Ana SayfaHaberlerİYİ Parti’de aday çok ama mücadele iki grup arasında: Hür ve müstakilciler...

İYİ Parti’de aday çok ama mücadele iki grup arasında: Hür ve müstakilciler mi, ılımlı milliyetçiler mi?

31 Mart seçimlerinden Türkiye genelinde aldığı 3.7’lik oy oranıyla büyük hezimetle çıkan İYİ Parti’de 27 Nisan’da yapılacak seçimli olağanüstü kongre öncesi tam bir genel başkan adayı enflasyonu yaşanıyor. 4 isim adaylığını açıklamış olsa da, parti kulislerinde bu sayının önce artacağı sonra da belli isimler etrafında birleşme olup, aday sayısının azalacağı beklentisi var. Genel başkanlık yarışının “hür ve müstakil”ci ekiple, İYİ Parti’nin ılımlı milliyetçi olmasını isteyenler arasında geçeceği öngörülüyor.

Ekim 2024’te 7 yaşına basacak İYİ Parti’de, kurucu lider Meral Akşener’in  liderliği ve genel başkanlığına ilişkin ilk büyük sorgulama, 31 Mart 2024 seçimleriyle gelen büyük hezimetle başladı. 

Akşener, genel başkanlıktan istifa etmesi gerektiğine ilişkin çağrılar sürerken, bu çağrıları yanıtsız bırakmakla birlikte “Aday olmayacağım” demekle yetindi. 

İYİ Parti’de kimin aday olacağına delegelerin karar verdiğini hatırlatan parti kurmayları, Akşener’in delegeler tarafından yeniden aday gösterilme ihtimalini bütünüyle göz ardı etmiyor. Ancak, “Koşullar çok değişti. Ortada büyük bir kayıp var. Delege, Akşener’e geri dön çağrısı yapmaz” diyenlerin sesi daha yüksek çıkıyor. 

Akşener’in “aday olmayacağım” çıkışının ardından partide adaylığını açıklayan isimler ve o isimlerin kime yakın durduğu, ne istediği ve neyi savunduğuna ilişkin profilleri şöyle: 

En güçlü isim: Koray Aydın 

Koray Aydın: İYİ Parti’nin iki numarası. İYİ Parti meclis grup başkan vekilliği görevini yürütüyor. İYİ Parti’nin kurucu teşkilat başkanı, ülkücü kökenli, Trabzonlu. Alparslan Türkeş’li MHP’nin son genel sekreteri. MHP’deyken Devlet Bahçeli’ye karşı genel başkanlık için yarıştı. Şimdi Akşener’in ardından en güçlü alternatif olarak ismi öne çıkıyor. Meral Akşener’i Altılı Masa’ya dönmeye ikna eden isimlerden olduğu dillendiriliyor. Katı milliyetçilikten uzak, demokrat milliyetçiliği benimsediği için İYİ Parti’yi büyütmek istediği biliniyor. CHP’nin ülkücü kökenli Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la arasının çok iyi olması dikkat çekiyor. “Kutlu yola çıkıyorum” dedi ve İYİ Parti genel başkanlığı için adaylığını açıkladı. 

Akşener’in adayı: Dervişoğlu 

Müsavat Dervişoğlu: İYİ Parti’nin diğer meclis grup başkan vekili. “Sorumluluktan kaçmayacağım” diyerek genel başkanlığa adaylığını açıkladı. Akşener’i ziyaret edip duasını alacağını duyurdu. Partinin ülkücü kökenli ağabeylerinden. Aslen Fatsalı. O da MHP’deyken Devlet Bahçeli’ye karşı genel başkanlık için yarıştı. Kentli seküler milliyetçiliği temsil edebilecek merkez sağ bir profil çizebileceği konuşuluyor. Akşener’in desteğini alacağı, Akşener’in adayı olacağı konuşuluyor. 

İktidara yakın: Tolga Akalın

Mehmet Tolga Akalın: İYİ Parti’de “Hür ve müstakil” siyaseti savunan ekibin öncü isimlerinden. Partinin Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı. Yerel seçimlerde CHP’yle ittifak yapılmayacağını, İYİ Parti’nin milliyetçi kimliğini “özü başına” diyerek savunması gerektiğini tekrarlamaktan hiç vazgeçmedi. Akşener’in Altılı Masa’dan kalkıp sonra masaya geri döndüğü 3-6 Mart 2023 sürecinde de CHP’yle işbirliğini savunmayanlar arasındaydı. “İktidara yakın, Tolga Akalın” sloganıyla genel başkanlığa adaylığını duyurdu. 

Akşener’e önceden de karşı: Günay Kodaz

Günay Kodaz: İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi. Avukat Günay Kodaz, Akşener’in karşısına bir önceki kurultayda da aday olarak çıkmıştı. Kodaz, “Meral Akşener’in 2015’te yola çıktığım Meral Akşener olduğuna ben artık inanamıyorum ve çok şaşkınlıkla izliyorum. Verdiği kararlara bunu nasıl verdi diye hayretler içerisinde takip etmekle yetiniyorum, kahroluyorum” diyor.

Adaylığını açıklaması beklenen diğer isimler

Gözler öncelikle Poyraz’da. Uğur Poyraz: İYİ Parti’nin kurucu genel sekreteri. Akşener’in avukatı. Akşener’e en yakın isimlerden biri olarak bilinirken, partide “Hür ve müstakil” ekibin öne çıkmasıyla Akşener tarafından yönetim kadrosuna alınmayan isim oldu. Merkez sağ bir çizgi izleyen Poyraz, partisini milliyetçiliğin dozunu kaçırmakla eleştiriyor. Partinin 31 Mart seçimine kendi adaylarıyla girmesi ile “hür ve müstakil” olarak girmesi arasında fark olduğunu söyleyen Poyraz, “Adaylığıma henüz karar vermedim” dese de, genel başkanlığa aday en güçlü isimler arasında gösteriliyor. Poyraz, “Hür ve müstakillik partiyi pranga altına almaktır” diyor. 

Bilge Yılmaz: Akşener’in eski prensi; şimdilerde Akşener’e isyan bayrağını ilk açan, istifasını isteyen ekonomi profesörü. 14 Mayıs seçimlerinde Kılıçdaroğlu kabinesinin Hazine Bakanlığı görevine talip olduğu için milletvekili aday listelerine girmedi. Onun için “Genç olduğu için genel başkanlıkta avantajlı, ancak teşkilattan destek toplaması zor” yorumları yapılıyor. 

Kürşad Zorlu: Parti sözcüsü. 25 Ekim 2017’’de kurulan İyi Parti’ye 2022 yılında katıldı ve Yavuz Ağıralioğlu’nun ardından parti sözcülüğü görevini üstlendi. Türk dünyasına ilişkin çalışmalarıyla tanınıyor. Akademi ve medya kökenli olsa da, parti çevrelerinde “İYİ Parti’nin medyayla arasını bozan kişi” olarak biliniyor. Zorlu’nun genel başkan adaylığı konusunda parti kulislerinde “Genç, aday olabilir ama teşkilatlara hakim olması çok zor” değerlendirmeleri yapılıyor.

- Advertisment -