Ana SayfaHaberlerGündemKurtulmuş'tan PYD açıklaması

Kurtulmuş’tan PYD açıklaması

 

Bakanlar Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Şanlıurfa'da bir araya geldi. GAP Tarımsal Eğitim Merkezinde (GAPTEM) düzenlenen toplantı, saat 14.40'da başladı.

 

Toplantı sonrası açıklama yapan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Türkiye ve ABD arasında PYD konusunda anlaşma olduğu iddiaları"nı ve iç savaşın olduğu Suriye'deki durumu değerlendirdi. "Türkiye'nin kırmızı çizgisi, Fırat'ın batısı. Sayın Cumhurbaşkanı'nın ABD ziyareti sırasında da gündeme gelmişti, özellikle de Menbic konusunda Türkiye ve Amerika arasında görüş ayrılığı vardı. Ancak son dönemde bazı iddialar var, Türkiye'nin ve ABD'nin PYD konusunda anlaştığına dâir. Bu iddialar için ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine Hükümet Sözcüsü şunları söyledi:

 

"Suriye meselesinde başından itibaren görüşlerimizi ifade ediyoruz. Türkiye, Suriye'deki gelişmeler, özellikle sadece Kuzey Suriye değil ama Suriye'nin genelindeki gelişmelerin tamamı Türkiye'yi birebir ilgilendiriyor. Çünkü Türkiye'nin 911 kilometre Suriye ile sınırı var. Her bakımdan bizi ilgilendiriyor. Oradaki sadece mülteciler meselesi, sadece oradaki halkın göçleriyle ortaya çıkan sosyal sorunlar değil, orada Suriye'de siyasi olarak atılacak her adım da Türkiye'yi birinci derece etkilemektedir. Dolayısıyla Türkiye, sınırın öte tarafındaki siyasi gelişmelere çok uzaktaki bir ülkeymiş gibi kayıtsız kalamaz. Bunu da bir kere daha açıklıkla ifade etmek istiyoruz."

 

"Biz bu anlamda özellikle Türkiye'nin içerisinde terörle bu kadar büyük bir mücadele verilip, bu kadar ağır fatura ödediğimiz bir dönemde Suriye'nin kuzeyinde terör örgütlerine destek anlamına gelebilecek herhangi bir siyasi gelişmeyi Türkiye'nin kabul etmesi mümkün değildir. Bu çerçevede de Türkiye'nin dostlarıyla bu görüşünü her platformda paylaştığını bütün kamuoyu biliyor. Bu anlamda ortak bir noktaya gelene kadar dostlarımızın da bizim bu konudaki hassasiyetimize saygı göstermelerini, bu hassasiyetlerimizi dikkate almalarını bir kere daha ifade ediyoruz."

 

"Hiçbiri, politik dağınıklıktan istifade ederek…"

 

"Suriye'de Türkmenler, Araplar, Nusayriler, Sünniler, Kürtler, Ezidiler, farklı bütün unsurlarıyla bu insanlar yüzlerce senedir burada yaşıyorlar. Kıyamete kadar da yaşasınlar ama birlikte, barış içinde yaşasınlar. Hiçbiri, Suriye'nin içerisindeki bu politik dağınıklıktan istifade ederek kendi lehine, diğerlerinin aleyhine siyaset oluşturmaya kalkmasın. Bizim hassas olduğumuz nokta budur."

 

"Masada kabul edilse bile uygulanabilir olmaz"

 

"Siyasi anlamda birçok oyunun oynandığını görüyoruz. Suriye'de nasıl bir çözüm olacağının birinci derecede muhatabı Suriye halkının bizatihi kendisidir. Suriye halkının istemediği hiçbir çözüm, Suriye halkına zorla hiçbir masada dayatılamaz. Suriye'nin bundan sonraki siyasi geleceğinin ne olacağına bırakın da Suriye halkı kendisi karar versin. Eğer uluslararası camia samimi olarak Suriye'de bir barış elde etmek istiyorsa Suriye halkının, bütün kesimleriyle, herkesin temsil edildiği bir demokratik sürecin önünü açsın. Hiç kimse, nasılsa eli zayıftır diyerek Suriye halkının istemediği bir görüşü, kabul etmeyeceği bir siyasi çözümü Suriye halkına dayatmaya kalkmasın."

 

"Suriye halkının kabul etmediği adil ve kalıcı bir barış, masada kabul edilse bile uygulanabilir olmaz. Dolayısıyla uygulanabilir, kalıcı, adil bir barış Suriye halkı için bizim temennimizdir, duamızdır. Onun sağlanmasını dileriz."

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te de PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti. Amerikan Dışişleri Sözcüsü John Kirby YPG mensuplarını, "IŞİD’e karşı savaşan en güçlü grup" ve "cesur Kürt savaşçılar" diye nitelendirmişti.

 

"Yerli halk sayılmaları söz konusu değil"

 

Kurtulmuş bir başka soru üzerine de Suriyeli sığınmacıların yerli vatandaş sayılacağı ifadelerinin "spekülasyon" olduğunu belirtti.

 

"Mülteciler konusunda çok fazla spekülasyon yapılıyor. Suriyeli mültecilerin yerli halk sayılması söz konusu değildir. Ama ilâve birtakım yükler içinde olan beş ilimiz… Mesela Kilis, nüfusundan fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla bu illerimiz tam bir ensar anlayışı içinde. Bu illerdeki yüklerin azaltılması açısından çalışmalar yapılıyor. Buradaki esas amaç, yükleri sadece şehirler üzerine bırakmamak. Ama yerli vatandaş sayılacağı spekülasyondur."

 

"Büyük oranda mesafe alındı"

 

Kurtulmuş, Türkiye ve İsrail arasındaki görüşmelerde gelinen son durumla ilgili de gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Türkiye baştan itibaren üç temel konuyu gündeme getirdi. Hepsinin arkasındayız. Bunlar; özür, ambargonun hafifletilmesi ve tazminat" diyen Kurtulmuş, "Bunlarla ilgili büyük oranda mesafe alındı. 3 mesele de bütünüyle yerine getirilmeden anlaşmanın mümkün olmadığını tekrarlamak isterim" diye konuştu.

 

13 yıl sonra ilk kez Ankara dışında

 

Bakanlar Kurulu, 13 yıl aradan sonra ilk kez Ankara dışında toplanmış oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlık yaptığı dönemde, 4 Eylül 2003'te, Sivas Kongresi'nin yıl dönümü dolayısıyla Sivas'ta Bakanlar Kurulu toplantısı yapılmıştı.

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -