Ana SayfaHaberlerGündemİş makineleri ikinci çığa yol açmış

İş makineleri ikinci çığa yol açmış

 Bahçesaray Karayolu’nun Karabet Geçidi mevkiinde 4 ve 5 Şubat tarihlerinde düşen çığlarda 41 kişi öldü, 84 kişi yaralandı. Çığ felaketinin ardından CHP ve HDP’den heyetler bölgede incelemelerde bulunmak üzere Van’a gitti.

 

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl başkanlığında kurulan heyette İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ve Hatay Milletvekili Suzan Şahin yer aldı. Felaketin meydana geldiği bölgeye giden heyet, Van-Bahçesaray yolu üzerinde güvenlik önlemi alan ekiplerce üçüncü bir çığ tehlikesi ve kötü hava koşulları gerekçe gösterilerek bölgeye alınmadı. Heyet, çığ felaketinde hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra hastanede tedavi gören yaralıları da ziyaret etti.

 

‘İKİNCİ ÇIĞ BEKLENEN BİR DURUM DEĞİLDİ’

 

Heyette bulunan İlhan Cihaner’a göre, yaşanan çığ felaketinin ardından asıl tartışılması gereken nokta ‘çığ bölgesi’ olarak bilinen Bahçesaray’da yıllardır kalıcı bir önlemin alınmamış olması. Bölgede yapılacak çığ tünelleri ile risklerin önüne geçirebileceğine dikkat çeken Cihaner, “Alternatif yollar, çığ tünelleri gibi önlemler alınmalıydı. Orada bulunduğumuz sürede gözlemlerimizden biri de ikinci çığın beklenen bir durum olmadığıydı. Ancak gürültü ve titreşim yaratabilecek iş makinelerinin kullanılması, hassas yürütülmesi gereken arama kurtarma çalışmalarının yeteri kadar dikkatli ve profesyonel yapılmaması ikinci çığ felaketinin yaşanmasını tetiklemiş gibi gözüküyor. Orada bir ihmal olduğu açıkça görülüyor” dedi.

 

PROFESYONEL EKİP ‘PROFESYONEL’ DEĞİL!

 

Çığ düşmesi sonucu olaya müdahale eden arama kurtarma ekiplerinin de ‘çığ’ konusunda uzman olmaları gerektiğine dikkat çeken Cihaner, şöyle konuştu:

“Olaya sadece profesyonel kadroların müdahale etmesi gerekirken siviller de olaya dâhil olmuş. Orada müdahale eden profesyonel ekibin de çığ konusunda profesyonel olması gerekiyor. Çünkü çığ acil müdahale gerektiren bir felaket. Bu yüzden de olası bir tehlikeye karşı ekibin üzerinde yerlerini belli eden GPS cihazı bulunması gerekiyor. Sadece bu cihazı olan ekiple müdahale edilmesi gerekirken çok kalabalık bir ekiple müdahale edilmiş. Çok üzücü bir olay.”

 

İŞ MAKİNELERİ OPERATÖRLERİ: BİZİ JANDARMA ÇAĞIRDI

 

CHP heyetinde bulunan Ali Şeker ise, kötü hava koşulları nedeniyle olayın yaşandığı bölgeye girmelerine izin verilmediğini söyledi. Bölgede ikinci çığın düşmesine neden olan iş makinelerinin operatörleri ile görüştüklerini anlatan Şeker, şunları söyledi:

“İş makinelerinin operatörleri, jandarmadan yardım talebi geldiğini, bunun üzerine de bölgedeki ağır iş makinelerinin çığ düşen bölgeye sevk edildiğini söylediler. Toplu ve gürültülü bir şekilde tonlarca ağırlıkta makinelerin oraya girmesi ikinci bir çığ faciasına yol açmış görünüyor. ‘Bir an önce yolu açalım’ çabası, dikkatsizlik ve tedbirsizliğe yol açmış. Sonuçta ağır bir tablo. Çığ faciasının yaşandığı ilk anlarda bölgede bulunan köylülerin olaya müdahalesi, arama kurtarma ekipleri gelene kadar anlaşılabilir. Ancak arama kurtarma ekipleri bölgeye girdiği anda kontrolü ele alarak sivillerin bölgeden uzaklaştırılması sağlanmalıydı. Olması gereken sonradan yapıldı.”

 

HDP: ORGANİZASYONSUZLUK VE DİKKATSİZLİK

 

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin de aralarında bulunduğu DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DTK Başkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu, HDP milletvekilleri Celadet Gaydalı, Mensur Işık, Muazzez Orhan, Musa Farisoğulları, Sait Dede de Van’da incelemelerde bulundu.

 

Heyet olarak yaptıkları gözlem ve incelemeler hakkında bilgi veren Mensur Işık, “İki gündür Van’dayız. Hastanede bulunan yaralıları ve hayatını kaybeden kişilerinin ailelerini ziyaret ediyoruz. 41 yurttaşımızı yitirdik. Bölgedeki iş makinelerinin ikinci çığa neden olduğu konuşuluyor. Sonrasında yaşananlar da ihmalleri gösteriyor. Kaç insanımızın çığın altında olduğu dahi bilinmiyor. Organizasyonsuz ve dikkatsiz bir şekilde yürütülen bir müdahale yapılmış” dedi.

 

 

- Advertisment -