ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak ordusu komutası altında hareket etse dahi Şii milis grubu Haşdi Şâbi’ye destek vermeyeceğini açıkladı.
Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, Irak güvenlik güçleri ve peşmergenin Musul’u IŞİD’den kurtarma operasyonu kapsamında Haşdi Şâbi’nin kentin 63 kilometre batısında bulunan Telafer’e ilerlemeye başladığını teyit etti ve "Telafer’in yakınına ulaşmaları için hâlâ uzun bir mesafe var" dedi.
Haşdi Şâbi’nin Bağdat'ın yönetiminde olduğunu savunan Davis, ABD'nin bu grubu desteklememekle birlikte, grupla ilgili bir probleminin de olmadığını söyledi.
Türkiye'nin Telafer hasasiyeti
Türkiye, İran destekli Haşdi Şâbi’nin Telafer’e girmesinden endişelerini sık sık dile getirdi.
Ankara, Telafer’deki Türkmenlerin zarar görmemesi için gerek adımları atacağını belirtmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Telafer ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:
"Telâfer meselesi, bizim için hassas bir konu. Telâfer'de bir defa biz bu işe kesinlikle sıcak bakmayız. Sincar'da kesinlikle sıcak bakmayız. Bunu zaten bütün yetkililere çok açık net söyledim. Dedim ki Telâfer tamamen Türkmen ili, ilçesi. Bunun yarısı Şia yarısı Sünni. Biz tabii değerlendirmeyi Şia, Sünni üzerinden değil aslında gönlümüzün arzusu bunu tamamen Müslüman olarak bakıyoruz. Fakat Haşdi Şâbi burada eğer böyle bir terör estirirse kesinlikle buna olan cevabımız bizim farklı olur."
Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce Haşdi Şabi'nin Telâfer'e yönelik operasyon gerçekleştireceği yönündeki açıklamalarına tepki göstermişti. Çavuşoğlu şunları söylemişti:
"Telafer ve diğer bölgelerde saldırı olursa, yine burada bize yönelik bir tehdit oluşursa burada da tedbir alırız. Ayrıca buradaki Türkmen kardeşlerimizin hak ve hukukunu da koruma konusunda kararlılığımız da var Allah’a şükür muktediriz de. Oradaki kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Onlara yönelik saldırılar olursa elbette biz de buna duyarsız kalmayız"