Ana SayfaHaberlerGündem'Siyasilerin İncirlik'i ziyareti uygun değil'

‘Siyasilerin İncirlik’i ziyareti uygun değil’

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Malta Dışişleri Bakanı George Vella ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, üst düzey Alman Savunma Bakanlığı yetkilisinin İncirlik Üssü'ne girişine izin verilmemesiyle ilgili bir soruya "İncirlik üssüne gelmek isteyen askeri ve teknik heyetlerin hepsi gelebiliyor; fakat şu aşamada askeri olmayan heyetlerin özellikle de siyasetçilerin İncirlik'e ziyareti uygun görülmemektedir" yanıtını verdi. 

 

"Konuşlu birlikteki askerler dışındaki kişilerin gelmesini uygun görmüyoruz, son derece net" diyen Çavuşoğly, "İncirlik üssüne gelmek isteyen askeri ve teknik heyetlerin hepsi gelebiliyor; fakat şu aşamada askeri olmayan heyetlerin özellikle de siyasetçilerin İncirlik'e ziyareti uygun görülmemektedir" ifadelerini kullandı. 

 

AB ile mülteci krizi anlaşması kapsamında Türk vatandaşlarına Schengen vizesi muafiyetinin AB'nin 'terörle mücadele kriterine' takılmasıyla ilgili olarak da   "Vize serbestisinin uygulanması için biz bugüne kadar yapıcı tutumumuzu devam ettirdik. Ama AB'den negatif tutumlar gördük. Biz bunun sebebini de biliyoruz. Bu Avrupa'daki islamafobi ve Türk karşıtlığının bir yansımasıdır" diye konuştu.

 

Bakan Çavuşoğlu şöyle devam etti:

 

"72 kriterden 67'sini yerine getiren bir ülkeye böyle bir muamele yapılamaz. Bugünün şartlarında terörle ilgili kanunlarda herhangi bir değişiklik yapamayız. Diğer konularda adım atılabilir ama bu konuda asla. Diyaloglarımız devam ediyor. 33. fasılın açılması için 30 Haziran'da Brüksel'de olacağım. Hangi konularda adım atılabilir bunları tekrar konuşup yolumuza devam edeceğiz." 

 

'AB için referandum tehdit değil'

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB ile müzakerelerin devamına ilişkin referandum yapılabileceği sözleri de Dışişleri Bakanı'na soruldu. Çavuşoğlu bu konuda "AB için referandum bir tehdit değildir. AB üyeleri nasıl Türkiye'nin üyeliğini referanduma götürme söyleminde bulunduysa bizde AB üyeliği sürecini halkımıza soracağız. Biz gücümüzü halktan alıyoruz. Müzakere süreci tıkanırsa bundan sonra nasıl devam edileceği halka sorulur. AB'nin sözünde durmamasından dolayı ciddi bir rahatsızlık var. Vatandaşlarımız bizleri de eleştiriyor. Gürcistan'ın tüm kriterleri yerine getirmesine rağmen vize serbesti konusunda uğradığı haksızlık kabul edilemez" dedi.

 

'Haması'ı müzakere konusu yapmayız'

 

"İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için görüşmeler devam ediyor" bilgisini veren Dışişleri Bakanı, "Görüşme olduktan sonra açıklama yaparız. Türkiye'nin 3 şarttan birisi olan Gazze'ye yönelik blokajın kaldırılmasından vazgeçtiğini söylemek yanlış. Biz Filistinli kardeşlerimizi yalnız bırakmayız. Ne Hamas'ı müzakere konusu yaparız ne de Gazze'ye yönelik ambargoların kalkmasından vazgeçeriz. Bu şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Zulüm altında yaşayan insanlara desteklerimizi nasıl ulaştırırız bunu İsrail ile görüşüyoruz. Bu şartımızdan vazgeçmedik, vazgeçmeyiz" diye konuştu.

 

Kaynak: DHA

- Advertisment -