Ana SayfaHaberlerGündem'Türkiye ve Katar ortak projelere yönelmeli'

‘Türkiye ve Katar ortak projelere yönelmeli’

 

Katar'da Türkiye-Katar İş Konseyi toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çok verimli görüşmeler yaptık. Türkiye ile Katar ekonomileri birbirini tamamlayıcı özelliğe sahip. Türk doktorların Katar'da çalışmaları için akreditasyon problemi çözülecek. Katar'ın daha fazla yatırımını Türkiye'de görmek istiyoruz. Türkiye ve Katar savunma sanayiinde ortak projelere yönelmelidir. İkili ilişkilerimizi zenginleştireceğiz" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Katar'la Türkiye'nin askeri işbirliği yapmasına olanak tanıyan kanunu onaylamıştı. Buna göre gerekirse Türk askeri Katar'da konuşlanabilecek.

 

Anlaşma, askeri eğitim, savunma sanayii, ortak askeri tatbikat ve taraflar arasında kuvvetlerin konuşlandırılması alanında işbirliğinin güçlendirilmesi için bir mekanizma kurulmasını da içeriyor.

 

Anlaşma kapsamında iki ülke arasında askeri lojistik alanında işbirliği yapılması, askeri kurumlarda danışman personel görevlendirilmesi ve personel mübadelesi, taraflar arasında personel ve askeri ekipman değişimi de amaçlanıyor.

 

'Eğit-donat'la ilgisi yok'

 

Yasanın Meclis aşamasında ele alındığı Dışişleri Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Türkiye ile ABD arasında Suriyeli muhalif gruplara yönelik "Eğit-Donat" anlaşmasıyla Katar'la yapılan anlaşmanın farkına dikkat çekilmişti:

 

"Anlaşmaya kapsamı dışında bir anlam da yüklememek gerektiği, anlaşmanın ABD ile yapılan 'Eğit-Donat' anlaşmasıyla, ya da çeşitli iddialarda dile getirildiği gibi ABD’nin Katar’da bulundurduğu Merkezi Komuta Kuvveti (CENTCOM) faaliyetleriyle herhangi bir alâkasının bulunmadığı değerlendirilmektedir."

 

Yine komisyondan yapılan açıklamada, anlaşma kapsamında Katar'ın da Türkiye'ye askeri personel göndermesinin mümkün olduğu da belirtilmişti. Anlaşma Katar'la Türkiye'nin ortak askeri tatbikat yapmasını da içeriyor:

 

"Komisyonumuzca onaylanan bu anlaşmayla aynı zamanda savunma sanayii ve askeri eğitim konularında yakın işbirliği yapılması öngörülmektedir. Esasen ülkemizin savunma sanayii ve askeri işbirliği ile eğitim alanlarında Körfez ülkelerinin çoğuyla imzalamış olduğu anlaşmalar ve mutabakat muhtıraları bulunmaktadır. İleride benzeri anlaşmaların diğer Körfez ülkeleriyle yapılması da mümkündür. Körfez bölgesinde çeşitli ülkelerin benzeri angajmanları bulunmaktadır."

 

Ayrı mutabakat gerekecek

 

Anlaşma Katar topraklarında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiğinde konuşlandırılmasına imkan tanımakla birlikte, her bir tatbikat, ikili manevra, askeri eğitim faaliyeti ve kuvvet konuşlandırmaları için ayrı mutabakatlar gerekecek. Söz konusu anlaşma ile Katar’la daha önce bu konularda yapılmış olan anlaşmalar da güncellenmiş sayılacak.

 

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Tani geçen aralık ayında imzalanan anlaşma sonrası yaptığı açıklamada, iki ülkenin askeri alandaki işbirliğinin önemine değinmiş, "Türk ordusunun tarihi ve deneyimi, Katar ordusunun olanak ve yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olacaktır. Katar her ne kadar savunma alanında oldukça yol katetse de bu konuda Türkiye'den destek beklemekteyiz" demişti.

 

Kaynak: DHA, Al Jazeera

- Advertisment -