Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “demokrasiyi, halk iradesini ve belediyelerimizi savunmak için” “kesintisiz nöbet eylemleri” başlatma kararı aldığını duyurmuştu.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile DEM Parti milletvekillerinin de aralarında olduğu birçok kişi, Hakkari’de sabaha kadar nöbet tuttu.
Milletvekilleri, valiliğin bulunduğu Bulvar Caddesi’nde oturma eylemi başlattı.
DEM Parti’den yapılan açıklamada, Eşbaşkan Tülay Hatimoğulları’nın, Uçar ve Bayındır’ın yanı sıra Emek ve Özgürlük İttifakı’nın da bileşenleriyle bugün kitlesel eylemlere katılacağı ve daha sonra belediye binası önünde bir açıklama yapılacağı belirtildi.
Kayyum atanması Pazartesi günü İstanbul’da da protesto edildi. Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adıyla bir araya gelen çeşitli siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı gösteride, DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları da konuştu.
Hatimoğulları, “Bu kayyum atamalarıyla Kürtlere sen kendi kendini yönetemezsin” dendiğini savundu ve “Hakkari’deki belediyeyi rant alanına çevirmek istiyorlar” dedi.
Hakkari Belediyesi, 31 Mart seçimi sonrası kayyum atanan ilk belediye oldu.
Hakkari Valiliği, kentte gösteri ve yürüyüşlerin on günlüğüne yasaklandığını duyurdu.
Bahçeli, İçişleri Bakanlığı’nı ‘kutladı’
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Salı günü partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Akış’ın gözaltına alınmasına da değinerek İçişleri Bakanlığını ‘kutladı’.
Bahçeli, “Hakkari Belediye Başkanı görevden uzaklaştırılarak gözaltına alınmıştır. Bu kapsamda İçişleri Bakanımızı ve mesai arkadaşlarını yürekten kutluyorum” ifadelerini kullandı.
“Bir teröristin 31 Mart seçimlerinde aday gösterilmesi, seçimlere katılması başlı başına bir skandaldır” diyen Bahçeli, “Hakkari Belediye Başkanı’nın yakasından nasıl tutulmuşsa inanıyorum ki diğerlerinin yakası da öyle tutulacaktır” ifadesini kullandı.
Eşbaşkan Akış gözaltına alındı
Eşbaşkan Mehmet Sıddık Akış’ın Van’da gözaltına alındığı aktarıldı.
Hakkari polisi, kentin belediye binasını da Pazar günü geç saatlerden itibaren ablukaya aldı ve binada arama yaptı.
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Akış’a üç ayrı başlıkta PKK üyeliği iddiasına yönelik suçlamalar yöneltiliyor.
Akış, “örgüt adına vergi toplama, PKK adına esnafı tehdit etme, PKK yöneticileri ile görüşme ve örgüt yapılanmasında üst düzey görev alma” gibi iddialarla suçlanıyor.
Akış hakkında 2014 yılından bu yana devam eden PKK üyeliği dâvâsı bulunduğu da belirtiliyor.
İçişleri Bakanlığı, “geçici tedbir ile görevden alınan” Akış yerine Hakkari Valisi Ali Çelik’in atandığını duyurdu.
DEM Parti, Akış hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadığını hatırlattı.
DEM Parti’den yapılan ilk açıklamada, “Demokrasiden yana herkesi bu darbeye açık tavır almaya çağırıyoruz” denildi.
Merkezi Yürütme Kurulu’nun olağanüstü toplantısı sonrası açıklama yapan DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kürtlere uygulanan “OHAL hukukunun” değişmediğini savundu.
31 Mart 2024’te yapılan seçimlerde DEM Parti adayı, yüzde 48,92 oyla birinci sırayı almıştı.
Birçok ilde eylem yasakları
Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından Hakkari Valiliği kentte on gün boyunca eylem yasağı uygulanacağını açıkladı.
Valilik tarafından, “gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetler”in yasaklandığı açıklandı.
Yasak 12 Haziran gece yarısına kadar sürecek.
Diyarbakır Valiliği ise “Hakkari Belediye Başkanı’nın görevden uzaklaştırılmasının” ardından, “kamu düzeni ve güvenliğinin tehlikeye düşebileceği ve toplumsal çatışma çıkarılmak istenebileceği” değerlendirmesiyle, 7 Haziran saat saat 14.14’e kadar kentte “her türlü eylemin” yasak olduğunu açıkladı.
Eylem yasağı getirilen diğer iller ise Iğdır, Tunceli, Muş, Ağrı, Batman, Siirt, Mardin, Bitlis ve Van.
Özgür Özel: ‘Hakkari halkının iradesini yok saymaktır’
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasını, “Hakkari halkının iradesini yok saymak” olarak nitelendirdi.
Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada Özel, “Hakkari Belediyesi’ne sabah saatlerinde bir operasyon yapılarak, Belediye Başkanının gözaltına alınmasını ve 10 yıl önce başlamış ve halen süren bir davası gerekçe gösterilerek kayyum atanmış olmasını reddediyoruz” dedi.
Özel, “Yaşananlar, henüz 2 ay önce tecelli etmiş Hakkari halkının iradesini yok saymaktır. Kayyum görevlendirmesi geri çekilmelidir. Demokrasinin ve halk iradesinin yanında, kayyım anlayışının karşısındayız!” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç:
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, DEM Partili Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınması hakkında kabine sonrası konuştu:
“Devam eden dava var bir de soruşturma var, dava karar aşamasında. Anayasanın ilgili maddesi belediyelerle ilgili kanun gereğince görevden alındı, yerine vali görevlendirildi.Seçilmeye engel sabıkası yok, hakkında terör soruşturması varsa İçişleri Bakanlığı’nın görevden alma yetkisi var. İçişleri Bakanlığı da uygun gördü. Geçici olarak görevden uzaklaştırma, yerine geçici olarak görevlendirme”