Ana SayfaHaberlerDünyaHindistan’da Müslümanların ‘aşk cihadı’na karşı çıkarılan din değiştirme yasası bu sefer Hıristiyan...

Hindistan’da Müslümanların ‘aşk cihadı’na karşı çıkarılan din değiştirme yasası bu sefer Hıristiyan azınlıkları hedef alıyor

Uttar Pradesh eyaletinde geçen yıl çıkarılan bir yasa, popüler bir Hindu sağcı komplosu olan ‘aşk cihadı’na karşı bir önlem olarak getirilmişti. Bu komplo teorisine göre Müslüman erkekler sırf dinlerini değiştirsinler diye Hindu kadınları kendilerine âşık edip evleniyor, böylece onları dinlerinden uzaklaştırıyordu. Şimdi o yasanın bir benzeri, Karnataka eyaletinde ‘Hinduları din değiştirmeye teşvik eden’ Hıristiyanlara karşı hazırlanıyor. Yasa, daha uygulamaya konulmadan Hristiyan azınlıklara karşı saldırıların artmasına neden oldu.

Papaz Somu Avaradhi, geçtiğimiz aylarda bir Pazar günü Hindistan’ın güneyindeki Karnataka eyaletinin Hubballi kentinde bulunan kilisesine girdiğinde şok geçirdi. İçeride Hindu ilahileri söyleyen ve slogan atan insanlar vardı.

Telefona sarılıp çağırdığı polisler gelince de, protestocular papazı bir Hindu adamı Hıristiyanlığı kabul etmeye zorlamakla suçladı. Ve gözaltına alınan Papaz oldu. Kefaletle serbest bırakılana kadar 12 gün hapis yattı.

Bu, münferit bir olay değil. Hindistan Evanjelik Cemiyeti (EFI) tarafından hazırlanan bir rapora göre, bu yıl Ocak-Kasım ayları arasında Karnataka’da Hıristiyanları hedef alan 39 tehdit veya şiddet vakası kaydedildi.

Bu vakalar arasında, sağcı Hindu grupların papazları taciz ettikleri ve onların dini törenler düzenlemelerini engelledikleri iddiaları yer alıyor.

Hinduların çoğunluğu oluşturduğu Hindistan’da Hıristiyanlar çok küçük bir azınlık.

Hıristiyan cemaatinin temsilcileri, saldırıların Karnataka’da ve ülkede iktidardaki Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) din değiştirmeye karşı sert bir yasa üzerinde çalıştığını açıkladığı Ekim ayından bu yana arttığını söylüyor.

Tasarı halindeki taslağı “acımasız” olarak nitelendirilen yasa, “zorla” ve “dolandırıcılık” yöntemleriyle veya evlilikle insanları başka dine sokmaktan suçlu bulunanlar için 10 yıla kadar hapis cezası getiriyor. Ayrıca din değiştirenlerin yararlandığı hükümet desteği kesintiye uğruyor.

Yasaya göre, din değiştirmeyi seçenler yerel yetkililere iki ay önceden haber verecek, süreç ve alınan karar dikkatle incelenecek ve talep yetkililerin iznine tâbi olacak.

Geçtiğimiz yıllarda din değiştirmeyi kısıtlayan bu tür yasa tasarılarını ulusal meclisten geçirme girişimleri başarısız olmuştu. Ancak sağ partilerin kontrolündeki birçok eyalet, yıllar içinde din değiştirmeyi zorlaştırmak için yasalar çıkardı.

Hıristiyan liderler, yeni yasa tasarısının radikal Hinduları toplumun belirli kesimlerini daha fazla hedef almaya teşvik edeceğinden endişeli. Birçok analist Başbakan Narendra Modi’nin BJP’sinde azınlık topluluklarının hedef alındığını ve tehdit edildiğini, giderek kutuplaşan ortamın korkuyu daha da körüklediğini söylüyor.

Bangalore Başpiskoposu Peter Machado BBC India’ya verdiği demeçte, “Tasarı onaylandıktan sonra çevremizden daha fazla zulüm ve zorbalığa maruz kalacağız” diyor.

‘Aşk cihadı’yla mücadeledeki yöntemler devrede

Yasa tasarısı, BJP’nin yönettiği Uttar Pradesh eyaletinde geçen yıl çıkarılan bir yasayı örnek alıyor. Oradaki yasa, popüler bir Hindu sağcı komplosu olan ‘aşk cihadı’na karşı bir önlem olarak getirilmişti. Bu komplo teorisine göre Müslüman erkekler sırf dinlerini değiştirsinler diye Hindu kadınları kendilerine âşık edip evleniyor, böylece onları dinlerinden uzaklaştırıyordu.

Print haber sitesinin Kasım ayında yayımladığı habere göre, eyalet polisi o zamandan beri 100’den fazla “zorla din değiştirme” ihbarı kaydetti.

Hıristiyan topluluğu EFI’nin genel sekreteri Vijayesh Lal, Karnataka’daki modelin Uttar Pradesh’tekine benzediğini iddia ediyor:

“Hem bir topluluğa zulmediyorsunuz, onları alaşağı ediyorsunuz, hem de sahte din değiştirme iddialarını ileri sürüyorsunuz ve yetmezmiş gibi anayasaya aykırı bir yasa getiriyorsunuz.”

Hindistan’da din değiştirme tartışmalı bir konu. Sağcı gruplar uzun zamandır Hıristiyan misyonerleri, rüşvet veya başka destekler sunarak fakir Hinduların dinini zorla değiştirmekle suçluyorlar, Hıristiyanlar ise bu iddiayı reddediyor.

Kasım ayında yerel polisin, sağcı grup saldırılarını önlemek için dua ayinlerini yapmaması telkininde bulunduğunu söyleyen Belagavi’deki papazlar derneği başkanı Rahip Thomas şöyle diyor: “40 yıldır buradayım ama bu din değiştirme iddiaları burada neden şimdi çıktı gerçekten anlamıyorum. Buradaki Hindu topluluğu arasında birçok arkadaşımız var.”

Belagavi’deki yerel bir kilisede rahip olan Peder Francis D’Souza da, geçen hafta kılıçlı bir adamın kendisine saldırmaya çalıştığını iddia etti. Olayı araştıran jandarma yetkilileri, Peder D’Souza’nın korunacağına dair güvence verdi.

Souza ise “Ama o korku hâlâ içimde” diyor.

Kaynak: BBC India

- Advertisment -