Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Yenimahalle ilçesine bağlı Çiftlik'te bulunan Marşandiz istasyonunda kaza yaptı.
Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, yaptığı açıklamada kazada hayatını kaybedenlerin sayısının 9'a yükseldiğini söyledi.
Turhan, şöyle konuştu: "Bu sabah Ankara Garı'ndan 06.30'da Konya'ya hareket eden trenimiz 06.36 sıralarında Yenimahalle İlçemizde yol kontrolünden dönen lokomotifimiz ile kafa kafaya çarpışmasıyla elim kaza meydana gelmiştir. Kaza yerinde saat 10.00 itibariyle yapılan tespitlerde 3 makinist arkadaşımız 5 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hastaneye 48 yolcu sevk edilmiş. Bunlardan biri de hastanede hayatını kaybetmiştir. Toplam 9 vatandaşımız şu anda bu kaza sonucunda hayatını kaybetmiştir. Olay yerinde gerekli olay nedeniyle ilgili araştırma ve inceleme çalışmalarına başlanmıştır. Ölen vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, hastanelerimizde tedavi gören 47 vatandaşımıza da acil şifalar diliyorum. Kaza nedenine ilişkin araştırma devam ediyor, gelişmeler oldukça sizlerle paylaşacağız" dedi.
Turhan, şöyle konuştu: "Bu sabah Ankara garı'ndan Konya'ya hareket eden trenimiz 06.30 sıralarında Yenimahalle İlçemizde yol kontrolünden dönen lokomotifimiz ile çarpışarak elim bir kaza meydana gelmiştir. Kaza yerinde saat 10.00 itibariyle yapılan tespitlerde 3 makinist arkadaşımız 5 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hastaneye 48 yolcu sevk edilmiş. Bunlardan biri de hastanede hayatını kaybetmiştir. Toplam 9 vatandaşımız şu anda bu kaza sonucunda hayatını kaybetmiştir.
Olay yerinde gerekli olay nedeniyle ilgili araştırma ve inceleme çalışmalarına başlanmıştır. Ölen vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, hastanelerimizde tedavi gören 47 vatandaşımıza da acil şifalar diliyorum. Kaza nedenine ilişkin araştırma devam ediyor, gelişmeler oldukça sizlerle paylaşacağız."
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, başkentte meydana gelen Yüksek Hızlı Tren kazasıyla ilgili soruşturma başlattı.
YHT KAZASI NEDEN MEYDANA GELDİ?
Soruşturma başlatılan kazayla ilgili yanıtlanması gereken pek çok soru bulunuyor.
Kılavuz lokomotifin o sırada neden YHT’nin güzergahında bulunduğu henüz bilinmiyor. Bu duruma sinyalizasyon ya da haberleşme hatası mı yol açtı?
Normalde 200 kilometre hızın üzerine çıkabilen YHT’nin istasyondaki hızının da kazaya yol açmış olabileceği belitiliyor. Yüksek Hızlı Tren, gerektiğinden daha mı süratliydi? Bölgede etkili olan kar yağışının bu kazaya etkisi nasıl oldu?