Ana SayfaHaberlerGündem“Haklarınız polis memurlarının elinde olduğu bir ülke olduğu sürece Türkiye asla saygın...

“Haklarınız polis memurlarının elinde olduğu bir ülke olduğu sürece Türkiye asla saygın bir ülke olamayacak”

AP Türkiye Daimî Röportörü Nacho Shancez Amor, beş yıl arada sonra İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yasağı kaldırmasıyla üç haftadır yeniden Galatasaray Meydanı’nda toplanan Cumartesi Anneleri’nin 975. Haftadaki eylemine katıldı: “Cumartesi Anneleri’nin meydana çıkması sırasında bir polis memurunun ‘Artık idare bizde’ dediğine şahit oldum. Bu durumda size de sormak istiyorum: Haklarınızı kim koruyor? AYM kararlarını ihlal eden polisleriniz mi? Tabi burada sizin de toplum olarak sormanız gereken bir soru daha var: Beyoğlu polisleri mi benim hakkımı savunacak yoksa AYM mi? Türkiye, haklarınız polis memurlarının elinde olduğu bir ülke olduğu sürece asla saygın bir ülke olamayacak.”

Cumartesi Anneleri’nin 975. Hafta eylemlerine Avrupa Parlementosu Türkiye Daimi Röportörü Nacho Shancez Amor katıldı Amor, eylemin ardından İnsan Hakları Derneği’nde konuştu:

“Cumartesi annelerinin dayanışmalarına destek ve Anayasa Mahkemesi kararlarına riayet edilmesi ile ilgili de burada bulunuyorum. Cumartesi Anneleri’ni gözlemlemek ile birlikte çevreyi de gözlemledim. Bir sürü polis vardı. Böyle bir etkinlikte bu kadar polis olmasını anlayamadım. Cumartesi İnsanları’nın barışçıl toplanma ve gösteri hakları kimi zaman ihlal edildi fakat benim ziyaretim sebebiyle bugün daha normal şartlarda gerçekleşti. İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda da normalleşeceğine inanıyorum.”

“Barışçıl toplanma hakkının Anayasa Mahkemesi tarafından bu örnek üzerinden açıkça ihlal edildiği dile getirildi. Türkiye vatandaşlarının temel haklarını kullanmaları için AYM’nin aldığı bu olumlu kararları da övgüyle karşılıyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diğer kararlara referans vererek bu Türk yargısının kararı dediği örnekleri hatırlıyoruz. Bu da Türk yargısının bir kararı. Bu örnek Türkiye’deki yargının içinde olduğu uyuşmazlığın en büyük örneğidir. Yargıtay’ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması gülünç. Aynı zamanda Türkiye’deki yargı içindeki uyuşmazlığın da bambaşka bir göstergesi. Böyle münakaşalar bir ülkenin imajı için fazlasıyla yaralayıcıdır.

Okuduğum bazı raporlarda Cumartesi Annelerinin ve İnsanlarının meydana çıkması sırasında bir polis memurunun “Artık idare bizde” dediğine şahit oldum. Bu durumda size de sormak istiyorum: Haklarınızı kim koruyor? AYM kararlarını ihlal eden polisleriniz mi? Tabi burada sizin de toplum olarak sormanız gereken bir soru daha var: Beyoğlu polisleri mi benim hakkımı savunacak yoksa AYM mi? Türkiye, haklarınız polis memurlarının elinde olduğu bir ülke olduğu sürece asla saygıdeğer bir ülke olamayacak.

Cumartesi Annelerini savunmak, Hukukun Üstünlüğünü savunmaktır.

Cumartesi Annelerinin ve İnsanlarının eylemlerine tanık olabildiğim için çok mutluyum. Türkiye’de gözlemleyebileceğim bir sürü hak ihlali varken Cumartesi Annelerini seçmemin bir sebebi var: Onlar demokratik haklarını korumaya çalışıyorlar. Bu yüzden Cumartesi Annelerini savunmak hukukun üstünlüğünü savunmaktır.”

Türkiye vatandaşlarının haklarını kullanma özgürlüğü ortadadır. Mutlak şekilde barışçıl ve sakin ilerleyen bu eylemin mülki idare ve Cumhuriyet için nasıl bir tehdit oluşturabileceğini anlamakta güçlük çekiyorum. Burada AB üyelik süreci için değil, dayanışma için buradayım. Burada olma imkanım olduğu için tekrardan memnuniyetimi dile getirmek istiyorum.”

Röportör, konuşmasının ardından Çarşamba günü Türkiye/Avrupa ilişkileri konusundaki soruları yanıtlayacağını açıkladı.

- Advertisment -