Venedik Komisyonu, Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde belediye başkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyum atanmasıyla ilgili olarak hazırladığı raporu 18 Haziran günü yaptığı toplantıda kabul etti. Rapor, Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi’nin talebi üzerine hazırlanmıştı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski üyelerinden Rıza Türmen, T24’te kaleme aldığı “Venedik gondolları ve kayyumlar” başlıklı yazıda raporu ayrıntılı olarak değerlendirdi.
Türmen, yazısının girişinde Venedik Komisyonu’nun önemini şu cümlelerle anlatıyor:
“Venedik Komisyonu, Avrupa’da büyük bir saygınlığa sahip bir hukuk organı. Raporları, AİHM ve Avrupa Konseyi Asamblesi, Bakanlar Komitesi üzerinde çok etkili rol oynuyor. Avrupa Konseyi’nin bir organı olmakla birlikte, AB’nin insan hakları ve demokrasiyle uğraşan organlarının da Venedik Komisyonu’nun raporlarını dikkate aldığını görüyoruz.”
Türmen’in verdiği bilgilere göre rapor başlıca iki başlık üzerinde odaklanıyor.
Birinci başlık: KHK’lı Belediye Başkanları’nın mazbatalarının verilmemesi ve yerlerine ikinci sıradaki AKP’li adayların başkan olması.
İkinci başlık: Diyarbakır, Mardin, Van Belediye Başkanları’nın görevden alınması ve yerlerine kayyum atanması.
Rapora göre, iktidarın her iki tasarrufu da yasalarda olmayan yetkilere dayandırılıyor.
Türmen, rapor karşısında iktidarın başlıca iki seçenekle karşı karşıya olduğunu belirtiyor:
Birinci seçenek: “Yerli ve milli bir tutum alabilir. Raporu görmemezlikten gelir. Ya da ‘Venedik Komisyonu da kim oluyormuş? Ben bildiğimi okurum, bunların hepsi zaten terör sevici’ der.”
İkinci seçenek: “Raporu ciddiye alıp rapordaki tavsiyeleri uygular. Yapılan yanlışları düzeltme yoluna gider.”
Rıza Türmen’in “Bu iki seçenek arasında yapılacak tercih, bir hukuk devleti ve buna bağlı olarak bir demokrasi olup olmamak arasındaki seçimdir” cümlesiyle biten yazısının tamamını okumak için: https://t24.com.tr/yazarlar/riza-turmen/venedik-gondollari-ve-hukuk-devleti,27193