Ana SayfaHaberlerHukukçu Kerem Altıparmak: "Sansür Yasası’nda dezenformasyon hükmü dışında çok daha tehlikeli kısımlar...

Hukukçu Kerem Altıparmak: “Sansür Yasası’nda dezenformasyon hükmü dışında çok daha tehlikeli kısımlar var’’

İnsan hakları hukuku uzmanı avukat Kerem Altıparmak, Meclis’ten geçen ‘‘sansür yasası’’nın ne anlama geldiğini anlattı: ‘’Diyelim Kemal Kılıçdaroğlu bir açıklama yaptı. Siz de bunu paylaştınız. Sonra Recep Tayyip Erdoğan da dedi ki "Bay Kemal yalan söylüyor, ülkeyi karıştırmaya çalışıyor". Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığı var, sizin yok. Hadi bakalım soruşturmaya.’’

“Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi” olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Yasaya göre, sosyal medyada halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Uzman hukukçu Altıparmak, yasada dezenformasyon hükmü dışında ‘‘çok daha tehlikeli’’  kısımlar bulunduğunu söyledi. Yasa ile birlikte sosyal ağ sağlayıcıları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim (BTK) başkanının ‘’içerik çıkarma kararı’’nı yerine getirmek zorunda:

“Sansür yasası ile ilgili olarak herkes büyük ölçüde dezenformasyon hükmüne takılmış durumda. Ama yasada çok daha tehlikeli hükümler var. Daha önce denenen ve başarılı olunamayan sosyal medya şirketlerini hizaya getirme çabası bu kez sonuç verebilir ve hatta Twitter kapanabilir.

“Teklife göre sosyal ağ sağlayıcı, BTK başkanın içerik çıkarma kararını yerine getirmek zorunda. Ayrıca belirli suçlar bakımından (ki dezenformasyon suçu da dahil) savcılığın kimlik bilgi talebine cevap vermek zorunda. Bu talepler yerine gelmezse bant genişliği %90 daraltılacak.

“Öte yandan bazı durumlarda kolluğun dahi bilgi talep etme yetkisi var. Daha önceki düzenlemelerden farklı olarak ayrıca bu şirketler temsilcilerini Türkiye’de bulunduracaklar. Bu şirketlere yönelik çok ciddi para yaptırımları geliyor. (Küresel cironun % 3’üne kadar para cezası)

“Sonuç olarak eğer yasa geçerse, ya Twitter ve diğer sosyal medya şirketleri hükümet ne isterse yapacak, ya da kapatılmayı göze alacak veya yasa çıkınca gereğini yapmayıp engellenecek. Seçime bu platform olmadan girme ihtimalimiz hiç olmadığı kadar yüksek yani.’’

‘’Sansür yasası geçince ne olabilir?’’

“Diyelim Kemal Kılıçdaroğlu bir açıklama yaptı. Siz de bunu paylaştınız. Sonra Recep Tayyip Erdoğan da dedi ki ‘Bay Kemal yalan söylüyor, ülkeyi karıştırmaya çalışıyor.’ Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığı var, sizin yok. Hadi bakalım soruşturmaya.

“Paylaşımınız alenilik ölçütünü karşılıyor. Cumhurbaşkanı ‘ülkeyi karıştırma amaçlı ve yalan’ dedi; gerçeğe aykırılık ve kamu düzeni ile ilgili olma koşulu da var. E kamu barışını bozma riski de muhalefet partisi lideri tarafından söylendiği için mevcut. Bir savcı kararına bakar.

“Bu dezenformasyon hükmünün nerelere uzanabileceğini bu kadar yaratıcı bir savcılık müessesi mevcutken öngörmek gerçekten mümkün değil. O nedenle sansür yasası salt gazetecilerle ilgili değil, herkesi ama özellikle de sosyal medyayı kullananları ilgilendiriyor.”

- Advertisment -