Ana SayfaHaberlerGündem'Rusya ile aynı işbirliğini neden yapmayalım'

‘Rusya ile aynı işbirliğini neden yapmayalım’

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber'de canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye'nin, IŞİD'le mücadelede herkesle işbirliği yapabileceğini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

 

"Başında beri biz mücadelemizi yapıyoruz ve DEAŞ'a karşı aktif mücadeleye katılmak isteyenlere de biliyorsunuz İncirlik Hava Üssü'müzü açtık. Rusya ile de aynı iş birliğini niye yapmayalım? Çünkü bu terör örgütü hepimizin düşmanıdır ve bununla da mücadele etmemiz gerekiyor. O nedenle bu mekanizmaların tekrar hayata geçirilmesi bölge için de terörle mücadelemiz için de herhangi bir olumsuz vakanın yaşanamaması bakımından da son derece önemlidir. Bu konuda da Sergey Lavrov'un da söylediği gibi mutabık kaldık."

 

"Sıra Sergey'de, Antalya'ya davet ettim"

 

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in temmuz ayının sonunda ya da Ağustos ayının başında görüşebileceğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızla Putin, belki G-20'den önce de yani eylül başından önce de görüşebiliriz, demişlerdi. Esasen bu kararlılığı da görüyoruz. Büyük olasılıkla temmuz sonuna doğru ya da ağustos başında Sayın Cumhurbaşkanı'mızla Putin arasında bir görüşme olacak" dedi.

 

Rus mevkidaşı Lavrov'u Antalya'ya davet ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Aynı şekilde Dışişleri Bakanları olarak biz, Rusya'yla Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizması var. Bu zirvenin de hazırlıklarını yapacağız. Sıra Sergey'de, kendisini de Türkiye'ye davet ettim. Hatta o beni Soçi'de ağırladı. Ben de Antalya'ya kendisini davet ettim. O toplantıyı da gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

 

"Mısır'la görüşmeye hazırım demem yeni bir şey değil"

 

İsrail ve Rusya'nın ardından önümüzdeki süreçte Mısır'la ilişkilerin normalleşmenin ne kadar mümkün olduğu sorulan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle yanıt verdi:

 

"Biz nerede olursa olsun darbeye karşıyız. Prensipli tutumumuzu her zaman söyleriz. Mısır halkı bizim kardeşimizdir. Biz güçlü bir Mısır istiyoruz. İstikrarlı, güvenli tesis edilmiş bir Mısır istiyoruz. Ortadoğu için Arap dünyası için Müslüman dünyası için özellikle de Filistin için katkı sağlayabilecek bir Mısır istiyoruz. Maalesef bugünkü Mısır bu söylediklerimizin hepsinden çok uzak. Kardeş bir ülke. Mısır halkı bizim kardeşimizdir. Şu andaki rejime karşı tutumumuz böyle olsa da biz Mısır'ı kardeş bir ülke olarak görüyoruz. Kardeş bir ülkenin bu durumda olması bizi de rahatsız ediyor. Benim söylediğim 'Mısır'la görüşmeye hazırım' demem aslında yeni bir şey değil. Ama şu bir gerçek ki Mısır, bu şekilde gidemez. Mısır'ın olumlu adımlar atması lazım. Ben tabi ki her zaman bunları muhatabımla görüşebilirim. Bu konuda hiçbir problem yok. Bizim amacımız Mısır'ı cezalandırmak, Mısır'a düşmanlık yapmak değil. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Ama yanlış bir şey varsa söylüyoruz"

 

"Hamas'ın lideriyle görüştük. Destek verdiler"

 

İsrail'le ilişkilerde normalleşmenin başladığını kaydeden Çavuşoğlu, büyükelçilerin gönderileceğini belirterek, şunları söyledi:

 

"Filistin ve Gazze üzerindeki ambargoların kaldırılması konusunu hem Hamas'la hem de El Fetih'le hem Hamas'ın liderleriyle hem de Devlet Başkanı Abbas ile görüştük. Onlarla da ne yapmak istediğimizi ne olacağını paylaştık. Onlar da sağ olsunlar güçlü bir destek verdiler. Normalleşme oldu. Şimdi büyükelçileri göndereceğiz. Doğrudan para transferi konusundaki engelleri kaldırdık. Birçok ambargoyu kaldırdık. Maalesef içeride bunu siyasi malzeme yapmaya çalışanlar var. Ama Filistin, El Fetih'le, Hamas'la tüm Filistin bu konuda bize destek verdi"

 

"İsrail doğalgaz konusunda Türkiye'yle iş birliği yapmak istiyor"

 

Mutabakat sağlandıktan sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaptığı açıklama üzerinden İsrail'le doğalgaz konusunda iş birliğinin konuşulup konuşulmadığı sorulan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

 

"İsrail bölgede çıkan doğalgaz konusunda da Türkiye ile iş birliği yapmak istiyor. Esasen bu bölgedeki çıkan gazın Avrupa piyasalarına ulaşabilmesi için en mantıklı güzergah Türkiye. Biz transit ülke olarak gelir elde etmek bakımından böyle bir işbirliğine her zaman evet, deriz. Çünkü her şeyden önce bizim çıkarımıza"

 

Kaynak: DHA

- Advertisment -