Ana SayfaHaberlerİlber Ortaylı: “Cemil Meriç bu olayları görse çok üzülür, kahırlanır ve acı...

İlber Ortaylı: “Cemil Meriç bu olayları görse çok üzülür, kahırlanır ve acı acı gülümserdi”

Tarihçi yazar İlber Ortaylı, MHP YK üyesi Ferhat Çakıroğlu’nun Sakarya’da Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin düzenlediği Roman Kahramanları Festivali’ni MEB’e “Cemil Meriç’in kavgası bu değildi” diyerek şikayet etmesine cevap verdi: “Bütün kasabalarda olduğu gibi çok bilmişlere burada da rastlanıyor. (…) Hiç şüphesiz eğitim sorunlarıyla ilgilenmek ve söz söylemek herkesin hakkıdır. Ama “hödüklük” ile yapılması gerekmiyor.”

Sakarya’da, Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, 21 Aralık Dünya Roman Kahramanları Günü sebebiyle bir Roman Kahramanları Festivali organize etmişlerdi.

Festivalde, her biri farklı bir roman karakterine bürünen öğrenciler, çeşitli drama, konser, panel, söyleşi etkinliklerinde görev almışlardı.

Festivalden yansıyan renkli görüntüler sosyal medyada gündem olmuştu.

MHP Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Çakıroğlu, festivalde çekilen fotoğrafları Milli Eğitim Bakanlığı’nın twitter hesabını etiketleyerek şu ifadelerle paylaşmıştı:

“Şehir Sakarya, okul Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi, ders taklitçilik, eziklik, Batı Orta Çağ kompleksi. Cemil Meriç’in kavgası içte derinleşirken bile Olimpos Dağı çocuklarıylaydı. Türk gençlerini onlara benzetme kavgası değildi.”

“Milli Eğitim Bakanlığı, Cemil Meriç Lisesi’ndeki skandalı incelemeli, eşelemelidir. Milli eğitimin amacı ortalama TC vatandaşı yetiştirmektir. Döviz aracı ve döviz silahı ile saldıranlar hep milli eğitimin defolu ürünleridir. Tanrı-Hira Dağı çocuklarıyız. Biz bize benzeriz.”

Ortaylı: Onların heyecanını öldürmeye kimsenin hakkı olmaması gerekir

Tarihçi yazar İlber Ortaylı, bugün (2 Ocak) Hürriyet gazetesinde yayınlanan köşe yazısında Roman Kahramanları Festivali’ne Çakıroğlu’nun festivali MEB’e şikayetine yer verdi.

Ortaylı’nın yazısındaki ilgili kısım şu şekilde:

“Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nde bir zamandır yapılan roman kahramanları festivali var. Öğrencilerin roman okumasını teşvik etmek, asıl önemlisi de romandaki kişilikleri dikkatlice ve içsellikle (eminent) benimsemek için bir yol bulunmuş; dramatik unsur. Belirli bir roman karakterinin kılığına girilecek ve o dekorda çalışılacak. Bu okulun bütçesinden de değil. Öğrencilerin kendi imajı, bilgisi ve gayretiyle çizeceği karakterler, ısmarlayacağı kostümlerle oluyor. Edebi söyleşiler ve yazarların ziyareti de günü tamamlıyor.

“Bunu yapmak bir başarıdır; tertipleyene de ödül verilir. Lakin bütün kasabalarda olduğu gibi çok bilmişlere burada da rastlanıyor. Kasabalarda 19. yüzyılın Rus ve Fransız romanlarından da çok iyi bildiğiniz bazı ilginç(!) tipler çıkar. “Lise talebesine böyle roman öğretmek neyin nesi? Ortalama vatandaş böyle mi yetiştirilir?” gibi zırvalarla seslerini yükseltirler. Bu ortalama vatandaştan kastedilen nedir? Bu da bir tartışma konusudur.

“Sosyal Bilimler Liseleri’nin kuruluş safhalarına katıldım. Maalesef kurucularda büyük bir derinlik görmedim. Hatta bazı tekliflere çok gülünç itirazlar ileri sürdüler. Eski Yunanca seçmeli ders olsun dediğimde, birisi, “Yunanca başka bir medeniyetin dilidir” dedi. Adamın kastettiği ortaçağ Avrupa medeniyetinin mensuplarının, İslam dünyası temel Yunanca tercümeleri yaparken, daha ağaçların arasında, ormanda, kulübede yaşadığından haberi yoktu.

“Halen de bu liselerde okuyan öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da, birtakım öğretmenlerden de daha heyecanlıdır. Onların heyecanını öldürmeye de kimsenin hakkı olmaması gerekir. Hiç şüphesiz eğitim sorunlarıyla ilgilenmek ve söz söylemek herkesin hakkıdır. Ama ‘hödüklük’ ile yapılması gerekmiyor. Merhum Cemil Meriç’i tanıdım, okurdum da. Herhalde kendisi bu olayları görse çok üzülür, kahırlanır ve acı acı gülümserdi.”

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ilber-ortayli/bert-fragner-41973167

- Advertisment -