Ana SayfaHaberler"Hamas terör örgütü değil" diyen Erdoğan'a Batı'dan tepkiler

“Hamas terör örgütü değil” diyen Erdoğan’a Batı’dan tepkiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hamas’ın bir terör örgütü olmadığı” yönündeki sözlerine İsrail’den ve Batılı ülkelerden tepkiler geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı: “Hamas konusundaki tutumumuz net. ABD, Hamas'ı ‘terör örgütü’ olarak tanımlıyor.” Kongre üyeleri: “Türkiye ile Hamas arasındaki siyasi, lojistik ve mali bağlantıları kesmek için, ABD hükümetini diplomatik ve ulusal güvenlik araçlarının tamamını kullanmaya çağırıyoruz”. İtalya Başbakan Yardımcısı Salvini: “Erdoğan’ın sözleri ‘iğrenç”. İsrail Dışişleri Bakanı: “Türkiye Cumhurbaşkanı'nın terör örgütünü savunma girişimi ve kışkırtıcı sözleri bile tüm dünyanın gördüğü vahşeti değiştirmeyecek: Hamas = IŞİD”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün AK Parti Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Batı Hamas’ı bir terör örgütü olarak görüyor. Hamas bir terör örgütü değil topraklarını korumaya çalışan bir kurtuluş, bir mücahitler grubudur” ifadesini kullanmıştı.

Batı’nın “İsrail için döktükleri gözyaşının sahtekârlığın dik alası” olduğunu söyleyen Erdoğan, “daha dün Ukrayna’da yaşanan savaşta ortaya çıkan kayıplar için dünyayı ayağa kaldıranların, Gazze’deki aleni katliama duvar kesilmesi, bu riyakarlığın en somut ifadesidir” demişti.

ABD Dışişleri: “Hamas’ın terör örgütü olduğu konusunda ABD’nin tutumu net”

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hamas bir terör örgütü değil topraklarını korumaya çalışan bir kurtuluş, bir mücahitler grubudur” sözlerine yanıt verildi.

“Hamas’ın terör örgütü olduğu konusunda ABD’nin tutumunun net olduğu” belirtilen açıklamada, “Hamas konusundaki tutumumuz net. ABD, Hamas’ı 1997 yılında, sivil hedeflere karşı gerçekleştirdiği önceden tasarlanmış, siyasi amaçlı şiddet eylemleri nedeniyle ‘yabancı terör örgütü’ olarak tanımlıyor” denildi.

Geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden’a gönderilen ve Türkiye’nin Hamas’la ilişkilerine de yer verilen 110 imzalı mektuptan sonra, bir grup Kongre üyesi, ABD Dışişleri Bakanı’na Türkiye’nin Hamas’la ilişkilerine bir mektup göndererek Türkiye’ye baskı yapılmasını talep etmişti.

Kongre üyelerinden mektup: “Türkiye ile Hamas arasındaki siyasi, lojistik ve mali bağlantıları kesmek için, ABD hükümetini diplomatik ve ulusal güvenlik araçlarının tamamını kullanmaya çağırıyoruz”

Erdoğan’ın açıklamalarından sonra Blinken’a yazdıkları mektupta Kongre üyeleri, “Hamas’ın operasyonlarını destekleme ve kolaylaştırmadaki rolü nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti’ni sorumlu tutma konusunda kararlı bir şekilde harekete geçmenizi şiddetle tavsiye etmek için” kaleme aldıklarını belirttiler.

Mektuba imza atan Kongre üyeleri, “Hamas’ın İsrail’e karşı acımasız terör eylemleri gerçekleştirmesini sağlayan Türkiye ile Hamas arasındaki siyasi, lojistik ve mali bağlantıları kesmek için, ABD hükümetini diplomatik ve ulusal güvenlik araçlarının tamamını kullanmaya çağırıyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye’den Hamas’a karşı derhal ve tereddütsüz bir şekilde harekete geçmesini talep etmenizi istiyoruz” dedi.

İtalya Başbakan Yardımcısı: “İğrenç bir açıklama”

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini, Erdoğan, Hamas’ı toprakları için savaşan bir kurtuluş grubu olarak tanımlamasını ‘iğrenç’ olarak nitelendirerek bu sözlerin gerginliğin azaltılmasına yardımcı olmayacağını söyledi. Salvini, “Meslektaşım Antonio Tajani’ye (Dışişleri Bakanı) resmi bir yazı göndererek Türkiye Büyükelçisini çağırmasını teklif edeceğim” dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı: “Bizim için Hamas bir terör örgütüdür”

Tajani ise daha ılımlı bir duruş sergileyerek gelişmeleri görüşmek üzere Salvini ile bir toplantı yapacağını duyurdu ve İtalyan hükümetinin tutumunun net olduğunu açıkladı: “(İtalya), Hamas’a karşı, İsrail’i destekliyor ve (hem İsrailli hem de Filistinli) sivillerin hakkını gözetiyor.” Tajani, “Bizim için Hamas bir terör örgütüdür” ifadesini kullandı.

Liberal senatör Emma Bonino’ya göre Erdoğan’ın açıklamaları bir uyarı olarak okunmalı: “(Bu, İsrail’e) girmeye hazırız, dikkatli olun anlamına geliyor” diyen Bonino, “İsrail’i yeryüzünden silmek ideolojik bir hedeftir” dedi.

İsrail Dışişleri: “Şiddetle kınıyoruz”

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Hamas terör örgütü hakkındaki sert açıklamalarını şiddetle kınıyoruz” ifadesini kullanıldı:

“Hamas, bebekleri, çocukları, kadınları, yaşlıları acımasızca ve kasıtlı olarak katleden, sivilleri kaçıran, onları kullanan alçak bir terör örgütüdür. Erdoğan’ın  kendi halkını canlı kalkan olarak gören terör örgütünü savunma girişimi ve kışkırtıcı açıklamaları, Hamas’ın IŞİD olduğunu kanıtlayan dehşeti değiştirmeyecektir.”

İsrail Dışişleri Bakanlığı da Erdoğan’ın sözlerine karşılık verdi. Bakanlık sözcüsü Lior Haiat, sosyal medyada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Hamas, bebekleri, çocukları, kadınları, yaşlıları vahşice ve kasten katleden, sivilleri rehin alan, kendi halkını canlı kalkan olarak kullanan, IŞİD’den daha beter, alçak bir terör örgütüdür. Türkiye Cumhurbaşkanı’nın terör örgütünü savunma girişimi ve kışkırtıcı sözleri bile tüm dünyanın gördüğü vahşeti değiştirmeyecek: Hamas = IŞİD”

Ynet gazetesinin haberine göre üst düzey bir İsrailli yetkili, Erdoğan’ın açıklamasının Yahudilerin öldürülmesine göz yummak olarak yorumlanabileceğini söyledi:

“Erdoğan’ın İslam anlayışına göre Yahudileri öldürmek kabul edilebilir, Hamas ise tamamen meşru bir örgüttür.”

IDF sözcüsü Daniel Hagari Çarşamba akşamı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamas’ın “terör örgütü olmadığı” iddiasına yanıt olarak Hamas’ın 7 Ekim’de yaptığının terörizmden daha kötü olduğunu söyledi.

Hagari, basın toplantısında Erdoğan’ın yorumlarına yanıt vermesi istendikten sonra, “Erdoğan’ın söylediklerini duydum… Hamas bir terör örgütünden daha beterdir. Katliamın sorumluları ölüm ve dehşete sebep oldu. Bunu dünyaya göstermek bizim görevimizdir” dedi.

- Advertisment -