İBB Başkanı Ekrem İmamoğu hakkında 4 Kasım 2019’daki “31 Mart seçimini iptal ettirenler ahmaktır” sözleri nedeniyle İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.
Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede İmamoğlu hakkında “YSK üyelerine hakaret ettiği iddiası” ve “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı, görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret” suçlamasıyla , 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istenmişti.
İddianamede, mağdur sıfatıyla dönemin YSK Başkanı Sadi Güven ve üyeler Erhan Çiftçi, Faruk Kaymak, İlhan Hanağası, Kürşat Hamurcu, Muharrem Akkaya, Nakiddin Buğday, Refik Eğri, Cengiz Topaktaş, Yunus Aykın ve Zeki Yiğit yer alıyor.
1 Haziran’da gerçekleşen ilk duruşmaya İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu katılmazken, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi yetkilileri ve İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu duruşmayı salında takip etmişti.
İlk duruşmada Cumhuriyet savcısı, İmamoğlu’nun avukatının mahkemeye sunduğu bilirkişi raporunun başsavcılık tarafından değerlendirilip, esas hakkındaki mütalaa açısından incelenmesi için süre verilmesini talep etmiş ve dava 21 Eylül’e ertelenmişti.
İmamoğlu’nun yargılandığı davanın bugünkü (21 Eylül) duruşmasında mahkemenin kararını açıklaması bekleniyor.
Peki mahkemeden hangi kararlar çıkabilir, çıkacak olan kararlar İmamoğlu’nun siyasi kararını nasıl etkileyebilir?
Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinin 3. fıkrasının a bendi uyarınca hakaret suçu kamu görevlisine karşı işlendiği takdirde, mahkumiyet halinde cezanın alt sınırı 1 yıl hapis cezasından az olamıyor.
Bu da, mahkemenin yarın (21 Eylül) gerçekleşecek olan dava duruşmasında İmamoğlu hakkındaki suçlamaları kabul etmesi halinde İmamoğlu’nu en az 1 yıl hapis cezasına çarptırması anlamına geliyor.
2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 11. Maddesine göre ‘Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar’ milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olamıyor.
Dolayısıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında beraat veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmezse İmamoğlu’nun hem milletvekili hem de cumhurbaşkanı adayı olması engellenmiş olacak.
Ayrıca İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında beraat kararı veya hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı verilmeyerek, savcının talep ettiği üzere hakaret suçundan hüküm kurularak hapis cezasına hükmedilirse TCK m. 53 uyarınca hapis cezasının infazı süresince kamu görevinin üstlenilmesinden yoksun bırakılacak. Bu da, İmamoğlu’nun ceza alması halinde görevi bırakmak zorunda kalması ve yerine İBB Meclisi tarafından yeni bir başkan seçilmesi gerektiği anlamına geliyor.