşının katılımıyla yapılacak olan 'Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'ne, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın videokonferans yoluyla katılmasının Alman makamları tarafından engellenmesi yoluna gidilmesi kabul edilemez bir durumdur" ifadelerini kullanmıştı.
'İlişkilerimiz sarsıntılı dönemden geçiyor'
Almanya Dışişleri'nden de Türkiye'nin eleştirilerine yönelik bir açıklama geldi.
Dışişleri Sözcüs Martin Schafer, "Geçmişt ilişkilerimizin geçtiği sarsıntılı dönemler olduğu gibi olağanüstü iyi geçtiği dönemler de oldu. Şu an biraz sarsıntılı bir dönemden geçiyoruz" dedi.
Türkiye-Almanya ilişkilerinin "derin ve çok yakın" olduğunu söyleyen Sözcü, "Türkiye ile bu karşılıklı ilişkilerin pek de iyi olmadığı dönemi de atlatacağımıza inancım tam" diye konuştu.
Kaynak: Reuters, Al Jazeera