Ana SayfaÖZEL HABERLiseliler ‘ortalama’dan sapınca MHP’li Çakıroğlu uyardı: “Milli eğitimin amacı ortalama TC vatandaşı...

Liseliler ‘ortalama’dan sapınca MHP’li Çakıroğlu uyardı: “Milli eğitimin amacı ortalama TC vatandaşı yetiştirmektir”

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin roman karakterlerinin kılığına girerek gerçekleştirdiği yaratıcı festival yerel ve ulusal medyada büyük yer buldu, her kesimden olumlu tepkiler aldı. MHP YK üyesi Ferhat Çakıroğlu ise festivali 'taklitçilik', 'eziklik', 'Batı kompleksi' ifadeleri ile eleştirdi ve ekledi: “Milli eğitimin amacı ortalama TC vatandaşı yetiştirmektir…” Okulun edebiyat öğretmeni şair Ercan Yılmaz Serbestiyet’e konuştu: “Biz dünyayı edebiyatın, sanatın kurtaracağına ilişkin umudumuzu daima diri tutacağız.”

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin, okulun edebiyat öğretmeni Ercan Yılmaz’ın danışmanlığında organize ettikleri “Roman Kahramanları Festivali” büyük ilgi gördü.

Öğrencilerin giydikleri kıyafetler ile farklı romanların karakterlerini canlandırdığı festival 5 gün sürdü.

Festival kapsamında okulun bahçesinde, kantininde, konferans salonunda, koridorlarında, kütüphanesinde; konserler, söyleşiler, tiyatro gösterileri ve dinletiler gerçekleşti.

Organizasyon kapsamında birçok yazar ve şair, Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nde öğrencilerle buluştu.  

Liseli gençlerin roman karakterleri gibi giyinerek çekildikleri fotoğraflar ve videolar sosyal medyada çok sayıda beğeni ve paylaşım aldı.

Canlandırılan roman karakterleri arasında Masumiyet Müzesi’nden Kemal ile Füsun da vardı, İlya İlyiç’in Oblamov’u da.

Kemal ile Füsun.



Raskolnikov ile Drakula.
Oblamov

Öğrencilerin festivalin ilk günü, okul bahçesinde kostümleri ile yaptıkları yürüyüş twitter’da 2 milyondan fazla kez izlenildi.

Festival, yerel ve ulusal birçok haber platformunda da yer buldu.

Festivalin danışmanı edebiyat öğretmeni ve şair Ercan Yılmaz ile organizasyon ekibinde yer alan Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri Eren Çakır, Ahmet Yusuf Cengiz, Ecren Girgin ve Beyzanur Demir; Serbestiyet’e festivalle ilgili açıklamalarda bulundu.

Ercan Yılmaz: “Dünyayı edebiyatın, sanatın kurtaracağına ilişkin umudumuzu daima diri tutacağız”

“Festival öğrencilerin roman kahramanlarını canlandırmalarından ve bir kıyafet şenliğinden ibaret değil. Okulun çeşitli yerlerine onlarca roman mekânı yapıldı. Yazarlar ve akademisyenler panel ve söyleşi için davet edildi. Çeşitli okullardan öğrenciler okulumuz öğrencileriyle birlikte kendi roman kahramanlarını anlattıkları paneller düzenledi. Öğretmenler konuşma yaptı. Her gün konserlerle zenginleşti program. Sergiler, canlandırmalar ve daha birçok etkinlikle tam bir festival atmosferi oluştu.

“Festival bu yıl inanılmaz bir ilgiyle karşılandı. Videolar milyonlarca defa seyredildi. Yerel ve ulusal basının büyük ilgisi oldu. Türkiye’nin her yerinden öğretmen ve öğrenciler başta olmak üzere çok güzel tepkiler aldık. Bu festival geleceğe ilişkin umutlarımızı ciddi bir şekilde yeşertti diyebilirim. Tabii bunun yanında her güzelliğe düşman bazı çevreler de rollerini oynamakta gecikmediler. Bizi destekleyen, yanımızda olan herkese çok teşekkür ediyorum.

“Dünyayı edebiyatın, sanatın kurtaracağına ilişkin umudumuzu daima diri tutacağız.”

Ahmet Yusuf Cengiz: “Bizim bu festivali yapmaktaki amacımız edebiyat ve sanat ile iç içe bir hafta geçirmek ve edebiyatla ilgili birikim kazanmak”

“Roman Kahramanları Festivali, okulumuzda 4 yıldır düzenli olarak düzenlediğimiz bir erkinlik. İnanıyoruz ki bu etkinlik alt dönemlerimiz tarafından ilerleyen yıllarda daha güzel şekilde yapılacak.

“Roman Kahramanları Festivali öğretmenlerimiz kılavuzluğunda yapılsa da büyük pay öğrencilerin. Bu festival tabiri caizse bir dayanışma içinde yapıldı ve bu da işin en zevkli kısmı. Festivalimiz kapsamında ilgili arkadaşlarımız gönüllü olarak kostümler, dekorlar, konserler ve sergi ile ilgilendi. Paneller düzenleyip kendi Roman Kahramanlarını anlattılar. 5 yazar ve 2 akademisyen söyleşi düzenledi.

“Bizim bu festivali yapmaktaki amacımız ise aslında edebiyat ve sanat ile iç içe bir hafta geçirmek ve edebiyatla ilgili birikim kazanmak.”

Beyzanur Demir: “Biz Roman Kahramanları Festivali’nin her anlamda etkili bir festival olmasını ilke edindik”

“Biz Roman Kahramanları Festivali’nin her anlamda etkili bir festival olmasını ilke edinerek bu minvalde bir ekip işi ortaya koyduk. Yaklaşık yüz elli kişi farklı kostümler giyerek bu festivalin bir parçası oldu.

“Ben ve arkadaşlarım yaklaşık bir aylık bir süreçte roman kahramanı olacak öğrencilerin en uygun ve en özenli kostümleri seçmelerine yardımcı olduk.

“Kendi adıma böyle bir ekibin içerisinde olmaktan, kültür ve sanat alanına katkı sağlamaktan gurur duyuyorum.”

Eren Çakır: “Bir haftalığına bile olsa roman kahramanlarıyla ünsiyet kurarak kendimize yaklaşmaya çalışıyoruz”

“İnsanlara yaşanacak bir yer gözüyle bakarak gelebilecekleri bir okul oluşturmaya çalıştık bir hafta boyunca.

“Öncelikle öğrencilere roman kahramanları benlikleri çatısında öğrencilerin kendilerini yeniden keşfetmelerine vesile oluyor.

“Bir haftalığına bile olsa roman kahramanlarıyla ünsiyet kurarak kendimize yaklaşmaya çalışıyoruz. Romanların bize anlattıklarından yola çıkarak kitapların iyileştirici gücüne sığınmak, büyülü gerçekliğe ulaşmaya çalıştık.

“Kimimiz karakterleri sayesinde ‘görmeyi öğrendi’ kimileri kendi vadisinde dinlenmeye çekildi.”

Ecren Girgin: “Dekorlar festivalin en önemli kısımlarından biri”

“Mekanlar bize karakterlerin ruh halleriyle ve kişilikleriyle ilgili büyük ipuçları verir. Karakterin dekoruna baktığımızda bu karakter nasıl bir ruh hali içinde ya da en önemlisi bu karakter kim sorularına cevap alabilmeliyiz. Bu yüzden dekorlar festivalin en önemli kısımlarından biri benim için.

“Tabii ki karakterler gibi giyinmek ve adeta karakterlerin kendi içimizde yaşaması ayrı bir yer taşıyor, fakat mekanları ve nesneleri karakterlerle bağdaştırmak ayrı bir uğraş istiyor, renk tonları, eşyaların kullanılmışlık durumu bile etkili. Bu bazı karakterler için daha kolay elbette. Fakat romanında hiçbir mekanla bağdaşmayan, aklımıza bir nesne getirmeyen karakterler de var. Ya da öyle klasikleşmiş mekanlar ki başka bir şey denenmemiş bile.

“Bir dekorun en büyük amacı bilgilendirmek, bu yüzden festivalin bu kadar önemli bir detayının üzerine çok düşünmeli.”

MHP’li Çakıroğlu festivali eleştirdi: “Döviz aracı ve döviz silahı ile saldıranlar hep milli eğitimin defolu ürünleridir”

Festival her kesimden güzel geri dönüşler alırken, olumsuz tepki MHP Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Ferhat Çakıroğlu’ndan geldi.

Çakıroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda etkinliği ‘Batı özentiliği’ yapmakla suçladı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın sosyal medya hesabını etiketleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Şehir Sakarya, okul Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi, ders taklitçilik, eziklik, Batı Orta Çağ kompleksi. Cemil Meriç’in kavgası içte derinleşirken bile Olimpos Dağı çocuklarıylaydı. Türk gençlerini onlara benzetme kavgası değildi.

“Milli Eğitim Bakanlığı, Cemil Meriç Lisesi’ndeki skandalı incelemeli, eşelemelidir. Milli eğitimin amacı ortalama TC vatandaşı yetiştirmektir. Döviz aracı ve döviz silahı ile saldıranlar hep milli eğitimin defolu ürünleridir. Tanrı-Hira Dağı çocuklarıyız. Biz bize benzeriz.”

Mahir Polat: “Etkinliği Müze Gazhane’ye davet etmeyi, İstanbul ile buluşturmayı çok isteriz”

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise yaptığı paylaşımda etkinliği gerçekleştiren gençleri Müze Gazhane’ye davet etti:

 “Gençleri kültür ve edebiyatın büyük hikayesine davet eden harika bir proje.  Böylesine güzel bir etkinlik için öğrencilere ve öğretmenlerimize teşekkür borçluyuz. Bu güzel emeği yalnız bırakmayız. Etkinliği Müze Gazhane’ye davet etmeyi, İstanbul ile buluşturmayı çok isteriz.”

- Advertisment -