Ana SayfaHaberlerİsrail, Şifa Hastanesi’nin altındaki tünellerde Hamas karargahı olduğunu iddia etmişti: Gösterdiği ‘kanıtlar’...

İsrail, Şifa Hastanesi’nin altındaki tünellerde Hamas karargahı olduğunu iddia etmişti: Gösterdiği ‘kanıtlar’ alay konusu oldu

İsrail, altında Hamas tünelleri olduğu iddiasıyla kontrolünü ele geçirdiği Gazze’deki Şifa Hastanesi'nde bu iddiaları doğrulayacak delilleri gösteremiyor. Hamas militanlarının karargahı olduğunu iddia ederek Şifa Hastanesi'ni basan İsrail Ordusu’nun paylaştığı videolarda tutarsızlıklar tespit edilince düzenlenip tekrardan yüklendi. Hamas tüneli diyerek paylaşılan yer ise İsveç'te bir turistik tünel çıktı. Şifa Hastanesi içinde açık bir alanda bulunduğunu iddia edilen tünelin etrafında beton ve ahşap molozları ile kum olduğu görüldü. Duvar önüne çekilen perde ve hastanede bulunan Kur’an ve hurmaların hastaneyi Hamas’ın kullandığına yönelik kanıt olarak sunulması alay konusu oldu.

İsrail ordusunun, “yüzlerce kilometrelik Hamas tünellerinin buluşma noktası” olduğunu belirttiği Şifa’dan paylaşılan görüntüler dünya kamuoyunda ikna edici bulunmuyor.

İsrail ordusu; hastane koridorlarında ve odalarda dolaştı, yaralıları dahi sorguya çekti. Ancak henüz varlığını iddia ettiği tünellerle ilgili uluslararası kamuoyuna hiçbir kanıt sunamadı.

İsrail, yaklaşık 2 hafta önce elindeki istihbarata dayanarak hazırladığı ve Şifa Hastanesi’nin altındaki tüneller ile Hamas’ın “ana komuta merkezini” gösteren üç boyutlu bir animasyon videosunu kanıt olarak paylaşmıştı. Şifa baskınından saatler önce ABD de Hamas’ın Şifa’daki tünellerine dair ellerinde istihbarat bulunduğunu açıklamıştı. Dünyadan gelen ateşkes çağrılarına yanıt vermeyerek Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail, “yalnızca Hamas’ı hedef aldığı” ve “sivillerin hayatını koruduğu” savunmasına dayanak oluşturacak somut deliller sunabilmiş değil. Bu arada İsrail tanklarının, Gazze’nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi’ni kuşattığı, Kızılay ekiplerinin hastaneden hareket edemediği ve yaralılara ulaşamadığı duyuruldu.

Ordunun kanıt olarak paylaştığı bir diğer videoda, Arap evlerinde yaygın olarak görülen biçimde duvarın önüne yerleştirilen bir perdenin rehinelerin görüntülerini çekmek için konduğu iddia ediliyor.

Videoda Hamas’a ait olduğunu belirttiği tüfekler, el bombaları, koruyucu yelekler ve askeri üniformaları gösteren Sözcü Jonathan Concirus, “Hamas’ın geleceklerini bildiği ve izlerini gizlediği için” hastane arazisindeki aramanın zaman alacağını söyledi. Hamas’ın varlığının delili olarak sunduğu askeri teçhizatı İngiliz BBC ve Amerikan FOX News muhabirlerine gösterdi. Sözcü Concirus, tesiste bulduklarını söylediği bir bilgisayarda Hamas’ın elindeki rehinelere dair bilgiler olduğunu da belirtti, ancak bunları muhabirlerle paylaşmadı. İsrail medyası da ordunun şu ana kadar sunduğu kanıtların iddialarını destekler nitelikte olmadığına dikkat çekerek, “Hamas’ın kaçarken delilleri yok etmiş olabileceği” değerlendirmesinde bulundu.

İsrail, İsrailli gazeteci Eddie Cohen aracılığıyla paylaştığı videoda ise, Şifa Hastanesi altında bir tünel olduğu ve tünelin Hamas tarafından kullanıldığını ileri sürdü. Ancak görüntülerdeki tünelin, İsveç’in Skipsholmen adasında II. Dünya Savaşı’ndan kalma, turistik olarak ziyaret edilen tarihi askeri bir tünel olduğu ortaya çıktı.

Conricus, Şifa Hastanesi’ndeki anlatımlarında MR bölümünde bir masa üzerinde duran bilgisayarın, incelenecek çok ilginç bir kanıt olduğunu belirterek, ilk bakışta bile cihazın pek çok ispat sağladığını iddia etti.

Conricus’un eldivensiz gelişigüzel dokunduğu CD’ler için MR’ı çekilen hastalara görüntülerin yüklenen temiz CD’ler olabileceği yorumları yapıldı.

Nitekim İsrailli asker de CD’lerin yüklü olduğuna dair herhangi bir ifade kullanmadı.

Bilgisayar konusunda dikkatleri çeken bir diğer husus da ordunun ilk paylaşımında bilgisayar ekranının net şekilde görülmesiyken, sonraki paylaşımda yer alan videoda ekranın bulanıklaştırılması oldu.

İsrail’in Kanal 13 televizyonunda, Şifa Hastanesi baskınıyla ilgili “İsrail’in büyük istihbarat başarısızlığı” yorumu yapıldı. “İsrail ordusunun iddialarının aksine Şifa Hastanesi’nde herhangi bir askeri tesisin bulunduğuna dair bir belirti yok” denildi.

İsrail’in sağcı Jerusalem Post gazetesi de Şifa Hastanesi’ndeki baskında İsrail ordusunun vardığı sonucu “hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi. Gazetenin haberinde “İsrail ordu istihbaratının, 7 Ekim’de İsrail’e saldırı düzenleyen Hamas mensuplarından 200’nün Şifa Hastanesi’nde bulunduğunu söylemişti. Bu 200 Hamas kuvveti buharlaşıp yok mu oldu?” ifadelerine yer verildi.

İsrail ordusunun Şifa Hastanesi’ne aldığı İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin muhabiri ise, “İçerideki ne bir doktor ne de sığınmacı ya da hasta ile konuşmamıza izin verilmiyor” dedi.

İsrail, hastanede Hamas’a ait olduğu ileri sürülen mühimmatların üzerine konulduğu bir masanın görüntüsünü paylaştı. Masanın üzerine Hamas’a ait diye sunulan materyaller arasında bir bilgisayar, hurma kasası ve iki adet Kuran’ı Kerim’in de yer alması ise alay konusu oldu.

Öte yandan İsrail, Gazze’de rehin tutulan 65 yaşındaki İsrailli bir kadının cesedinin ve Hamas’ın daha önce görüntülerini yayınladığı rehin asker Noa Marciano’nun Şifa Hastanesi yakınlarında bulunduğunu öne sürdü.

Ordunun açıklamasına göre, Weiss’ın cesedi, Şifa Hastanesi’ne yakın bir ‘yapı’nın içinde bulundu. Ordu, bu yapının içinde Kalaşnikoflar ile RPG tipi tanksavar silahları bulunduğunu iddia etti.

İsrail ordusu Perşembe akşamı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Şifa Hastanesi’nin içinde ‘operasyonel bir tünel boşluğu’ bulunduğunu da ileri sürdü. Açıklamayla birlikte bir fotoğraf ve video da yayınlayan ordunun paylaştığı görüntülerde, Şifa Hastanesi içinde açık bir alanda bulunduğunu iddia edilen tünelin etrafında beton ve ahşap molozları ile kum olduğu görüldü. Reuters haber ajansı ve CNN International ise konuya ilişkin haberlerinde, söz konusu görüntülerin doğruluğunu teyit edemediğini yazdı.

Hamas ise ABD’nin Gazze’de hastane ve okulları askeri alanlar olarak kullandığı yönündeki iddialarının, İsrail ordusunun sunduğu ‘apaçık yalan bir hikayenin tekrarı’ olduğunu söyledi.

Filistin Sağlık Bakanı Mai El Kaila da BBC Arapça’ya yaptığı açıklamada, Gazze’de İsrail’in baskın düzenlediği El Şifa Hastanesi’nde Hamas karargahı bulunduğu yönündeki iddiaları destekleyecek bir kanıt sunulmadığının altını çizdi. İsrail’in ‘kanıt göstermesi gerektiğini’ söyleyen Filistin Sağlık Bakanı El Kaila, “Hastaneler korunmalı ve görevlerini yapmalı. Şifa Hastanesi beş gündür İsrail ablukası altında. Orada Hamas’ın bir karargahı varsa, bunu bize göstermek zorundalar” dedi. El Kaila, İsrail’in kendi söylemini desteklemek için hastaneyi ve orada sığınan 10 bin sivili tamamen yok saydığını belirten El Kaila, “İşte bu yüzden bu savaş durmalı, çünkü bu herkes için yıkıcı ve kazanan taraf yok” diye konuştu.

Perşembe günü ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, “Bizi, Hamas’ın El Şifa’yı bir komuta ve kontrol noktası, hatta büyük ihtimalle depo olarak kullandığına ikna eden kendi istihbaratımız var” demişti.

Biden, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile San Francisco’da yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında bir gazetecinin, önceki gün yaptığı “hastaneleri korumalıyız” açıklamasını hatırlatarak sorduğu soruya “Hamas, askerlerini ve karargahını hastanenin altında saklayarak savaş suçu işliyor, olan bu” diyerek cevap vermişti.

Bunun üzerine bir gazeteci, Biden’a “Hamas’ın Şifa Hastanesinin altında karargahı olduğuna dair ABD’nin ne tür kanıtlar gördüğü hakkında detay verebilir misiniz?” diye sordu. Biden ise “Hayır söyleyemem. Bunu size söylemeyeceğim.” yanıtını verdi. Gazetecinin “Bildiklerinizin doğruluğu konusunda emin misiniz?” sorusu üzerine ise Biden, “evet” dedi.

- Advertisment -