Ana SayfaHaberlerGündemKılıçdaroğlu: "Yargıyla bizi tehdit etmek istiyorlar"

Kılıçdaroğlu: “Yargıyla bizi tehdit etmek istiyorlar”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün, Mahkemelerin Bağımsızlığı ile ilgili düzenlemeleri içeren Anayasa'nın 138'inci maddesine işaret ederek, "138'inci madde A'dan Z'ye herkes için çalışır. Ve yargı yarın eğer sizi de bir yerlere davet ederse şaşmayın" diye konuşmuştu.

 

Erdoğan'dan 'Adalet Yürüyüşü' açıklaması: Bu yolla hukuk elde etmek mümkün değildir.

 

Erdoğan, elinde 'adalet' pankartlarıyla dolaşmanın adalet getirmeyeceğini belirterek, "Eğer adaleti arıyorsan, adaleti aramanın makamı da yeri de Türkiye'de parlamentodur. Ve parlamentoda kürsüde ne diyeceksen adalet uğruna de" demişti.

 

Cumhurbaşkanı'nın bu sözlerine cevaben ise Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

"Yargıyla bizi tehdit etmek istiyorlar, hakim, savcı çağırırmış. Biz bu ülkede darbecilerin neler yaptığını çok iyi biliyoruz. Darbeciler tarihin karanlık sayfalarında mücadele edenlerde ak sayfalarında yer almıştır. Bu kadar eleştiriyorlar, bizim ülkemizde adalet var, niye yürüyorsunuz diyemiyorlar? Çünkü onlar da iyi biliyorlar ki adalet yok."

 

CHP lideri Kılıçdaroğlu daha önce Olağanüstü Hâl'in ilan edildiği 20 Temmuz'da "gerçek darbenin yapıldığını" savunmuştu.

 

Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yargılandığı davada 25 yıl hapse çarptırılarak tutuklanmasının ardından Perşembe günü Ankara'dan İstanbul'a "Adalet Yürüyüşü" başlatmıştı.

Yürüyüşe katılan 69 yaşındaki Hasan Tatlı adlı vatandaş kalp krizi geçirince hastaneye kaldırıldı.

 

138'inci madde neler içeriyor?

 

138'inci maddede yer alan dört fıkrada şu düzenlemeler yer alıyor:

Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.

 

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.

 

Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz.

 

Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.

- Advertisment -