İsrail polisi, önceki gün (9 Şubat) Doğu Kudüs’te 41 yıldır faaliyet gösteren, Filistinli Muna ailesine ait Eğitim Kitabevi’ne (Educational Bookshop) baskın yaptı.
Kitabevinin sahipleri Mahmoud Muna ve yeğeni Ahmed Muna gözaltına alınırken, 100’den fazla kitaba el kondu.
![](https://serbestiyet.com/wp-content/uploads/2025/02/image-21-768x1024.png)
Kitabevi sahiplerine ev hapsi
Mahmoud Muna ile Ahmed Muna, mahkeme tarafından ev hapsi kararıyla serbest bırakıldı.
Haaretz’e konuşan avukatlarının aktardığına göre; İsrail polisi, kitabevi sahipleri hakkında ilk başta “isyana teşvik ve terör destekçiliği” iddiasında bulunsa da “kamu düzenini bozma” suçlamasıyla işlem yapıldı.
![](https://serbestiyet.com/wp-content/uploads/2025/02/image-22.png)
Kitabevine destek müşterileri
Kitabevinin dağıtıldığını gösteren görüntülere, İsrailli Yahudiler ve uluslararası çevrelerden de tepki geldi.
Sahiplerinin gözaltına alınmasının ardından aralarında Yahudilerin de olduğu sonra onlarca insan destek için kitabevine giderek alışveriş yaptı.
İsrail Sivil Haklar Derneği: “Baskıcı rejimin karakteristik yöntemi…”
İsrail Sivil Haklar Derneği tarafından polis baskınına tepki gösterilen açıklamada, “Baskıcı rejimlerin karakteristik bir yöntemi olan kışkırtmaya karşı mücadele bahanesiyle düşünce ve ifade özgürlüğünü sindirme girişimi” ifadesine yer verildi.
İsrail medyasındaki haberlere göre; Hollanda, Birleşik Krallık, Belçika, Brezilya, Fransa, İsviçre, İrlanda, İsveç ve Avrupa Birliği’nin diplomatik temsilcileri de mahkemeyi izlemeye giderek Muna ailesine destek verdi.
“Kitapları Google Translate ile çevirerek keyfi şekilde topladılar”
Kitabevinin sahiplerinden İmad Muna, medyaya yaptığı açıklamada satılan kitapların ABD ve Avrupa’daki büyük yayınevlerinden temin edilebildiğini belirterek, “Kitaplarımız tamamen yasal. Ancak polis, Google Translate kullanarak, anlamadığı kitapları keyfi şekilde topladı” dedi.
Kitabevi sahiplerinin avukatı Nasser Odeh ise, “Şimdiye kadar kamu düzenini bozma şüphesiyle birinin gece gözaltında tutulduğunu hiç görmedim” diyerek sürecin hukuksuzluğuna dikkat çekti.
![](https://serbestiyet.com/wp-content/uploads/2025/02/image-23.png)
1984’ten bu yana kitapseverlerin adresi
1984 yılında Doğu Kudüs’te kurulan Eğitim Kitabevi’nde ilk zamanlarda Arapça kitaplar satılırken, daha sonra İngilizce kitaplar da satılmaya başlandı.
Mağaza Filistinlilerin yanı sıra İsrailliler ve yurtdışından gelenler tarafından da sıkça ziyaret ediliyor.
![](https://serbestiyet.com/wp-content/uploads/2025/02/image-24-867x1024.png)