Ana SayfaHaberlerGündemGenelkurmay çatı davasında altıncı celse başladı

Genelkurmay çatı davasında altıncı celse başladı

 

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 kişinin yargılandığı davanın altıncı celsesi başladı. 

 

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katılıyor.

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, alfabetik sıraya göre sanık savunmalarının alındığı duruşmada sırası gelen eski Genelkurmay Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç'ün avukatının salonda hazır bulunmaması nedeniyle bir süre bekledi.

Avukatın salonda bulunmadığının anlaşılması üzerine Başkan Dik, Partigöç'ün avukatının görevini yapmadığı gerekçesiyle ilgili baroya yazı yazılmasına ve Partigöç'e yeni bir avukat istenmesine karar verdiklerini açıkladı.

İddianamedeki sanık isimlerinden sırası gelenleri okuyan Başkan Dik, bazı sanıkların avukatının salonda bulunmaması, bazı sanıkların da hazır olmadığını beyan etmesi üzerine sinirlenerek "Çocuk oyuncağı mı?" diye tepki gösterdi. Dik, "İki aydır iddianame sizde, sırası geleni artık alacağız. İfade vermeyen susma hakkını kullanmış sayılacak. Eğer avukatınız gelmezse suç duyurusunda bulunacağız ve barodan yeni avukat isteyeceğiz" dedi.

 

Duruşmada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'a "Dilerseniz sizi kanaat önderimiz (Fethullah Gülen) ile görüştürürüz" dediği iddia edilen eski 4. Ana Jet Üs Komutanı Hava Tuğgeneral Hakan Evrim savunma yaptı.

 

"Gülen'i tanımam"

 

Savcılık ifadesinde olduğu gibi iddiayı reddeden Evrim, "Hulusi Akar, Akın Öztürk, Kubilay Selçuk ve Mehmet Dişli vardı odada. Akar şikayetlere katıldığını toplumun tüm kesimleriyle hareket edilerek ülkenin düzlüğe çıkarılması gerektiğini anlattı. Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve diğer partililerle görüşülmesinin faydalı olacağını söyledi. Bu sırada ben araya girerek 'İsterseniz sizi sivil toplum kuruluşlarının kanaat önderleri ve muhalefet parti liderleriyle telefonda görüştürebilirim' dedim. Oraya Akar'ı ikna etmek için gitmedim. Zorla götürüldüm. Akar'ı Gülen'le görüştürme teklifinde bulunmadım. Numarasını bilmem, tanışmadım, tanımam kendisini" ifadelerini kullandı.

 

"15 Temmuz başarısız olmak için planlandı"

 

Evrim'in darbeyle ilgili değerlendirmeleri de oldu. "Bu TSK kaynaklı bir darbe değildir" diyen Evrim, "Planlama usüllerini bilmeyen kişiler tarafından icra edilmiştir. Başarısız olmak için planlanmıştır 15 Temmuz" diye konuştu.

 

Ara verilen duruşmaya çapraz sorguyla devam edilecek.

- Advertisment -