Ana SayfaHaberlerGündem“İstiklâl’deki saldırıyla alay ediliyor” denilen görüntüler, patlamadan önceki bir tarihe ait ve...

“İstiklâl’deki saldırıyla alay ediliyor” denilen görüntüler, patlamadan önceki bir tarihe ait ve videoda terör göndermesi yapılmıyor

Sosyal medyada, yabancı uyruklu üç kişinin İstiklal caddesindeki bombalı saldırıyla alay ettiği iddiasıyla yayılan videonun saldırıdan bir hafta önce, 6 Kasım’da çekildiği ortaya çıktı. TikTok’taki videoda patlama ya da herhangi bir terör saldırısıyla değil kapkaçla ilgili bir şaka yapılıyor.

Anadolu Ajansı Teyit Hattı’nın yayımladığı incelemeye göre, TikTok’ta “İstiklal caddesindeki patlamayla alay ediyorlar” diye yayılan video ilk olarak @ayman.otman adlı TikTok hesabından 6 Kasım’da paylaşıldı.

Videoda gözlüklü bir kişinin elinde bir poşet tutarak “İstanbul’da en çok sinirlendiğim olay; çıkıp geziyorsun dolanıyorsun bir şeyler alacaksın bir bakıyorsun…” derken, şapkalı bir kişinin poşeti kaparak kaçtığı görülüyor.

TikTok için yapılan video paylaşımda, herhangi bir terör eylemiyle ilgili bir gönderme yer almıyor.

Göç İdaresi: “İkisi Türkiye’den ayrılmış, diğeri için idari süreç yürütülüyor”

Göç İdaresi Başkanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasında da şu ifadelere yer verilmişti:

“Paylaşımın dil ve anlam bütünlüğünü göz ardı ederek ‘bombalı paket şakası’ olarak kamuoyuna yansıtanların, özünde bir ‘kapkaç şakası’ olduğu anlaşılan görüntülerin terör saldırısından sonraki bir tarihte sorumsuzca paylaşılmasının ve ülkemizdeki sosyal medya provokatörleri tarafından da dolaşıma sokulmasının kabul edilebilir herhangi bir tarafı bulunmamaktadır.”

Göç İdaresi, üçü de Kasım ayında Türkiye’ye gelen üç kişiden birinin 8 Kasım’da, birinin 10 Kasım’da ülkeden ayrıldığını açıklamış; videoda görülen üçüncü kişinin de ülkeden çıkışı için idari süreç yürütülmeye başlandığını duyurmuştu.

Gürsel Tekin: “Daha önce çekildiği anlaşıldığı için paylaştığım videoyu sildim”

Video, sosyal medyada CHP milletvekili Gürsel Tekin’in de aralarında olduğu birçok kullanıcı tarafından saldırıyla dalga geçildiği şeklinde sunularak paylaşılmıştı.

Tekin daha sonra videonun saldırından önce olduğunu öğrenmesi üzerine paylaşımını kaldırdığını duyurdu.

- Advertisment -