Ana SayfaHaberlerGündemErdoğan: Mısır'daki konuşmam çok önemli

Erdoğan: Mısır’daki konuşmam çok önemli

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan'a düzenlediği ziyarette, bu ülkenin Cumhurbaşkanı Kolinde Grabar-Kitaroviç ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan burada, Meclis Başkanı Kahraman'ın "Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır" sözüyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

 

"Meclis Başkanımız, Anayasa tartışmaları bağlamında kendi kanaatlerini ortaya koymuştur, düşüncelerini ortaya koymuştur. Şahsımla ilgili ise benim başından itibaren bu konudaki düşüncelerim bellidir. Hele hele Mısır'daki yaptığım konuşma, bu konuda çok çok önemli. Kurucusu olduğum partimin programında bu zaten çok açık net yer almaktadır. Buradaki gerçek şudur yani devlet tüm inanç guruplarına, inançlarını yaşama hususunda eşit mesafededir. Laiklik budur."

 

Erdoğan 2011 yılında Mısır'da yaptığı konuşmada "Türkiye’de anayasa laikliği, devletin her dine eşit mesafede olması olarak tanımlar. Laiklik kesinlikle ateizm değildir. Mısır’ın da laik bir anayasaya sahip olmasını tavsiye ediyorum" ifadelerini kullanmıştı.

 

Çelik: Dini anayasa ya da din dışı anayasa diye bir kavram olmaz

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, sözlerini değerlendirdi ve şunları söyledi:

 

"Dini anayasa ya da din dışı anayasa diye bir kavram olmaz. Öyle bir değerlendirme yapılamaz. Şu olabilir; din ve vicdan hürriyetini teminat altına alan, yüksek demokratik standartlarla yazılmış bir anayasa olabilir, din ve vicdan hürriyetini teminat altına alma konusunda demokratik standartları düşük olan zayıf olan anayasa olabilir. Ama anayasalar dindar ya da dindar olmayan dini ya da dini olmayan şeklinde ayrılamaz"

 

Kahraman ne demişti?

 

İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİR'in düzenlediği Yeni Türkiye Konferansında yaptığı konuşmada şunları söylemişti:

 

"Ama Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye'de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım."

 

Kahraman tartışmaların ardından yaptığı açıklamada ise "Yeni anayasa ile ilgili kişisel şahsi düşüncelerimi ifade ettim. Konuşmamın bütününde 1937 yılında Anayasaya kelime olarak derecelendirilen laikliğin tanımının yeniden yapılmasına vurgu yaptım… Esasında; laiklik her türlü din ve inanç mensuplarının ibadetlerini özgürce icra etmelerini, dini kanaatlerini açıklayıp bu doğrultuda hayatlarını tanzim etmelerini güvence altına alır. Bu bakımdan laiklik, özgürlük ve toplumsal barış ilkesidir." dedi.

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -