Küresel insani yardım sisteminin masaya yatırılacağı Dünya İnsani Zirvesi, Türkiye'nin ev sahipliğinde başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi'nin İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen açılışında katılımcılara hitap etti.
‘Yardımlarımızın 2014 yılı toplamı 6,4 milyar dolar’
Türkiye'nin 3 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklıyı misafir ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin kapısını kimseye kapamayacağını ifade etti:
“Zirvede bulunanlar olarak, hepimiz de acının rengi, ırkı, dili, dini olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu anlayışla Türkiye bugün dünyanın 140'ı aşkın ülkesinde, insani ve kalkınma yardım faaliyetleri yürütüyor, binlerce projeyi hayata geçiriyor.
Aynı zamanda 3 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklı mülteciyi ülkemizde misafir ediyoruz. Büyük bir iftiharla belirtmek isterim ki bu iltica, bu sığınma süreci devam etse dahi, varil bombalarından kaçan büyük bir tehditle karşı karşıya kalan ister Suriyeli olsun, ister Iraklı olsun, kim olursa olsun kapımızı hiç bir zaman insanlara, insanlığa kapamayacağız, bunu özellikle belirtmek istiyorum.
İnsani yardımlarımızın ve insani kalkınma yardımlarımızın, 2014 yılı toplamı 6,4 milyar dolar. Bu rakam her geçen yıl artıyor. Bu süreçte küresel insani yardım sisteminin tüm yönlerini görme, aksaklıkları, eksiklikleri bizzat tecrübe etme imkânı bulduk. Ülkemizdeki sığınmacılar için yaptığımız harcamalar 10 milyar doları aşmışken uluslararası toplumun katkıları 455 milyon dolarda kaldı.”
‘On binlerce çocuğun ölümüne seyirci kalan sistemde sorun var’
Erdoğan, mevcut sistemin insanlığın acil sorunları karşısında ne yazık ki yetersiz kaldığını vurguladı:
“Birkaç dolarlık sıtma örtülerini dahi ihtiyaç sahiplerine ulaştıramayan, basit aşıları tedarik edemeyen, bu yüzden on binlerce çocuğun hayatını kaybetmesine seyirci kalan bir sistemde sorun var demektir. İlk olarak, yeryüzünde yaşanan acıların önüne geçilmesi için her şeyden önce mevcut çatışmaların sona erdirilmesini ve yenilerinin de önlenmesini sağlamalıyız. Türkiye olarak yürüttüğümüz ara buluculuk çalışmalarını ve çabalarını sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz. İkinci olarak, Suriye'de şahit olduğumuz gibi uluslararası hukuk ihlallerinin sona erdirilmesi için daha fazla gayret sarf etmeliyiz. Biz bu anlayışla eli kanlı diktatörlerin peşini bırakmayacak, insanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için elimizden geleni yapacağız."
BMGK’ya acil reform çağrısı
Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında düzenlenen "Çatışmaları Önlemek ve Bitirmek İçin Politik Liderlik" konulu "1. Yüksek Düzeyli Yuvarlak Masa Toplantısı"ndaki konuşmasında da “Adaletli, hızlı, şeffaf ve hesap verebilirlik ilkesi doğrultusunda çalışan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin temel işlevini yerine getirebilmesini temin edecek bir reforma tabi tutulması aciliyet arz ediyor. Bilhassa veto hakkının kullanımının sınırlandırılması yönünde ortaya konulan girişimleri desteklemeyi sürdüreceğiz. 'Medeniyetler İttifakı' ve 'Barış için Arabuluculuk' girişmeleri küresel barış ve istikrar için çok değerli platformlardır. Tüm paydaşları bu girişimlere güçlü destek vermeye davet ediyorum” diye konuştu.
‘Küresel insani eyleme hiç görülmemiş şekilde ihtiyaç var’
Dünya İnsani Zirvesi'nin açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da küresel insani eyleme bugüne kadar hiç görülmemiş şekilde ihtiyaç olduğunu söyledi. Ban, dünyada 130 milyon kişinin hayatta kalabilmek için yardıma muhtaç olduğunu ve ihtiyaçların İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş oranda arttığını ifade etti. “Bazı insanlar için para, şöhret, güç çok önemli olabilir ama biz burada adaleti, umudu, ortak bir geleceğin mimarisini temsil ediyoruz. Biz tek bir insanlığız ve ortak sorumlulukları paylaşıyoruz. Sadece insanları hayatta tutmak için değil, aynı zamanda onlara onurlu bir yaşam sürme fırsatı sunmak için bir an önce harekete geçmeliyiz” diye konuştu.
‘Taahhütlerin gerçekleşmesini istiyoruz’
İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nin açılış oturumunda konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkelerin taahhütlerine uymadıklarını söyledi:
"Hepimiz aynı gezegende yaşıyoruz. Her insanın sadece tek bir hayatı var ve o hayatı sürdürülebilir ve anlamlı şekilde yaşama hakkı var. Bunu yapabilmesi için de o kişilere bu fırsatın verilmesi gerekiyor.
Ayrıca, insani yardımların mümkün olan en kısa sürede sunulması gerekiyor. Bunu sadece bir felaketten felakete koşarak değil daha sistematik bir şekilde sunmalıyız. Çoğu zaman taahhütler veriliyor fakat kimse bunu uygulamıyor. Almanya olarak bu taahhütlerin gerçekleşmesini istiyoruz."
60'a yakın devlet ve hükümet başkanı katılıyor
Zirvenin bugünkü bölümünün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın heyet başkanları onuruna vereceği akşam yemeğiyle sona ermesi planlanıyor.
Dünya İnsani Zirvesi, bugün ve yarın, 60'a yakın devlet ve hükümet başkanının sayıda devlet ve hükümet başkanı, bakan ve üst düzey resmi temsilcinin yanı sıra uluslararası sivil toplum ve akademik kuruluşları, medya ve özel sektör temsilcileri ile krizlerden etkilenen toplulukları bir araya getirecek.
Protestoculara gözaltı
İstanbul Kongre Merkezi'nde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Şişli'de, zirveyi protesto etmeye çalışan 15 kişi gözaltına alındı.
Kaynak: AA