TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un ev sahipliğindeki geleneksel 23 Nisan resepsiyonu birçok “ilk”e sahne olduysa da, bayram tadında değildi. Coşkusu, heyecanı, telaşı yoktu.

Her şeyden önce; TBMM tören salonundaki resepsiyona siyasetçilerden çok gazeteciler katıldı. Bir siyasetçiye üç gazeteci düşüyordu nerdeyse.
Resepsiyona Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağını bir gün öncesinden söyleyen AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’e eşlik eden AK Partili isimlerin TBMM grup başkanvekillerinden Emin Akbaşoğlu, Urfa Milletvekili Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman olduğu görüldü.
Resepsiyonda 18 kişilik Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler vardı.

AK Parti’den resepsiyona katılımın düşük olmasında İstanbul’dan gelen deprem haberinin doğrudan etkin olması rol oynadı.
Erdoğan resepsiyon programını değiştirip birçok bakanla birlikte İstanbul’a gitti. Resepsiyonda Erdoğan’ı temsil eden isim Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz oldu.
Resepsiyona ilk gelen siyasi parti liderleri; DEM Parti Eş Genel Başkanları ve İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu oldu. Dervişoğlu’nun gazetecilerle selamlaşır selamlaşmaz DEM Parti liderlerinin yanına gitmesiyle de, resepsiyondaki “ilk” ler dikkat çekmeye başladı.
İyi Parti’de Sırrı Süreyya Önder etkisi
DEM Parti, 23 Nisan resepsiyonuna 11 yıl aradan sonra ilk kez eş genel başkanlar düzeyinde katıldı. İyi Parti lideri Dervişoğlu da ilk kez DEM Parti’li eş genel başkanlarla tokalaştı.
DEM Parti’nin eş genel başkanlar düzeyinde resepsiyonda olmasında iktidarla birlikte yürüttükleri “Terörsüz Türkiye süreci” doğrudan rol oynadı. Sürece “Bebek katilini serbest bırakacaklar” diye karşı çıkan İyi Parti lideri Dervişoğlu’nun DEM Parti eş genel başkanlarının yanına gidip, onlarla tokalaşmasında ise doğrudan rol oynayan Sırrı Süreyya Önder’di.
Geçirdiği kalp rahatsızlığı yüzünden hastanede yoğun bakımda olan Sırrı Süreyya Önder’in yakınlarını hastanede ziyaret eden İyi Partililer, 23 Nisan resepsiyonunda da DEM eş genel başkanlarının yanında olmak istediler.
Dervişoğlu; Tuncer Bakırhan ve Gülistan Koçyiğit’le el sıkışıp, Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumuyla ilgili yeni gelişmeler olup olmadığını sordu. Önder’den iyi haber almayı umutla beklediklerini söyledi.
Bahçeli yoktu ama yakın kurmay ekibi resepsiyondaydı
Resepsiyona Bahçeli’nin katılmayacağı zaten biliniyordu. Katılmayacağı bilinen bir diğer isim CHP lideri Özgür Özel’di. Özel, Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğuna itiraz için Birinci Meclis önünde miting düzenleyip, halkla birlikte Anıtkabir’e yürüdü.
Bahçeli’nin yakın kurmayları MHP Genel Başkan Yardımcıları Feti Yıldız, Filiz Kılıç, TBMM Başkanvekili Celal Adan 23 Nisan resepsiyonuna katıldı.
MHP’iler ile DEM’liler resepsiyonun en çok ilgi gören isimleri oldu.
Resepsiyona katılan herkes bu isimlerle yakından ilgilendi. MHP’liler DEM’lilerle tek tek tokalaşırken gazetecilerin ilgi odağı oldu.

Babacan: Terörsüz Türkiye için iyi bir zemin var, kutlarız
Resepsiyona gelen DEVA Partisi lideri Ali Babacan, MHP’li isimlerle uzun uzun “Terörsüz Türkiye süreci”ni konuştu.
Babacan “Terörsüz Türkiye süreci”ne katkılarından dolayı MHP’lileri tebrik ederken “Terörsüz Türkiye için çok da iyi bir zemin var. Hem iç hem de dış politikadaki gelişmeler bunu teyit ediyor. Yakından izliyoruz ve kutluyoruz” ifadelerini kullandı.
MHP’li Celal Adan, Babacan’a teşekkür ederken “Masaya Türkiye haritasını koydunuz mu herkes, her şeyi anlıyor. Türkiye bizim hepimizin ortak paydası. Destekleriniz için çok teşekkür ederiz. Ne yapıyorsak bu ülke için. Milliyetçiliğin gereğini yerine getirdik” ifadelerini kullandı.
Babacan gazetecilerin “Ekonomiden umutlu musunuz?” sorusunu “Hukuk olmadan hiçbir şey olmuyor” sözleriyle yanıtladı.
Resepsiyona katılan diğer siyasi liderler Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan oldu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş konuklarıyla tek tek selamlaştı. Kurtulmuş’un ikili diyaloglarında da hep Sırrı Süreyya Önder, İstanbul depremi ve yeni anayasa vardı.