Başbakan Binali Yıldırım, KKTC ziyareti öncesi düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı. Başbakan Yıldırım, perşembe günü Almanya parlamentosunda 1915 olaylarının soykırım olup olmadığına ilişkin oylamanın yapılacağının hatırlatılması üzerine, Türkiye'nin 'evet' kararı çıkmasını elbette istemediğini ancak çıkarsa da "boş ve hükümsüz" olacağını söyledi.
'Sıradan bir olay'
Yıldırım, basın temsilcileriyle Başbakanlık İzmir Ofisi'nde bir araya geldi. Yıldırım, "Bu çok saçma bir oylama. Aslı astarı olmayan, 1915’te Birinci Dünya Savaşı'nda her toplumda yaşanabilen, sıradan bir olay. Türkiye’ye fatura çıkaranlar iyi niyetli değil, bunu biliyoruz" diye söze başladı.
'Gizlimiz saklımız yok'
Türkiye'nin gizlisi saklısı olmadığını, her şeyin incelenmesine açık olduğunu belirten Yıldırım, "Ama bunu tarihçiler yapsın diyoruz. Siyasetin aracı haline getirirsek, siyasi hesaplara alet edersek bu yanlış olur" diye devam etti.
Soykırım kararı çıkması hâlinde Türkiye ile ilişkilerin zedeleneceğini ifade eden Yıldırım, "Bu amaçla sayın cumhurbaşkanımız Sayın Merkel'i aradı. Rahatsızlığımızı, endişelerimizi aktardı. Sayın Merkel de başbakan seçilmem dolayısıyla bana telefon açtığında ben de bu konudaki hassasiyetimizi detaylarıyla aktardım" dedi.
"Almanyada yaşayan 3,5 milyon Türk, bağlarımızı güçlendiren kaynağımızdır, gücümüzdür" diyen Yıldırım, Alman parlamentosunun 3,5 milyon seçmenin sesine kulak tıkamayacağını umduğunu söyledi.
'Boş ve hükümsüz'
"Böyle bir kararı arzu etmiyoruz, sağduyu hâkim gelir inşallah, böyle bir rahatsız edici karar çıkmaz" diyen Başbakan, "Çıkarsa ne olur ? Hiçbir şey olmaz. Başka ülkelerde de çıktı. Bizim için boş, hükümsüz bir şeydir. Yine de çıksın istemiyoruz. AB ve Almanya ile ilişkiler çok iyi düzeyde. Geri kabul, yasa dışı göçün önlenmesi gibi konularında mesafe aldık" diye devam etti.
Buna karşın Türkiye'nin bu başka anlaşmalarını bu oylamanın sonucuna bağlamayacağının altını çizen Yıldırım, şöyle devam etti:
"Türkiye şantaj yapan, karşı planlar geliştiren bir ülke değil. Aklında ne varsa onu söyler. Yaptığımız anlaşmalara sonuna kadar bağlıyız. Yeter ki AB de sözünde dursun. 'Bu karar çıkarsa biz anlaşmaları yok sayarız' falan diye bişey yok burası kabile devleti değil, Türkiye köklü bir devlet."
Almanyalı Türklerden protesto
Almanya’nın başkenti Berlin’de, Federal Meclis tarafından 1915'teki tehcir olaylarıyla ilgili iddiaların gündeme alınması, ülkede yaşayan Türkler tarafından protesto edilmişti.
Göstericiler, "Federal Meclis yetkili değildir", "Alman Meclisi nefret suçu işleme", "Alman Meclisi mahkeme değildir", "Türk nefretine hayır", "Siyasetçiler hâkim değildir", "Yetkili değilsin, Türk-Alman dostluğuna zarar verme" şeklinde döviz ve pankartlar taşımıştı.
'HDP'li belediyelere kayyum'
HDP'li belediyelere kayyum atanmasına ilişkin bir hazırlık olup olmadığı yönündeki soru üzerine ise Yıldırım, "Burada da teröre karşı güvenlik esaslı mücadeleyi bir yandan devam ettirirken bir yandan da terör örgütüne lojistik destek veren, parasal destek veren kaynakları da ortadan kaldırmamız lazım" yanıtını verdi.
Başbakan şöyle konuştu:
"Yani 'Ben halkın oylarıyla geldim, bana bir şey yapamazsınız, Avrupa'ya şikayet ederim…' Öyle bir şey yok. İnsanları öldürmek için parasal ve lojistik destek sağlamak, sabileri terör örgütünün kucağına atmak özgürlük değil. Millet bunun için oy vermedi ki onlara.
Diyarbakır belediyesine verilen oylar ne için? Ben sana 500 milyon para gönderiyorum, yol, kanalizasyon, okul, park yap, insanların vakitlerini geçireceği sosyal tesisler yap, bunun için. Ama siz bu kaynakları burada kullanmayıp terör örgütüne destek amaçlı kullanırsanız orada hiç kimse hoş geldin demez.
O yönde de adımları atmaya başladık sonuna kadar da götüreceğiz. Yasal düzenleme de dahil idari tasarruflar da dahil hepsi yapılacak. Bu yapılmazsa terörle mücadele başarılı sınırlı kalır. Bir de bunların sırtını sıvazlayan dış destekçiler var. Onlara karşı tavrımız da net.
Yaptıklarınızı biliyoruz ama bir gün gelecek siz de buna pişman olacaksınız. Bu silah sizi de yakacak. Bunu bilin ona göre hareket edin diyoruz. Burada da kim dost kim dost değil, onu da bu vesileyle görmüş oluyoruz."
'Bir güzellik yapacağız'
Başbakan Binali Yıldırım, İzmir-İstanbul Otoyolu Osmangazi Köprüsü geçiş fiyatlarına ilişkin, bu köprünün bir kamu özel ortaklığı olduğunu, 9 milyar liraya yapıldığını aktardı.
Yıldırım, "Yani yapacaklar, yapım süresi düştükten sonra da 16-17 yılda geçen araçlardan topladıkları parayla, yatırdıkları parayı alacaklar. Biraz da kar edecekler. Bunun bir hesabı var. Burada indirim yapılabilir. O indirimi devlet sübvanse eder. Hesap çok net. Ama şunu söyledim. Bir güzellik yapacağız dedim, yapacağız. Onun için biraz daha bekleyin." diye konuştu.
Kıbrıs sorunu
Başbakan Yıldırım ayrıca Kıbrıs Sorunu'na dair müzakere sürecine de kısaca değindi. Yıldırım, "Kıbrıs’ta uzun yıllardır devam eden bir sorun var. Kalıcı çözüm gerekiyor. Türkiye tarafı olarak çözümü hep önemsedik. Atılması gereken her yapıcı adımı attık. Ne yazık ki geçmişte verilen sözler tutulmadı, istenen mesafe kat edilmedi" diye konuştu.
"Devam eden müzakerelerin esası, iki toplumun bir devlet olması" diyen Yıldırım, "Bu olduğu zaman asıl soru şu olacak: İki toplum da eşit olarak temsil ediliyor mu? Adil paylaşım var mı? Her iki toplumun da hak ve güvenliği teminat altına alınacak mı" diye devam etti.
Yıldırım, "KKTC’de yaşayan kardeşlerimize karşı en ufak yanlış Türkiye’ye karşı yapılmış demektir. Bunu herkes bilmeli" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Al Jazeera, AA