Başbakan Ahmet Davutoğlu, özel uçak "DAP" ile saat 11.50'de Konya Havalimanı'na indi. Davutoğlu'nu, Konya Havalimanı'nda, Konya Valisi Muammer Erol ve diğer yetkililer karşıladı. Başbakan Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan da Konya'daydı.
Çok sayıda partili, Davutoğlu'nu karşılamak için Havalimanı önünde toplandı. Ellerinde AK Parti ve Türk bayrakları ile Davutoğlu'nun resimleri bulunan partililer, "AK gençlik burada, hocasının yanında", "Reis bizim, hoca bizim", "Alemin hocası geliyor", "Konya seninle gurur duyuyor" şeklinde slogan attı.
Otobüs üzerinden, toplanan kalabalığa seslenen Davutoğlu, burada yaptığı kısa konuşmada, "Sağ olun, var olun. Cumanız mübarek olsun. Allah ülkemize zeval vermesin" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu Cuma namazını Konya'da kılacak.
MKYK'ya yetki devri ile başlayan süreç
Başbakan Davutoğlu, dün yaptığı açıklamayla görevi bırakacağını ve 22 Mayıs'taki olağanüsti kongrede aday olmayacağını açıklamıştı. Davutoğlu'nun çekilmesine giden süreçte son kırılma noktası 29 Nisan tarihinde gerçekleşen MKYK toplantısı oldu. MKYK (Merkez Karar ve Yönetim Kurulu) her büyük kongreden sonra teşkilâtlardan sorumlu genel başkan yardımcısına devrettiği il ve ilçe başkanlarını atama yetkisini geri aldı. Ancak bu aslında, yetkinin Genel Başkan Davutoğlu’ndan alınması anlamına geliyordu. Bu yönüyle, 51 üyeli MKYK toplantısından önce 47 üyenin hazırladıkları bu dilekçe Davutoğlu’na muhtıra olarak yorumlandı. AK Parti MKYK üyelerinin büyük bir çoğunluğu partinin kurucu lideri Erdoğan’a yakın isimlerden oluşuyor.
'Pelikan dosyası'
Bu olayın hemen ardından, 1 Mayıs'ta, internette "Pelikan Dosyası" adıyla açılan bir blogda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki ilişkiyle ilgili iddialar yer aldı. Yazıda, Davutoğlu’nun Genel Başkanlık ve Başbakanlık görevine gelmesinden bu yana Erdoğan nezdinde yaptığı iddia edilen hatalar ve yanlışlar yer aldı. AK Parti’de bazı kişiler bloğun "Erdoğan taraftarları" tarafından kaleme alındığını, bazı isimler de "partiye zarar vermeyi amaçlayan üçüncü taraflar" olduğunu düşündü.
En kısa grup toplantısı
Davutoğlu'nun 3 Mayıs Salı günü en kısa grup konuşmasını yaptı, "Bir fâninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı elimin tersiyle iterim ama asla bu kutlu hareketteki hiçbir dava arkadaşımın kalbini kırmam" dedi.
Beştepe görüşmesi
Bu gelişmelerin ardında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 4 Mayıs'ta Beştepe'de bir araya geldi. Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, "olağan" kabulün sona erdiğini ve açıklama yapılmayacağını belirtti. Ancak anlaşmazlıkla sonuçlanan görüşmeden olağanüstü kongre kararı çıktı. Sonrasında, kongrenin tarihi 22 Mayıs olarak duyuruldu.
'Hoca'dan yol arkadaşlarına sitem
Davutoğlu saat ertesi gün AK Parti Genel Merkezi'nde MYK'yı (Merkez Yürütme Kurulu) topladı. Sonrasında yaptığı konuşmada ise olağanüstü kongrede aday olmayacağını, milletvekili olarak partide kalmaya devam edeceğini açıkladı. Davutoğlu, "'Er refik kable't tarîk', yoldan önce yol arkadaşı yani. Yola çıktığım arkadaşlarımızın benimle olup olmadığını bilmek isterim. Son MKYK’da ilk imzayı ben attım ama takip edilen yöntemi refik olmakla bağdaştıramadım. Bu anlamda hem refiklerin hem benim bir muhasebe yapması gerekiyordu" dedi.
'Kongreye gidilmesi önerisiyle geldi'
Davutoğlu, bu konuşmayı yaparken Cumhurbaşkanı Erdoğan da, bazı AK Partili milletvekilleri ile bir araya geldi. Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, olağanüstü kongre kararının çıktığı görüşmeyle ilgili şu ifadeleri kullandı:
"MKYK'daki yetki devriyle ilgili süreçten duyduğu rahatsızlığı iletti. Bu şartlarda devam edemeyeceğini söyledi. Kongreye gidilmesi önerisiyle geldi. Aday olmayacağını söyledi. Ben de kabul ettim. Ben nasıl birine devrettiysem o da birine devredecek."
Kırılma noktaları
Ahmet Davutoğlu 20 aylık Başbakanlığı'nda Genel Başkanlık ve Başbakanlık koltuğunu devraldığı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir dizi görüş ayrılığı yaşadı. Bunların bazıları kamuoyuna "ufak krizler" olarak yansıdı, bazıları hiç yansımadı. Bazıları kırılma noktası diyebileceğimiz nitelikteydi.
Kaynak: DHA, Al Jazeera, AA