Antalya'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kaçan 8 darbeci askeri Türkiye'ye iade etmeme kararının kesinlikle kabul edilemeyeceğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, "(İşte efendim hukukun üstünlüğü) yok öyle bir şey yok. Yani 8 tane hâin darbeci, Cumhurbaşkanımızın hayatına kasteden 8 hâin, yani âdil bir suçlu değil. Yunanistan darbeden çok çekti. Bunun hukuki bir karar olmadığını düşünüyoruz. Hangi anayasaya bakarsanız bakın, hangi yasaya bakarsanız bakın, darbecilere, teröristlere sahip çıkma diye bir şey yok" dedi.
Yunanistan'a kaçan darbecilerin âdil bir şekilde yargılanması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, onların yargılanabilmesi için de suçun işlendiği yere iade edilmeleri gerektiğine dikkat çekti.
Çavuşoğlu, Yunanistan ile Türkiye arasında anlaşmalar olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
"Esasen Yunanistan'a gerekli bilgileri belgeleri, delilleri her şeyi verdik. O nedenle bu karar hukuki bir karar değil, bu karar siyasi bir karardır. Şu anda Yunanistan darbecilere, teröristlere sahip çıkan, onları destekleyen bir ülke durumuna düştü. Esasen, DHKP-C gibi, PKK gibi teröristlere de sahip çıkmıştır. Hatta Yunanistan'da bazı DHKP-C kamplarının olduğu da biliniyor. Bazılarını bizim baskılarımız sonucunda kapattılar. Ama bu karar gerçekten kabul edilemez. Elbette gerekli açıklamamızı yaptık, tekrar yargılanmaları için talepte de bulunduk ama tepkimizi gösteriyoruz, uygulamada da göstereceğiz. Şu anda ilişkimize ister istemez etkisi olacaktır. Yunanistan ile aramızda Avrupa Birliği ile imzaladığımız göç anlaşmasının yanında ikili geri kabul anlaşması var. Bu geri kabul anlaşmasının iptali dâhil gerekli adımları atacağız. Teröristlere, hâinlere, darbecilere sahip çıkan ülkelere biz de olumlu bakamayız. Yunanistan'ın da bunu bilmesi lâzım."
İkinci iade talebi
Adalet Bakanlığı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Yunanistan'a kaçan 8 darbeci asker için iade dosyası hazırladı. Hazırlanan ikinci iade dosyası Yunanistan'a gönderildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul 12. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklama kararı çıkarılmasının ardından da, darbeci askerlerin iadesine ilişkin hazırladığı ikinci iade dosyasını Yunanistan'a gönderen Adalet Bakanlığı, 8 darbecinin kırmızı bültenle aranması için Interpol'e yazı gönderdi.
Söz konusu 8 asker, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası askeri bir helikopterle Yunanistan'a kaçmış, Türkiye, Yunanistan'dan askerlerin iade edilmesini talep etmişti. Askerlerin durumları yerel mahkemece ele alınmış, üç askerin Türkiye'ye iadesi kabul edilmiş, beş askerin iadesi ise reddedilmişti.
Yunan Temyiz Mahkemeleri Başsavcısı Antonis Liogas, iade talebi reddedilen askerlerle ilgili Yüksek Mahkeme'ye itiraz etmiş, mahkemenin Türkiye'ye iadeleri yönünde karar verdiği üç darbeci asker de temyiz başvurusu yapmıştı.
Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos) ise darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye'ye iade edilmemeleri yönünde karar vermişti.
Kararı protesto eden Türk Dışişleri Bakanlığı, "Siyasi saiklerle alındığı düşünülen bu kararın ikili ilişkilerimiz üzerindeki etkileri de kapsamlı bir değerlendirmeye tâbi tutulacaktır" ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AA