Ana SayfaHaberlerHDP’den ilk açıklama: “Ortada çok ciddi bir kaos planı var”

HDP’den ilk açıklama: “Ortada çok ciddi bir kaos planı var”

Dedeoğulları ailesinin 7 üyesinin katledilmesinin ardından konuşan HDP eş genel başkanı Mithat Sancar: “Ortada çok ciddi bir kaos planı var. Kaos planının hedefi Kürtler üzerinden ortak yaşamın temellerini yok etmektir”, “Saldırıların arkasında münferit öfkeler arayan, bu planların ortağıdır”, “Demokrasi güçleri ve muhalefet partileri gerekli tavrı sergileyemiyor. Onları yarın Konya’ya bekliyoruz.”

Konya’nın Meram ilçesinde iki ay önce saldırıya uğrayan Dedeoğulları ailesinin 7 üyesinin katledilmesinin ardından HDP’den ilk açıklama geldi. Partisinin genel merkezinde basının karşısına çıkan eş genel başkan Mithat Sancar şunları söyledi:

‘Kaos planının hedefi Kürtler üzerinden ortak yaşamın temelini yok etmektir’

“Ortada ciddi bir kaos planı vardır. Ciddi bir tahrik ve çatışma politikası vardır. Fakat ne yazık ki, ortak geleceğimizi tehdit eden bu vahim ve zehirli politikalara karşı demokrasi güçlerinden ve muhalefet partilerinden etkili ortak tutumun gelmediğini söylemek zorundayız. Artık zaman kalmadı. Kaos planlarını, bu ülkede özgürlük umudunu, barış özlemini yok etmek isteyen güçler hiç durmadan faaliyetlerine devam ederken muhalefet partileri ve diğer demokrasi güçleri aynı hızda ve etkinlikte hareket etmiyorlar. Kaos planının hedefi Kürtler üzerinden ortak yaşamın temellerini yok etmektir.”

‘Kampanyanın derinlere inen kökleri var’

“Ortada bir kaos planı olduğunu Deniz Poyraz yoldaşımız katledildiğinde de söyledik. İktidarın kendi içinde veya devletin çeşitli güçleri arasında devam eden çekişmelerin bir kaos planına dönüştürülmek istendiği konusunda uyarılarda bulunduk. Durumun ciddiyetini her zeminde anlatmaya çalıştık. Demokratik siyasetin bütün imkanlarını kullanarak eşit, ortak yaşamı savunmaya devam ediyoruz. Ancak bu meselenin sadece HDP’ye saldırıdan ibaret olmadığını, kampanyanın çok daha derinlere inen kökleri bulunduğunu da vurguluyoruz. Hedefe HDP’yi koyuyorlar ama HDP üzerinden Kürt halkına yönelik sistematik bir katliam politikası da izleniyor. Bu saldırıların esas sorumlusu iktidardır.”

‘Muhalefet liderlerini Konya’ya bekliyoruz’

“Muhalefet partilerine ve demokrasi güçlerine çağrıda bulunuyoruz. Sadece kınama ve başsağlığı mesajları yetmez. Yan yana durarak bu planları boşa çıkarmak için daha etkili, daha inandırıcı, daha kararlı ortak tavra ihtiyaç vardır. Yarın benimle birlikte geniş bir heyet Konya’da olacak. Bütün muhalefet partilerinin liderlerini ve demokrasi güçlerini de aynı tavrı sergilemeye çağırıyoruz. Onları da yarın Konya’ya bekliyoruz. Hep birlikte ortak ve eşit yaşamı savunma kararlılığını göstermeye davet ediyoruz.”

‘Saldırıların arkasında kişisel çekişmeler arayan da sorumludur’

Kim ki bu saldırıların arkasında kişisel çekişmeler, münferit öfkeler ararsa bilin ki bu planların ortak sorumlusudur. Bu saldırıların ırkçı temele dayandığı, iktidarın ayrımcı ve ırkçı politikalarından cesaret aldığını gizlemeye kalkarsa iktidarın politikalarına ortak olmuş demektir.”

- Advertisment -