Ana SayfaHaberlerGündem“Herkesin birbirini tutuklatmaya çalıştığı ülke” Türkiye’nin hakaret ile sınavı: Sosyal medyadan tutuklamaya...

“Herkesin birbirini tutuklatmaya çalıştığı ülke” Türkiye’nin hakaret ile sınavı: Sosyal medyadan tutuklamaya sevk

Sadece son beş yılda Türkiye’de Gülşen İmam Hatiplilere, stand-upçı Emre Günsal Mevlana’ya, Pınar Fidan Alevilere, gazeteciler Sedef Kabaş Erdoğan’a, Oktay Candemir padişahlara, Anıtkabir’de video çeken Safiye İnci ve sınıfta video çeken 17 yaşındaki liseli öğrenci Atatürk’e hakaretten, 16 yaşında Erdoğan’ın fotoğrafına bıyık çizen öğrenci Erdoğan’a hakaretten tutuklandı. Celal Şengör hakkında Musa peygambere, Sezen Aksu hakkında Adem peygambere, Spotify’a dini değerlere ve devlet büyüklerine hakaretten soruşturma açıldı. Bunlar sadece medyada gündeme gelenler. Bütün gözaltı, tutuklama ve davalar sosyal medya linçleri ve Twitter’daki “tutuklansın” kampanyalarıyla başladı. Medyada artık haber olmayan Cumhurbaşkanı, Atatürk, dine hakaret davalarında binlerce kişi her yıl soruşturma geçiriyor, gözaltına alınıyor ya da tutuklanıyor. İşte Türkiye’nin hakaret ve ifade hürriyeti ile sınavının kısa bir hikayesi…

İstanbul’da 17 yaşındaki lise öğrencisi E.S., sınıfta Atatürk’ün resmine yaptığı uygunsuz hakaretin kaydedildiği video sosyal medyada yayılması sonucu tutuklandı. Siyasetçiler ve gazetecilerin de aralarında olduğu birçok kişi lise öğrencisinin tutuklanması için paylaşımlar yapmıştı.

‘Çok pişmanım’ dedi tahliye edildi

Benzer bir kampanyayla 2018 yılında Anıtkabir’de çektiği video sonrası Safiye İnci de tutuklanmıştı. “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verilen İnci, tahliye olurken “Çok pişmanım herkesten özür diliyorum” demişti.

https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/anitkabirde-ataturke-hakaret-eden-safiyenin-cezasi-belli-oldu-2670609/

‘Alevilere hakaret’ soruşturmaları

2020’de kendisi de Alevi olan komedyen Pınar Fidan, “Tuz-Biber” adlı bardaki stand up gösterisinde Madımak Katliamı’na gönderme yaptığı ofansif mizahıyla yine önce sosyal medya mahkemesinde yargılandı.

Pınar, kendisinin de Alevi olduğunu belirtmesine ve ironi yaptığını söylemesine rağmen hakkında soruşturma açıldı ve gözaltına alındı.

Fidan’ı hedef gösterenler arasında CHP’liler de vardı.

https://x.com/erenerdemnet/status/1240389285989285894?s=20 

https://x.com/alimahir/status/1240402951497187329?s=20

Stand-upçıya ‘toplumun değerlerini aşağılama’ tutuklaması

Bir başka stand-up’çı Emre Günsal ise gösterisinde Atatürk, Mevlana, Şems Tebriz-i, Konya ve Konyalılar hakkında yaptığı şakalar sonrası, sosyal medyada linç yedi ve tutuklandı.

Şikayetçi: Padişahlar

Gazeteci Oktay Candemir’in ise şu tweeti yüzünden evi polislerce ablukaya alındı:

“Diriliş Ertuğrul, Kuruluş Osman ve şimdi de Uyanış Selçuklu başlıyor. Sırada bayılış yavuz, Yatış Kanuni, Kalkış 4. Murat, Sızlayış Abdülhamit, Kaçış Vahdettin” 

Evi arandı, bilgisayarına, harddiskine el konuldu, bir gün gözaltında kaldı. “Kişinin hatırasına hakaret” suçlamasıyla çıkarıldığı mahkemece adli kontrol ile serbest bırakıldı. Candemir uzun süre bilgisayarına ulaşamazken savcılık kararında suçtan zarar gören kişiler olarak “Osmanlı padişahları” yazdığı görülmüştü.

Atasözüyle Erdoğan’a hakaretten hapse

22 Ocak 2022’de gazeteci Sedef Kabaş katıldığı yayında, “Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz. O saray ahır olur” dedi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesi ile tutuklandı.

Ardından Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına neden olan atasözünü paylaşan Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Alp Emeç (20), kişisel sosyal medya hesabından paylaştığı atasözü sebebiyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan tutuklandı.

Gülşen: Sahneden hapse

2022 yılında şarkıcı Gülşen, konserinde orkestra elamanına “İmam hatipten mezun olmuş sapıklığı oradan geliyor” şakası yaptığı için 25 Ağustos’ta tutuklandı. Avukatının yaptığı itiraz sonrası Gülşen, 29 Ağustos’ta ev hapsi şartıyla tahliye edildi. Sonrasında Gülşen’in ev hapsi de kaldırıldı.

Celal Şengör’e ‘Musa’dan, Sezan Aksu’ya “Adem’den soruşturma

Ocak 2022’de Sezen Aksu, ‘Şahane Bir Şey Yaşamak’ adlı şarkısında Hz. Adem’e cahil dediği için sosyal medyada linç edildi, Erdoğan, Çamlıca Camii’nde Aksu’ya yüklendi, hakkında “Dini değerlere hakaret ve tahrik veya aşağılama’ suçundan suç duyurusunda bulunuldu.

Celal Şengör, Şubat 2023’de katıldığı bir programda İbrahim ve Musa gibi peygamberlerin tarihte hiç var olmadıklarını söyledi. Celal Şengör’ün bu sözlerinden yaklaşık üç ay sonra Şengör’e soruşturma başlatıldı. 

Kuran’a tekme videosuyla okul hayatı bitti

Haziran 2022’de Antalya’nın Serik ilçesinde bir okulda Kuran’la “futbol oynayan” öğrencilere ait görüntüler sosyal medyada  tepki topladıktan sonra Antalya Valiliği “soruşturma başlatıldığını” açıkladı.

Görüntülerdeki öğrenci, özür dileyen bir video yayımladı.  Öğrenci eğitim hayatından uzaklaştırıldı.

Erdoğan’a Hitler bıyığı çizen 16 yaşındaki çocuğa 1 yıl 3 ay

Temmuz 2023’de Erdoğan’ın asılı bulunan afişine bıyık yaptığı gerekçesiyle tutuklanan ve ‘hakaret’ suçundan yargılanan 16 yaşındaki lise öğrencisi M.K’ye 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Liseli genç, cezaevinde yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi.

Binlerce isimsiz dava var

Medyada haber dahi olmayan hakaret davalarının ise her yıl sayısı artıyor. Davaların çoğu ihbar ve sosyal medya içerikleri nedeniyle açılıyor.

2020 yılında 5816 sayılı Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun uyarınca toplam dosya sayısı 6 bin 289 adetti.

“Cumhurbaşkanına hakaret” ve “devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçları” tanımlayan TCK’nin 299 ve 301’inci maddeleri uyarınca 2022 yılında 7 bin 600 dosya açıldı.

- Advertisment -