Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Bakanlık'taki görüşmelerinin öncesinde açıklama yaptı. Bakan Ömer Çelik, "Türkiye'nin terörle mücadelesi büyük bir kararlılıkla sürecektir. Bu, insanlığın barbarlığa karşı mücadelesidir. Sadece Türkiye'nin meselesi değildir. FETÖ, PKK, PYD, DAEŞ, bütün bunlarla mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
İngiltere'nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'yle gösterdiği dayanışmadan dolayı memnun olduklarını dile getiren Çelik, girişimden sonra Avrupa'dan ilk ziyaretin de İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Alan Duncan tarafından yapıldığını hatırlattı.
Bunun iki ülkenin ortak değerleri ve tarihi bağlarının bir göstergesi olduğunun altını çizen Çelik, Türkiye ve İngiltere'nin NATO müttefikleri olarak dünyanın pek çok yerinde teröre karşı dayanışma içinde olduklarını, barış, güvenlik ve istikrar için beraber çalıştıklarını vurguladı. Çelik, ayrıca iki ülkenin de iki büyük demokrasi ve Avrupa gücü olduğuna dikkat çekti.
İngiltere'nin AB'den çıkış kararının (Brexit) Avrupa'dan ayrılmak anlamına gelmediğini belirten Çelik, Birleşik Krallık'ın bir Avrupa gücü ve demokrasisi olarak yoluna devam edeceğini söyledi.
"Türkiye bir Avrupa gücü ve demokrasisidir"
Türkiye'nin de "AB üyesi bir devlet olmamasına karşın tarihi bir Avrupa gücü ve demokrasisi olduğunun" altını çizen Çelik, darbe girişimine karşı Türk halkının gösterdiği direnişle de demokrasi bilincini gösterdiğini söyledi.
Çelik, AB Dönem Başkanı Slovakya'nın ev sahipliğinde başkent Bratislava'da gerçekleştirilen gayri resmi AB liderler zirvesinin bir oturumunda Türkiye'deki darbe girişimini anlatan bir sunum yaptığını hatırlattı.
Sunumun ardından Johnson'ın "en güçlü desteği" gösterdiğini ifade eden Çelik, "Bugün burada bu dayanışma için bulunması bizim için çok önemlidir. İngiltere'nin desteğinin güçlü bir şekilde altının çizilmesi bakımından önemlidir" dedi.
İngiltere'nin, Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri sürecinde de önemli bir destek unsuru olduğunu vurgulayan Çelik, iki ülkenin ticaret ve diğer açılardan da verimli ilişkilere sahip olduğunu dile getirdi.
AB konusunda ikili ticaret anlaşmaları, Avrupa'nın geleceği, barışı, istikrarı ve "ihtiyaç duyduğu vizyon" bakımından da İngiltere'yle ikili ilişkileri geliştireceklerini kaydeden Çelik, Brexit'e İngiliz halkının kararı olması sebebiyle saygı duyduklarını belirtti. Bu süreçte ortaya çıkan Türkiye karşıtı söylemleri "kötü parantez" olarak niteleyen Çelik, bu parantezi kapatarak geleceğe odaklanmak gerektiğini söyledi.
Avrupa'da yükselen aşırı sağ akımlarla yabancı düşmanlığı, terör örgütleri, İslamofobi ve anti-semitizme karşı beraber mücadele edeceklerini ifade eden Çelik, iki ülkenin Avrupa'nın geleceğinde söz sahibi ülkeler olduğunu belirtti.
Çelik, ABD ile AB arasında müzakere edilen ve imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşması ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunun da gündemlerinde olduğunu aktardı.
"İngiltere ya da başka müttefiklerimizle ilgili spekülasyonlardan uzak durmak gerekir"
Bakan Çelik, ikinci darbe girişimi ve bunun İngiltere'yle bağlantısı olduğuna dâir iddiaların sorulması üzerine, Gülen örgütünün en tehlikeli terör örgütlerinden biri olduğunu ve yeni terör eylemleri yaparak Türkiye'ye zarar verme arayışlarının olası olduğunu kaydetti.
Diğer örgütlerle olduğu gibi Gülen örgütüyle de mücadelenin süreceğini dile getiren Çelik, Türkiye'nin egemen bir devlet olduğunu, hükümet ve anayasal kurumların da işlerinin başında olduğunu vurguladı.
"İngiltere ya da başka müttefiklerimizle ilgili bu tip spekülasyonlardan uzak durmak gerekir" ifadelerini kullanan Çelik, bunun ciddiye alınmaması gereken, yalan ve yanlış bilgilere dayalı bir haber olduğunu söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson: Türkiye, Avrupa için hayati bir rol oynuyor
İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson ise Türk milletini, darbe girişimi karşısında göstermiş olduğu demokratik duruşundan dolayı kutlayarak, "Türk milleti, demokratik kurumlarının darbeciler tarafından alt edilmesine izin vermedi" dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı, hükümeti ve Türk halkını, milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaptığı için tebrik eden Johnson, Türkiye’nin bu konuda üstlendiği rolün Avrupa için önemini "Türkiye, Avrupa için hayati bir rol oynuyor" sözleriyle vurguladı.
Johnson, Türkiye ve İngiltere arasındaki ortaklığın sadece iki ülke için değil aynı zamanda Avrupa ve diğer bölgeler için de önemli olduğunun altını çizdi.
Her yıl 2,5 milyon İngiliz turistin Türkiye’ye geldiğini, İngiltere’nin de Türk ürünleri için büyük bir ihraç noktası olduğunu söyleyen Johnson, iki ülke ilişkilerinin geliştiğini dile getirdi.
Türkiye'nin AB üyeliğine destek
"AB’den ayrılıyoruz ama Avrupa’dan ayrılmıyoruz" diyen Johnson, İngiltere’nin Türkiye’ye AB üyeliği konusunda destek olmaya devam edeceğini belirtti. Johnson, Türkiye’nin AB üyeliğinin, Birliğin geleceği açısından hayati olduğuna dikkat çekti.
"İkinci darbe iddiaları saçmalık"
İkinci darbe girişimi ve bunun İngiltere'yle bağlantısı olduğuna dâir iddialarla ilgili ise Johnson, "Türkiye'yle her türlü terörizmle mücadele konusunda omuz omuza duruyoruz. Bu iddialar saçmalıktır ve temelsizdir. Türkiye’nin demokratik kurumlarını destekliyoruz. Türkiye terörizmle mücadele konusunda vazgeçilmez bir ortağımızdır" diye yanıt verdi.
Gaziantep'e de gitti
Boris Johnson bundan önce de Gaziantep'in Nizip ilçesindeydi. Nizip'te Suriyeli sığınmacıların kaldığı konteyner kenti ziyaret etti.