Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından getirilen öneriyi 'ciddiyetten uzak" diye niteledi.
Kalın "Türkiye'nin , SDG adı altında kendini meşrulaştırmaya çalışan PKK/PYD/YPG ile ilgili duruşu açık ve nettir. Türkiye ile bu tür terör yapılanmaları arasında 'diyalog, temas, arabuluculuk' gibi ciddiyetten uzak yaklaşımları reddediyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü mesajını "Terör yapılanmalarını meşrulaştırmak anlamına gelecek adımlar atmak yerine dost ve müttefik kabul ettiğimiz ülkeler, terörün her türüne karşı açık ve net bir tavır sergilemelidir. Farklı isim ve kılıflar terör örgütünün gerçek kimliğini gizleyemez" diye sürdürdü.
1/ Türkiye’nin, SDG adı altında kendini meşrulaştırmaya çalışan PKK/PYD/YPG ile ilgili duruşu açık ve nettir. Türkiye ile bu tür terör yapılanmaları arasında ‘diyalog, temas, arabuluculuk’ gibi ciddiyetten uzak yaklaşımları reddediyoruz.
2/ Terör yapılanmalarını meşrulaştırmak anlamına gelecek adımlar atmak yerine dost ve müttefik kabul ettiğimiz ülkeler, terörün her türüne karşı açık ve net bir tavır sergilemelidir. Farklı isim ve kılıflar terör örgütünün gerçek kimliğini gizleyemez.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da Fransa'dan gelen açıklamalara Twitter'dan cevap verdi.
Bozdağ "Fransa'nın PYD/YPG/YPJ terör örgütlerine destek garantisi vermesi ve bu yöndeki açıklaması alenen teröre,terör örgütlerine ve teröristlere destektir" dedi ve şöyle sürdürdü:
"Terör örgütleriyle Türkiye'ye karşı işbirliği ve dayanışma içine giren ve teröristlerle birlikte Türkiye'ye saldıranlar, teröristlerle aynı muameleyi görürler, teröristler gibi Türkiye'nin hedefi olurlar. Umarız Fransa, rasyonel olmayan böyle bir adımı atmaz."
Macron’un teklifi
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün aralarında SDG temsilcisinin de bulunduğu, Suriyeli Kürtlerin heyetiyle Elysée Sarayı'nda görüşmüştü.
Görüşme ardından saraydan yapılan açıklamada Macron'un, Fransa ve uluslararası toplumun desteğiyle Türkiye ile SDG arasında bir diyalog kurulmasını ümit ettiği duyurulmuştu.
Reuters haber ajansına konuşan Kürt yetkililer ise Fransa'nın SDG'yi desteklemek için Menbiç'e asker göndermeyi vadettiğini söylemişlerdi.
Le Figaro gazetesi de bugün yine Kürt heyetine dayandırdığı haberinde, Fransa ve ABD'nin Menbiç'e asker gönderebileceğini belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanlığı sarayı, "Menbiç'e asker gönderme" iddiaları ile ilgili yorum yapmadı.
Türkiye YPG'yi 'PKK'nın uzantısı olan bir terör örgütü' olarak kabul ediyor.
Fransa'nın da aralarında yer aldığı birçok Batı ülkesi ise YPG ve YPG'nin ana gövdesini oluşturduğu SDG'yi Suriye'de IŞİD'e karşı savaşta etkili bir müttefik olarak görüyor.
Zeytin Dalı Operasyonu'yla Afrin'deki YPG kontrolünü sona erdiren Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde YPG'ye karşı yeni operasyonlar yapabileceğinin sinyalini veriyor.
Ankara ile Washington arasında özellikle Menbiç kentiyle ilgili görüşmeler sürüyor.