Ana SayfaHaberler“İsrailli arama kurtarmacılar çaldı” denmişti: “İsrail’den teslim alındı, Hahambaşılığımızda”

“İsrailli arama kurtarmacılar çaldı” denmişti: “İsrail’den teslim alındı, Hahambaşılığımızda”

Sosyal medyada İsrail medyasında çıkan bir haberin görseli kullanılarak İsrailli arama kurtarma ekibinin Antakya’dan tarihi bir Tevrat’ı çaldığı iddia edildi. Ancak kaynak gösterilen İsrail medyasının haberinde; İsrailli arama kurtarmacının Türkiyeli bir Yahudi’nin kendisine Antakya Sinagogu’nun enkazından kurtardığı Ester parşömenlerini güvende olması için teslim ettiğini ve parşömenlerin Türkiye’deki hahambaşılığa teslim edileceği yazılıydı. Türk Yahudi Toplumu sosyal medya hesabından parşömenlerin teslim alındığını ve yeniden inşası sonrası yine Antakya Sinagogu’na götürüleceği duyuruldu. Ester parşömenleri Yahudiler için kutsal ama tarihi değeri bulunmuyor.

Sosyal medyada, deprem için Türkiye’ye gelen İsrailli arama kurtarma ekibinin Antakya’dan tarihi bir Tevrat’ı alıp İsrail’e kaçırdığı iddiası yayılmıştı.

İddianın kaynağı da İsrail medyasında Perşembe günü (16 Şubat) çıkan bir haberdi. Haberde, İsrailli arama kurtarma ekibi ZAKA’nın komutanı Haim Otmazgin, Türkiyeli bir Yahudinin Antakya Sinagogu’nun enkazından aldığı parşömenleri, bölgenin Suriye’ye yakınlığı nedeniyle zararlı ellere geçebileceği kaygısıyla kendilerine teslim ettiğini anlatıyordu.

Yine haberin içinde, Otmazgin’in “Yazmaları kime emanet etmemiz gerektiğini öğrenmek için İstanbul’daki Çabad (Ortodoks Yahudi cemaati) temsilcisiyle görüşeceğiz” açıklaması da yer alıyordu.

“İsrail’den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır”

Bugün Türk Yahudi Toplumu’nun sosyal medya hesabından, 2003’ten beri Türkiye Aşkenaz Yahudi cemaatinin hahamlığını üstlenen Mendy Chitrik’in mesajı da alıntılanarak şu açıklama yapıldı:

“İlgili Ester parşömeni İsrail’den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır. Antakya sinagogumuzun tadili sonrası yuvasına dönecektir.”

Tarihi eser değeri taşımıyor

Avlaremoz sitesinde konuyla ilgili haberde, İsrail’e giden ve yeniden Türkiye’ye gelen Ester parşömenlerinin (Megilat Ester) dini metin olması sebebiyle Yahudi toplumu için kutsal ve değerli bir obje olduğu fakat tarihi eser değeri olmadığı da yer alıyor.

Ester parşömeni, Yahudilerin Purim Bayramı’nda okunan dini bir metnin yazılı olduğu parşömen kağıtlarıdır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı: “En kısa zamanda eserin kendi mekanına kavuşması için…”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:

“Depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu’muzda bulunan tarihi Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor. En kısa zamanda eserin kendi mekanına kavuşması için diğer tüm hasar görmüş tescilli eserlerimizle birlikte Antakya Sinagogu’muzu da restore ederek Antakyalı vatandaşlarımızın ibadetine yeniden açacağız.

“Parşömenin 2863 sayılı kanun kapsamında değerlendirilmesine ilişkin her türlü iddia Bakanlığımız Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığınca titizlikle araştırılmakta ve süreç Dışişleri Bakanlığımızla koordineli olarak ele alınmaktadır.”

- Advertisment -