Ana SayfaHaberlerGündemCumhuriyet'e operasyon

Cumhuriyet’e operasyon

 

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazarlar Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Güray Öz, Hakan Kara, çizer Musa Kart, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Bülent Utku, Önder Çelik, Bülent Yener, Eser Sevinç gözaltına alındı. 

 

Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Nebil Özgentürk hakkında gözaltı kararı var. Bu kişiler yurtdışında olduğu için haklarında yakalama kararı çıkarılacağı belirtiliyor.

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, haklarında gözaltı kararı verilenler, "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla suçlanıyor. 

 

Kadri Gürsel de gözaltında

 

Cumhuriyet, gazetenin danışmanı ve yazarı Kadri Gürsel ile muhasebe müdürü Günseli Özaltay hakkında da gözaltı kararı çıkarıldı. Kadri Gürsel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hakkımda yakalama kararı varmış, evimde arama yapılıyor. Evime gidiyorum. Cumhuriyet'e yapılan operasyonun devamı olduğunu sanıyorum" ifadelerini kullandı.

 

Daha sonra Kadri Gürsel gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

 

Aydın Engin: Cumhuriyet'te çalıştığım için gözaltına alındım

 

Gözaltına alınan yazar Aydın Engin, sağlık kontrolünden geçirilirken gazetecilerin "Neden gözaltına alındınız?" sorusu üzerine, "Bir şey söylemiyorum, Cumhuriyet'te çalıştığım için. Cumhuriyet'te çalışıyorum yetmez mi?" diye cevap verdi.

 

Soruşturma kapsamında gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında, yurt dışında bulunduğu için yakalama kararı çıkarıldığı, Orhan Erinç hakkında da yaşlı olduğu için sadece evinde arama kararı alındığı öğrenildi.

 

Hükümetten ilk açıklama

 

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhuriyet gazetesine yönelik polis operasyonuyla ilgili soruyu yanıtladı. Kurtulmuş, "Cumhuriyet gazetesinin yazar kadrosuna dönük bir operasyon değil. Yenigün Haber ve Yayıncılık Grubu'na yani Cumhuriyet gazetesine, Cumhuriyet gazetesinin imtiyaz sahibi olan Cumhuriyet Gazetesi Vakfı'na ilişkin 18 Ağustos 2016 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan bir soruşturma var. Dolayısıyla bu, tüzel kişiye açılmış bir soruşturmadır ve bugün itibariyle değil, 18 Ağustos'ta başlatılmış bir soruşturmadır. 30 Ekim itibarıyla ise yine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından arama, el koyma ve gözaltı kararları verilmiş, ilgili kişilerle ilgili de bu uygulama 31 Ekim itibariyle başlatılmıştır. Devam eden bir hukuki süreç var. Hep beraber bu süreci izleyeceğiz. Bizim bir şey söylememiz mümkün değil, doğru da değil" diye konuştu.

 

Kurtulmuş'un açıklamaları üzerine Cumhuriyet gazetesi ise, gözaltına alınanlar arasındaki Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve yazar Kadri Gürsel'in vakıf yönetimiyle ilişkisi olmadığını belirtti.

 

ABD'den tepki

 

Cumhuriyet gazetesine dönük operasyona ABD'den de tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby günlük basın brifinginde, ABD'nin Türkiye’nin 15 Temmuz’daki darbe girişiminin arkasındaki isimleri ortaya çıkarma çabasına saygı duyduğunu belirtti. Ancak, "ABD, Türkiye’deki muhalif basın organlarına yönelik resmi baskının artışı konusunda derin bir endişe duyuyor" ifadelerini kullandı.

 

Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan açıklama

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada, Cumhuriyet gazetesinin ve gazetenin imtiyaz sahibi konumundaki vakıf yöneticileri hattında PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, 2 Nisan 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre önce darbe meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddiası üzerine, "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlamarıyla bir kısım şüpheliler hakkında 18 Ağustos'ta soruşturma başlatıldığı belirtildi.

 

Açıklamada, soruşturma kapsamında alınan MASAK ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alındığı, soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.

 

"İnanılması ve kabul edilmesi güç iddialar"

 

Cumhuriyet Vakfı Adına İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, "Kamuoyuna" başlığıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada yer alan bazı başlıklar şöyle:

 

"Cumhuriyet gazetesi gazetedir ve gazetecilik suç değildir. Cumhuriyet gazetesi hiçbir güç tarafından teslim alınamayacak olan gazetecilik inancıyla yayın hayatını sürdürür ve sürdürecektir. İleri sürülen suçlamalara yanıt vermeyi dahi doğru bulmuyoruz, zûl sayarız.

 

Ülkemizde yıllarca Fetullah Gülen ve Cemaat yapılanmasının Türkiye Cumhuriyeti için ne kadar büyük bir tehlike olduğunu, temel amacının laikliği ortadan kaldırarak Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkmak ve ele geçirmek suretiyle İslam devleti kurma çabalarının önlenmesi için yaptığı yayınların halkın gerçekleri öğrenmesi amacıyla yapıldığını herkes bilir. Aksi inkâr edilemez nitelikte bu yayınlarla kamuoyunu bilgilendiren Cumhuriyet gazetesi Vakıf ve yönetiminin ve yazarlarının 'FETÖ/PDY ile PKK/KCK terör örgütlerine' 'müzâhir' oldukları ve 'üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri' iddiasıyla soruşturma başlatılmış olmasını hayretle ve endişeyle karşılıyoruz.

 

Terör örgütleri adına suç işlemek, 15 Temmuz darbe girişimini meşrulaştırma amacına yönelik yayın yapmak gibi inanılması ve kabul edilmesi güç iddialara dayalı yakalama/gözaltı/el koyma işlemlerini kabul edilemez, hukuka aykırı işlemler olarak değerlendiriyoruz. Hukuk güvenliğini ortadan kaldırmaya yönelik işlemler kabul edilemez. İfadelerine başvurmak için çağrıldıklarında her zaman gelebilecek olan Vakıf yöneticileri ve Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni başta olmak üzere gazetemiz yazarları hakkında uygulanan bu işlemleri, Cumhuriyet gazetesinin yayınına son verme girişiminin başlangıcı olarak görüyoruz. Böyle bir girişim hukuk güvenliğini, basın özgürlüğünü ortadan kaldırır.

 

Cumhuriyet gazetesi hiçbir darbe döneminde, hiçbir güç tarafından nasıl teslim alınamadıysa, dün Fetullahçı savcı ve yargıçlarla ve onların emrindeki güçlerle nasıl mücadele ettiyse, bugün de nereden ve kimden gelirse gelsin her türlü baskıyla sonuna kadar mücadele edecek güçtedir. Mücadelemizin okurlarımızla ve dayanışmayla süreceğine inanıyoruz."

 

Kaynak: AA, Reuters, Cumhuriyet gazetesi

- Advertisment -