Al Jazeera'nin ulaştığı Tutanak'ı, Banka Şube Müdürü'nün adını kapatarak yayınlıyoruz.
Al Jazeera, Hrant Dink'in öldürüldüğü saatlerde kayıtta olan Akbank görüntülerinin, 'hangi birim tarafından alındığını' ortaya çıkaracak o tutanağa ulaştı. Selahattin Günday'ın haberine göre, tutanak el yazısı ile cinayetin işlendiği gün olan 19 Ocak’ta yazılmış. Bu tutanak ile görüntüleri alan emniyet birimlerinden ikisi kesinleşti.
Buna göre görüntüleri ilk olarak İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube’sine bağlı polislerin, ardından da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin aldığı netleşti.
Tutanakta banka müdürü B.İ.’nin imzası ile ‘TEM Şube Görevlisi komiser’in imzası var. Ancak tutanakta komiserin ismi ve sicil numarası yok, sadece imzası var.
Tutanağın sonuna banka müdürü B. İ tarafından bir not düşülmüş. Notta, "Görüntülerin bir kopyası İstihbarat Şube görevlilerine daha önceden tarafımdan verilmiştir" deniliyor.
Hrant Dink, saat 14.57’de vurulmuştu.
Bu sebeple soruşturmayı yeniden ele alan makamlar cinayet saatinden önce bölgedeki hareketliliği incelemeye aldı. Zira HTS kayıtları cinayet öncesinde bölgede jandarma istihbarat birimine bağlı beş personelin olduğunu kanıtlıyordu. Al Jazeera’nin edindiği bilgiler bunlardan birinin kimliğinin ‘yüzde yüz’ belirlenmiş olduğunu, ancak diğer dördünün kimliklerinin ortaya çıkartılamadığını gösteriyordu. Akbank görüntüleri işte bu sebeple çok önemliydi. Hem ‘tutanak’la alınan bu görüntülerin saat 10.00-12,00 arasındaki bölümünün silinmiş olması hem de silinen bu görüntülerin ortadan kaybolan tutanak’ının ortaya çıkması ciddi soru işaretleri doğuruyor.
Tutanaktaki komiser kim?
Adliye kaynaklarından edinilen bilgiye göre,soruşturmayı yürüten terör savcılığı bu tutanaktaki komiserin kim olduğunu imzası üzerinden tespit etmek için önümüzdeki günlerde çalışma başlatacak.
Soruşturma kaynakları Al Jazeera'ye, görüştükleri banka müdürünün ‘görüntüleri alan kişiyi yeniden görürsem tanırım’ dediğini belirttiler. Banka müdürü ise geçtiğimiz günlerde Al Jazeera'ye telefonla bilgi verirken olayın ardından uzun zaman geçtiğini bu nedenle de görüntüyü alan polisleri 'görse de tanıyamayabileceğini' söylemişti.
Görüntüyü müdürden alan kişinin tespit edilmesi halinde, 'görüntünün tamamına ulaşılabilme ihtimali' üzerinde duruluyor. Ancak şu ana kadar banka müdürüyle yüzleştirilen veya müdüre fotoğrafları gösterilen herhangi bir polis ya da jandarma personeli olmadı.
İkinci bir kamera görüntüsü de var
Tutanak’ın ortaya koyduğu başka veriler de var. Örneğin sadece ATM (para çekme) kamerası görüntülerinin alınmadığı anlaşılıyor. Zira tutanakta ‘bankaya ait iki kamera görüntüsünün’ alındığı yazılı. Ancak diğer kamera görüntüsünde neler olduğu konusunda şu ana kadar bir bilgi yok. 9 yıldır ikinci kameraya ilişkin herhangi bir görüntü ne soruşturma dosyasında ne de basında yer almıştı.
Cinayet günü Hrant Dink, tetikçi Ogün Samast ve bazı jandarma görevlileri sokaktaki Akbank Şubesinin ATM (para çekme makinası) kamerasına takılmış, cinayet günü bankadan alınan görüntünün saat 10.00 ile 12.00 arasındaki bölümünün silinmiş olduğu görülmüştü.
O dönemki banka şube müdürü B. İ, geçtiğimiz haftalarda Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada “Görüntülerin kendisinden kopyalanmak suretiyle 10 kez alındığını” söylemişti.
Görüntüleri verirken sadece bir kez tutanak tuttuğunu ifade eden banka müdürü B. İ, tutanağın da eski soruşturma savcılığına verildiğini belirtti. Ancak tutanak bulunamamış ve görüntüleri alan polis tespit edilememişti.
Tutanak’ın cinayetten sonraki dönemde dava dosyasına da girdiği anlaşılıyor. Ancak Akbank görüntülerinin bir kısmının silindiği ortaya çıkınca dikkatler bu görüntüleri banka müdüründen kimin tarafından alındığına yöneldi. İşte bu aşamada mâlûm tutanak ortadan kayboldu. Tutanak üzerinden ilgili birimlere ya da görevlilere ulaşmak mümkün olmamıştı.
Kaynak: Al Jazeera