Ana SayfaÖZEL HABERİBB’den ihraç edilen Barış Akademisyeni Fatma Şenvardar: “Bizimle dayanışmaktan vazgeçtiler”

İBB’den ihraç edilen Barış Akademisyeni Fatma Şenvardar: “Bizimle dayanışmaktan vazgeçtiler”

“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attığı için KHK’yle ihraç edilen Barış Akademisyeni Fatma Şenvardar, bu kez İBB tarafından ihraç edildi. Daha önce CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yardımcısı olan Şenvardar, İBB’den ihraç edilme sürecini Serbestiyet’e anlattı. Şenvardar: “İçişleri Bakanlığı'nın hedef göstermesi üzerine arşiv taraması yapıldı, 2019 sonrası işe girenler için. Bu yaşadıklarımın en büyük sebebi devlettir. Ama belediye yönetiminin dik duramaması ve beni işten atmaları kanuni değil”. İBB Meclis Üyesi Ülkü Sakalar: “Yasal bir zorunluluktur. Biz iyi niyetle konuştuk. Her türlü desteği vermeyi de önerdik.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Barış Akademisyeni Fatma Şenvardar’ı yeniden ihraç etti. Haberi sosyal medya üzerinden duyuran Eryıldız Şenvardar, ilk önce KHK ile şimdi ise “KOD 42” öne sürülerek ihraç edildiğini belirtti.

KOD 42, “İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması” şeklinde ifade ediliyor.

2021 yılında İBB’de çalışmaya başlayan Şenvardar, istifaya zorlandığını söylüyor:

“Bilmediklerini öne sürerek işten çıkardılar ama biliyorlardı”

“1 Ocak 2016’da ‘Bu suça ortak olmayacağız’ bildirisini imzaladığım için ihraç edildim. Mayıs 2021’de İBB’de işe başladım. Şehir planlamada işe başladım. Zaten bu konuda doktora yapıyorum. Kamudan ihraç edildiğimi de idare amirlerim biliyordu. Haziran ayında insan kaynakları ‘İhraç olmuşsunuz’ dedi. Bu zaten biliniyordu. İBB’nin oluşturduğu Güvenlik Araştırması Komisyonu hakkımda olumsuz karar verdi. Bu sebeple KOD 42 ile işten çıkarıldığım yönünde mesajı atıldı. Kolayca işten çıkarmak için oluşturulmuş bir kod ile attılar. İşsizlik maaşı alamayacağım bir şekilde çıkarıldım. KYK’lı olduğum bilinmesine rağmen bunu yaptılar. Bilmediklerini öne sürerek işten çıkardılar ama biliyorlardı.”

“İBB Başkan Vekili Ülkü Sakalar, bu konuyu kimseyle konuşmamam ve eylem yapmamam için istifaya zorladı”

“Kaftancıoğlu’nun il başkan yardımcılığını yaptım. İl başkan yardımcısı olmamın nedeni de buydu. Barış Akademisyenlerini temsilen oradaydım. İBB’de görevime başlamadan önce istifa etmiştim, iki yerde de olmam etik olmayacağı için. İçişleri Bakanlığı’nın hedef göstermesi üzerine arşiv taraması yapıldı, 2019 sonrası işe girenler için.

Bu yaşadıklarımın en büyük sebebi devlettir. 6 yıl önce attığım imza nedeniyle fişleniyor olmam başta tabii ki devletin suçu. Ama bunun yanında belediye yönetiminin bu konuda dik duramaması ve beni işten atmaları kanuni değil. Bunu ben söylemiyorum, hukukçular söylüyor.

Buna rağmen bizimle dayanışmak için işe alıp, bir yıl sonra dayanışmaktan vazgeçip tamamen siyasi nedenlerle, solcuları ve demokrasi için mücadele verenleri feda ettiler. Muhafazakarlardan oy toplama çabası olarak görüyorum bunu. İBB Başkan Vekili Ülkü Sakalar, bu konuyu kimseyle konuşmamam ve eylem yapmamam için istifaya zorladı. İstifa edip, bu olayı kimseye duyurmamam için müzakere süreci yaşadım. ‘İstifa et, sana iş bulalım’ dedi. Bir ay boyunca istifaya zorlandım.”

İddialarla ilgili konuştuğumuz İBB Meclis Üyesi Ülkü Sakalar ise şunları söyledi:

“Arşiv araştırması sonucunda böyle bir karar verildi. Bizim yapacağımız herhangi bir şey yoktu. Yasal bir zorunluluktur. Biz iyi niyetle konuştuk. Her türlü desteği vermeyi de önerdik.”

- Advertisment -