Türkiye’de son yıllardaki en büyük ilaç krizlerinden biri yaşanıyor. Pek çok hasta, eczaneye gittiğinde almak istediği ilacın eczanede de depolarda da bulunmadığını öğreniyor.
Pek çok eczacı, sorunu yazılan ilaçların eşdeğeri ya da benzeri ilaçları temin ederek ve onları satarak çözmeye çalışsa da bu hem sürdürülebilir değil hem de her ilacın alternatifi yok.
Antibiyotik de bulunamıyor, kanser ilaçları da
Çünkü bulunamayan ilaçlar sadece antibiyotiklerle, ağrı kesicilerle, ateş düşürücülerle sınırlı değil. Düzenli olarak kullanılması gereken tansiyon ve göz ilaçları, diyabet, hormon ve kanser ilaçları gibi hayati öneme sahip ilaçlara da ulaşma problemi yaşanıyor.
Haber için görüştüğümüz 61 yaşındaki MS (Multipl Skleroz) hastası Hatice Aktürk, düzenli olarak kullandığı Fampyra isimli ilacı haftalardır tedarik edemediğini, tüm eczanelere ve doktorlara sorduğunu ama hiçbir ecza deposunda ilacın bulunmadığını söylüyor.
Aktürk, elinde 15 günlük ilacının kaldığını, bittiğinde yenisini bulamamış olursa hastalığı sebebiyle yürüyemeyeceğini ve ataklar geçireceğini, bunun da hayati sorunlar yaratacağını söylüyor.
Peki piyasada ilaç bulunamamasının sebebi ne?
Bu durumun ortaya çıkmasının en önemli sebebi dövizde yaşanan artış ve bu artışa rağmen ilaçlarda kurun sabitlenmiş olması. Bu durum pek çok ithalatçı firmanın ithalat kalemlerini yeniden düzenlemesine yol açıyor.
Günümüzde Euro kuru 19 TL’yi aştı ancak ilaç fiyatlandırmasında kullanılan kur Şubat ayından bu yana 7,86 TL’de sabit kaldı. Piyasada ilaç bulunamamasının temel sebebi bu.
Eczacılar Şubat 2023’te yapılacak olan kur güncellemesine kadar sorunun daha da büyümesinden ve derinleşmesinden endişe ediyor.
Üç ilaçtan biri bulunamıyor
Konuştuğumuz eczacılar, kendilerinden talep edilen her üç ilaçtan ortalama birinin ellerinde ve depolarda bulunmadığını söylüyor.
İlaçta geçerli olmak üzere her sene başında belirlenen kurla gerçek kur arasındaki farkın yıl ortasından itibaren büyümesi nedeniyle bu aylarda benzer sıkıntıların yaşandığını söyleyen eczacılar, bu sene yaşanan ilaç krizinin şimdiye kadarkilerin en büyük ve en şiddetlisi olduğunu belirtiyor.
Bazı eczacılar cama ‘yok listesi’ asıyor, bazıları WhatsApp grupları üzerinden ilaç bulmaya çalışıyor
Bazı eczacılar, kendi aralarında kurdukları sosyal medya grupları üzerinden bulamadıkları ilaçları temin etmeye çalışıyor. Bazı eczaneler de kapılarına ve camlarına bulunmayan ilaçların listesini asmak zorunda kalıyor.