Ana SayfaHaberlerGündemDavutoğlu: "Ah evladım, evet çok büyük yanlış yaptın ama senin yerin hapis...

Davutoğlu: “Ah evladım, evet çok büyük yanlış yaptın ama senin yerin hapis değil”

İstanbul’da 17 yaşındaki lise öğrencisi E.S., sınıfta Atatürk’ün resmine yaptığı uygunsuz hakaretin kaydedildiği video sosyal medyada yayılması sonucu tutuklandı. Siyasetçiler ve gazetecilerin de aralarında olduğu birçok kişi lise öğrencisinin tutuklanması için paylaşımlar yapmıştı. Davutoğlu: "Ah evladım, evet çok büyük yanlış yaptın ama senin yerin hapis değil, bir daha tekrar etmeyeceğin şeklinde bir taahhütle yapacağın samimi bir özür yeterli."

Sınıfta Atatürk’ün fotoğrafını cinsel organına süren lise öğrencisinin videosunu sosyal medyada dolaşıma Zafer Partili bir parti yöneticisi soktu.

Görüntülerin yayınlanması sonrasında, #E.S.Tutuklansın hashtagi sosyal medyada trending topics oldu.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ‘‘Bu şerefsiz kansız alçağın tutuklanmasını talep ediyoruz’’ diyerek Emniyet Genel Müdürlüğü’ne seslendi.

Tarkan, Mustafa Sandal, Murat Ağırel, Oğuzhan Uğur gibi ünlü isimler öğrenciyi kınayan mesajlar yayınladı.

Kısa bir süre sonra İstanbul Valiliği, lise öğrencisinin gözaltına alındığını açıkladı:

“20.09.2023 günü sosyal medya mecralarında paylaşılan görüntülerde bir şahsın Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafına yönelik müstehcen hareketler sergilediği görülmüş, şahısla ilgili kimlik tespiti yapılmıştır. Bahse konu eylemi gerçekleştiren A.E.S (17) yakalanarak gözaltına alınmış olup, olayla ilgili adli ve idari süreç başlatılmıştır.”

Gözaltına alınan A.E.S. için Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği’nce “Halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet bölge farkılığına dayanarak alenen aşağılama” ve “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” suçlamaları nedeniyle tutuklama kararı verildi.

Ah çocuk… Bu davranışının seni ne kadar küçük düşürdüğünü  anlayabilseydin

Sezen Aksu ise A.E.S.’ye hitaben şu yazıyı yazdı:

“Ah çocuk… Bu davranışının seni ne kadar küçük düşürdüğünü  anlayabilseydin keşke… 

Bu yaptığınla Atatürk değerinden kaybeder zannedecek kadar meraksızlığa, bilgisizliğe mahkum edildiğin için, sadece mahallenin alkışlarına talipsin. Bugün kendine bir iyilik yap, ‘Benim bugüne kadar hiç kendi fikrim oldu mu?’ sorusunu bir sor. Bugüne kadar merak etmediklerini bir kereliğine de olsa merak et. Kendini hiç farketmediğin için; yasaklarla, günahlarla sana anlatılanlara itiraz edemediğin; enerjisi, özdeğeri içine kapatılmış, dış dünyayla bütün algı şansları elinden alınmış bir çocuk olduğun için, bu edebiyatsız, bilimsiz ama zahmetsiz hayatın konforuna teslim olmuşsundur belki. Bir düşün, kendini nerelerde yetersiz, değersiz hissettiğini ama kendine dürüst ol. Gir arama motorlarına, merak ettiğin bir konuda mesela kimlik meselesiyle ilgili -ki insanın en önemli değeri- bütün kaynakları oku, bunları size kimlerin yaptığını, neden yaptıklarını öğrenmek zorundasın, hakikatle gerçekten ilgileniyorsan elbette. Belki seni bu kadar düşmanlaştıran nedeni keşfedersin… Bunun sonucunda zihninde oluşan fikir senindir. Böyle taşkın, ölçüsüz, ilkel tepkiler, senin kimliğini ilk insan kategorisinden hallice yapar. Bu da ömür boyu değer duygusundan, saygıdan açlığa mahkumiyet yani kimliksizleşmektir. 

Bu o kadar ağır bir şeydir ki insanı canavara dönüştürür. Atatürk’e hiçbir şey olmaz çocuk! O saygıyı hak etmek istiyorsan düşünmek zorundasın. Bu arada terbiye iyi bir şeydir; senin de herkesin de hayatını güzelleştirir. Öğrenmek iyi bir şeydir, cevherini ortaya çıkarır.”

Davutoğlu: “Çok büyük yanlış yaptın ama senin yerin hapis değil”

Öğrencinin tutuklanmasına tepki gösteren paylaşımlar da yapıldı.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, paylaşımında “Ah evladım, evet çok büyük yanlış yaptın ama senin yerin hapis değil, bir daha tekrar etmeyeceği şeklinde bir taahhütle yapacağın samimi bir özür yeterli” ifadesine yer verdi.

Diğer tepkilerden bazıları şöyle.

Oyuncu Berna Laçin: “Tutuklamak mı! Elbet cezasız kalmayacak ama tutuklamak… Böyle böyle iyice kaybediyoruz gençleri”

Avukat Levent Mazılıgüney:

“Bir lise öğrencisi tutuklanarak hiçbir şey çözülmeyeceği gibi problemler büyür. Lise çağında gençler için tutuklansın etiketleri açıp tutuklanması sağlanırsa kişisel tatminler dışında ne sağlanmış olacak? Aklı selimle yaklaşamayacak mıyız hiçbir konuya?”

Egemen Kurtoğlu:

‘‘15-16 yaşlarında lise çağında bir ergenin şu alıntılardan ve gündemden sonra yaşadığı travmayı ve korkuyu düşünemiyorum. Aptalca ve terbiyesizce bir şey yapmış, fakat şu yaşında arkadaşları arasındaki bir hareketinden dolayı çocuğun hayatını karartmak istemek gerçekten inanılmaz. İdeolojik taassub korkunç bir şey, fırsatları bulsa çocuğu öldürecekler. Disiplin cezası verirsin olur, biter. Alıntılar korkunç düzeyde.’’

Cüneyt Polat:  ‘‘Ülke gündemini böyle bir fotosentez yaşam formunda geçinen bu insan suretli için #EminSoyyiğitTutuklansın diye tag açılmış. Muradına ermiştir umarım bitki fosili…’’

Kur’an’a tekme atan öğrenci eğitim dışına çıkarılma cezası almıştı

Geçen yıl Antalya Serik’te bir lisede de, bir öğrencinin Kuran’ı havaya attığı, diğer öğrencinin de tekme vurduğu anların görüntüsü cep telefonu kamerası ile kaydedilmişti. Olay sonrası sosyal medyada paylaşılan görüntüler büyük tepki çekmişti.

Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili müfettiş görevlendirilerek, dört öğrenci disipline sevk edilmiş ve okul hakkında da idari soruşturma başlatılmıştı.

Okul müdürü ve nöbetçi müdür yardımcısının devam eden soruşturmanın selameti açısından görevlerinden uzaklaştırıldığı öğrenildi. İki ismin yerine ise vekaleten müdür görevlendirilmesinin yapıldığı belirtilmişti.

Eğitim-Bir-Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, sendika binasında düzenlenen toplantıda Serik ilçesindeki bir lisede Kur’an-ı Kerim’e tekme atılması olayıyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Miran, Kur’an’ı- Kerim’e tekme olayına karşılan 3 öğrenciye örgün eğitim dışına çıkarılma cezasının verildiğini sözlerine eklemişti. Miran açıklamasında, “Bu çirkin ve kabul edilemez davranış, göz ardı edilmemesi gereken olay bir kez daha göstermiştir ki eğitim sistemimizde yolunda gitmeyen, yanlış ve eksik olan bir şeyler var” demişti.

Yaşanan gelişmeler sonrasında özür diyerek video paylaşan öğrenci yüzünü, elinde tuttuğu ve öperek başına koyduğu Kuran’la kapatarak ‘‘Selamünaleyküm Müslüman kardeşlerim. Sosyal medyada yayınlanan Kuran’ımıza hakaret olan görüntünün; futbol hevesim olmasıyla, arkadaşımın bana bir anda atmasından dolayı refleksi olarak yemin ederim ki istek dışı Kur-anı Kerim olduğunu bilmeyerek vurdum. Yaptığımdan aşırı pişman ve üzgünüm. Herkesten özür dilerim.’’ demişti.

https://serbestiyet.com/haberler/kurani-tekmeledigi-gerekcesiyle-sorusturma-baslatilan-ogrenci-kur-ani-kerim-oldugunu-bilmeyerek-vurdum-ozur-dilerim-94047/

- Advertisment -