Eski Merkez Bankası başkan yardımcısı ve Gelecek Partisi yönetim kurulu üyesi İbrahim Turhan sosyal medya hesabından “Yapılanlar, çıldırmış olan kuru bir süreliğine de olsa dengeye getirmek için mi yapıldı gerçekten? Demek siz de en az benim kadar safsınız” mesajını paylaştı. Turhan’ın paylaşımları şöyle:
Kendime kızıyorum… Yeni Ekonomik Model’in saçmalığı, mevduatların dövize endekslenmesi (DEM), Hazine’nin artan riskleri, ekonomi politikasında tutarsızlıklar vs. gibi konulara odaklanıp işin özünü kaçırdım yine. Oysa gerçeği defalarca görmüştüm. Aynı hatayı yapmamalıydım!
İşin özünün; Türkiye’nin kırılganlığı artan, uçurumun eşiğine gelen ekonomisi mi olduğunu sanıyorsunuz? Yapılanlar, çıldırmış olan kuru bir süreliğine de olsa dengeye getirmek için mi yapıldı gerçekten? Demek siz de en az benim kadar safsınız.
Benim kuşağımdakiler anımsar; Bruce Willis’in ilkini 1988’de çektiği “Zor Ölüm (Die Hard)” adlı bir film serisi var. 5 film oldu. Filmlerde; New Yorklu bir polis dedektifi olan John McClane büyük terörist saldırılarla karşılaşır ve mücadele eder. Oysa arka planda iş başkadır.
Filmin bir yerinde Dedektif McClane duruma uyanır ve şöyle der; “it’s money, always money (asıl mesele paraymış, hep böyledir).” Son günlerdeki döviz hareketlerine de böyle bakmak gerekiyor. O zaman her şey yerli yerine oturuyor. Sağlıklı analiz yapmak mümkün hale geliyor.
İnanamıyor musunuz? Doğru! İnanmak zor. 18 Kasım’daki (hani 5 dakika geç açıklanan) PPK kararı öncesindeki hareketi anımsayın. “2. sıradaki en büyük devlet düşmanı” ilan edilenlerin gösterişli törenlerle ağırlanmasının altında yatan gerçekle yüzleşin. It’s always money…
Daha fazla söyletmeyin…