Cumhurbaşkanlığı’nın aldığı kararla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen Ayasofya hakkında en çok merak edilen konulardan birisi de mozaik ve fresklere ne olacağıydı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, katıldığı bir televizyon programında bu soruya cevap verdi:
“Ayasofya 1453’ten önce yaklaşık bin yıllık bir kiliseydi. Tabii kiliselerde, özellikle Ortodoks kiliselerinde ikonalar, resimler bulunur. Ayasofya 1453’te ibadete açıldıktan bir müddet sonra süreç içerisinde onlar kapatılmış ve o şekilde ibadet yapılmış. İnşallah 24 Temmuz’dan itibaren ibadet yapmaya başladığımızda o resimlerin üzerini bir şekilde perdelemek ya da teknolojik imkânlardan yararlanarak ışıkla karartmak ve namazdan sonra da tekrar perdeyi açarak ya da o karartmayı kapatarak ziyaretçilerin müşahedesine sunmak şeklinde bir uygulama yapacağız. Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulumuzun da cevazı vardır, herhangi bir sakınca yoktur. İnşallah güzel bir sistemle bunu çözeceğiz.”
Erbaş, Ayasofya’nın turistler tarafından ziyaret edilmesi konusunda da konuştu:
“O konuda hiçbir sıkıntı olmaz. Sultan Ahmet, Süleymaniye, Fatih yani bizim bütün tarihi camilerimizde binlerce, yüz binlerce turist ziyaretinin söz konusu olduğunu hepimiz biliyoruz. Önemli olan ibadet esnasında ibadetteki huzura ve huşuya zarar vermeyecek şekilde planlamalar yapmak. Bu durum da mümkündür. Namaz kılınan yerlere ya da namaz kılanların önlerine geçmemek şeklinde diğer taraflarda ziyaretlerini yapabilirler. Bu konuda hiçbir sıkıntının olmayacağını düşünüyorum.”
Diğer yandan Ayasofya’da bulunan bazı sembollerin bir müzeye taşınmasının planlanıp planlanmadığına ilişkin soru üzerine ise Erbaş, “Tabii camide kalması gerekenler kalacak, ama camide bulunma zorunluluğu olmayanlar mutlaka bir tarafta sergilenir ve bu şekilde ziyaretçiler yine onları uygun ortamlarda müşahede edebilirler” ifadelerini kullandı.