Alman Parlamentosu'nda konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, son haftalardaki gelişmelerin Almanya ve Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile ilişkilerinde "ağır bir etki yarattığını" söyledi. Merkel, "AB-Türkiye ilişkileri Ankara'daki gelişmeler nedeniyle sert şekilde darbe aldı" dedi.
Avrupa Birliği'nin, Türkiye tarafından AGİT'in AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı) 16 Nisan referandumuna dâir raporuna vereceği tepkiyi yakından izleyeceğini söyleyen Almanya Başbakanı Merkel, "Türkiye bu rapora ve eleştirel gözlemlere cevap vermeli" dedi.
AGİT gözlemcileri, Türkiye'de anayasa değişikliği için yapılan 16 Nisan referandumunun "eşit şartların sağlanmadığı bir ortamda gerçekleştiğini ve mühürsüz pusulalarla ilgili geç açıklanan Yüksek Seçim Kurulu (YSK" kararı nedeniyle referandumun Avrupa Konseyi standartlarıyla örtüşmediğini" savunmuştu. AGİT'e tepki gösteren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Önce haddinizi bilin, haddinizi. Sizin hazırlayacağınız o siyasi içerikli raporları ne görürüz ne duyarız ne biliriz. Biz yolumuza devam ederiz. Onu siz külahımıza anlatın" demişti.
"29 Nisan'daki zirvede Türkiye görüşülecek"
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Türkiye'nin siyasi denetime alınmasını öngören raporu kabul etmişti. Raporda, olağanüstü hâlin mümkün olan en kısa zamanda kaldırılması istenmişti. Karar 45'e karşı 113 oyla alınmıştı.
Angela Merkel, Türkiye'nin Avrupa Konseyi Parlementer Meclisi'nin değerlendirmesini göz önünde bulundurması gerektiğini de belirterek, "AB ülkeleri 29 Nisan'daki zirvede Türkiye'yi görüşecek" diye konuştu.
Cuma günü Malta'da Avrupa Birliği Gayri Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı olacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da toplantıya katılacak.
Kaynak: AFP, Reuters